Lütfen bekleyin..



ZMO Batman Şube Başkanı Doğan: Tarımsal üretim için yağışa ihtiyaç var

08 Mart 2023, 15:04 - Okunma: 330

Kuraklığın kendisini her geçen gün çok daha fazla hissettirdiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, tarımsal üretim açısından şu anda acil bir yağışa ihtiyacın olduğunu söyledi.

Türkiye başta olmak üzere neredeyse tüm dünyada bir kuraklığın yaşandığını vurgulayan Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Doğan, kuraklığın son yıllarda daha da artmaya başladığını ifade etti.

Bu durumun hem yeraltı su kaynaklarını hem de tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilediğine işaret eden Doğan, yetkilileri oluşabilecek gıda krizine karşı önlem almaya çağırdı.

Ebubekir Doğan

Küresel ısınmadan dolayı yağışların istenilen düzeyde artık yağmadığını anlatan Doğan, "Şu an hem bölgemiz hem ülke hem de dünya genelinde küresel bir ısınma söz konusu olup yağış miktarlarında bir dengesizlik söz konusudur. Avrupa'nın, İspanya, İtalya'nın ve Türkiye'ye kadar olan bölgede Akdeniz çanağı dediğimiz yerde bir kuraklık söz konusudur. Son 3-4 yıldır kendisini iyice hissettirmektedir. Bu hem bölgedeki yaz sıcaklıklarında hem de kışın yağış miktarlarına olumsuz yönde etki yapmaktadır." dedi.

"Ekim-aralık ayından günümüze kadar istediğimiz yağışı henüz alamadık"

Henüz beklenilen yağışın yağmadığını dile getiren Doğan, "Özellikle bir önceki sene bir kuraklık yaşadık. Tarımsal üretimde ciddi bir rekolte düşüşü oldu. Bu sene de yine ekim döneminden bu yana; yani ekim-aralık ayından günümüze kadar istediğimiz yağışı henüz alamadık. Tabi bu su kaynaklarımızı da olumsuz yönde etkilemektedir. Su kaynaklarımızın beslenmesi de çok önemlidir. Ancak şu anda en acil bir şekilde bizi olumsuz etkileyen ve beklentimizi olumsuz yönde karşılayan tarımsal kuraklığın yetersiz yağış almasıdır." diye konuştu.

"Şu an acil yağışa ihtiyaç var"

Kuraklığın kendisini hissettirdiğine dikkat çeken Doğan, "Bölgemizdeki yeraltı su kaynaklarımız, barajlarımız, göletlerimiz az yağış almış. Doluluk oranları yüzde 50-60'a varan bir azalma söz konusudur. Sulama yapacağımız alanlarda, bir de yeraltı su kaynaklarımızda ciddi bir gerilemeye sebep olacaktır. Tarımsal üretim açısından şu anda acil bir yağışa ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

"Yağış olmaması durumunda ciddi bir rekolte düşüşü ve gıda sıkıntısı yaşayacağız"

Çiftçilerin gözünün yağmurda olduğuna işaret eden Doğan, şöyle devam etti:

"Yağış olmaması durumunda ciddi bir rekolte düşüşü ve gıda sıkıntısı yaşayacağız. Umuyoruz ki böyle bir sıkıntımız olmaz. Yetkililer bunun önlemini alması lazım. Stratejik önemi olan ve insanın temel gıdasını oluşturan buğday, yem bitkisini oluşturan arpa ve buna benzer bitkilerin tedarikini şimdiden sağlamaları; önümüzdeki günlerde bunlarda sıkıntı yaşamamamız için yetkililerin buna göre bir tedbir alması gerekiyor."(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..
Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendis..
​Tarım ve Orman Batman İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, i..
Milyarlarca insanın güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşadığ..
Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arı..
Batman'ın Kozluk ilçesindeki arı yetiştiricilerine, "Arıcılığın ge..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=