Lütfen bekleyin..



Sektör temsilcileri, ithal etin et fiyatlarını düşürmede çözüm olmadığını belirtiyor

04 Şubat 2023, 11:10 - Okunma: 2337

Kırmızı et fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesinde etin ithal edilmesinin bir çözüm getirmeyeceğini savunan Batman Damızlık Sıpa Yetiştiriciliği Birliği Başkan Vekili Nimetullah Durmaz, maliyetlerinin düşürülüp hayvan yetiştiricilerinin desteklenmesiyle ancak soruna çözüm olunacağını söyledi.

Yurt dışında getirilecek canlı hayvan veya etin soruna kalıcı bir çözüm olmayacağını belirten Durmaz, hayvan yetiştiricilerinin uygun fiyata saman ve yem bulmasına yönelik çözümler getirilmesinin et fiyatlarını aşağı çekeceğini ifade etti.


Hayvan ithal edilmesiyle et fiyatlarının düşürülmesinin çözüm getirmeyeceğini, aksine ileriki dönemde sıkıntılara sebep olacağını dile getiren Durmaz, "Dışardan ithal et getireceğimize ithal saman ya da yem getirirsek kımızı et fiyatlarının düşmesinde daha etkili olacaktır. Çünkü hayvancılıkta ana girdi yem maliyetleridir. Bu şekilde maliyetler daha çok düşer ve kırmızı et fiyatı ucuzlar." dedi.

Nimetullah Durmaz

"Geçici bir rahatlama yapar"

"Yurt dışından ithal etin veya canlı hayvanın gelmesi geçici yöntemdir" diyen Durmaz, "Geçici olarak belki bir rahatlama yapabilir, kırmızı et fiyatını düşürür ama bu sefer iç piyasadaki besicileri zora sokar. Çünkü besici kâr etmediği zaman ikinci kez bu işe yeltenmez. Besicilikte 6 ay, 8 ay ve en fazla bir sene gibi kısa vadelerle döngü gibi bir besiye alma süreci var. Ondan sonra hayvanları kesime gönderirler ve yerine yeni hayvanlar konulur. İlk turda zarar eden besici ikinci turda bir daha bu işi yapamayarak yeni hayvan almaz. Bu da hem ülke ekonomisine hem de besiciye zarar getirir." ifadelerini kullandı.

"Yem ve ilaç fiyatları düşürülmeli"

Uygun fiyata et almak için önce maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Durmaz, şöyle devam etti:

"Maliyetlerin düşürülmesi için de yem ve ilaç fiyatlarının düşürülmesi gerekiyor. Yem fiyatlarının birinci derecede düşürmesi için de yetiştiricilerin kendi yemlerini kendilerinin üretmesi gerekiyor. Besici yemini üretip hayvanlarına yedirirse maliyet düşer ve kâr marjı da yükseldiği gibi kırmızı et fiyatları da düşmüş olur. Bu şekilde besici kârdan biraz feragat eder ve zarar da etmez. Özellikle veteriner ilaç fiyatlarındaki aşırı artış yetişicileri bayağı zorlamaktadır. Tarım Bakanlığının bu olaya el atarak ilaç fiyatlarının düşürülmesi için çalışma başlatması kırmızı et fiyatlarına yansıyacaktır."

Bir ülkenin gelişmesinin o ülkenin tarım ve hayvancılığının gelişmişliğine bağlı olduğuna işaret eden Durmaz, bu nedenle tarım ve hayvancılığın sürekli desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Hayvancılığı sevdirmek ve özendirmek gerekiyor"

Köyden kente göçün engellenmesi gerektiğini belirten Durmaz, "Hayvanların çoğalması için şehirdeki vatandaşların köylerde bu işi yapması gerekir. Köylülerin şehre göç etmemesi için hükümetin buna önlem alması ve teşvikler yapması gerekiyor. Hayvancılığı sevdirme ve özendirmeleri gerekiyor. Okullarda tarım ve hayvancılıkla ilgili derslerin eklenmesi ve insanlara özendirilmesi gençliğimizin tarım ve hayvancılığa olan ilgisini artıracaktır." dedi.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Bir yılda tavuk eti fiyatlarına yüzde 150 zam yapıldığını belirten tüketici..
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..
Ramazan Bayramı'na iki gün kala çarşı pazarda yaşanan yoğunluktan memnu..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, yapt..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=