Lütfen bekleyin..



Çiftçiler tarımsal sulama fiyatlarının düşürülmesini istiyor

29 Mart 2023, 11:12 - Okunma: 230

Bir yandan yüksek girdi maliyetleri bir yandan da sulama birliği tarafından belirlenen fahiş sulama fiyatlarının çiftçiyi ekim yapamaz duruma getirdiğini belirten Batman Gıda ve Tarım Komite Başkanı Halil Ay, sulama ücretlerinin düşürülmesi talebinde bulundu.

Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) Gıda ve Tarım Komite Başkanı Halil Ay, yaptığı açıklamada, Batman'da sulama birliği tarafından bin 500 lira olarak belirlenen dönüm başı sulama fiyatlarına tepki gösterdi.

Tarımsal üretim için kullanılan su kanallarındaki sulama fiyatlarının çok yüksek olduğunu, bu durumun çiftçiyi zora soktuğunu vurgulayan Ay, fiyatların ciddi oranda düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Aksi halde çiftçilerin üretim yapmaktan vazgeçeceğine işaret eden Ay, yetkililere seslendi.

Girdi maliyetlerinin çiftçinin üretim yapmasını engellediğini dile getiren Ay, çiftçilerin desteklenip üretimin artırılması gerektiğini kaydetti. Ay, ayrıca sulama kanallarının da acilen temizlenmesi gerektiğini ifade etti.

"Çiftçiler bu fiyatla sulama kanalından faydalanamaz"

Taleplerinin tarımsal sulama fiyatlarının indirilmesi olduğunu belirten Ay, "Devlet Su İşlerinin bu sene su bırakmayı düşündüğü Binatlı köyünün çevresindeki kanalın önündeyiz. Şu an kanalın bir bakıma ihtiyacı var. Bu sene kanalın etrafında bulunan bütün arazilerde buğday, mercimek ve arpa ekiliyor. Sulama Birliğinin belirlemiş olduğu ortalama bir fiyat var. Bu da dönüm başı bin 500 lira olarak geçiyor. Bu rakam çiftçinin gözünde hiçbir itibar görmedi ve hiçbir çiftçi bu sulama kanalından bu şekilde faydalanmayı düşünmüyor." dedi.

"Çiftçiler bu fiyatı kabul etmiyor"

Binatlı, Receban, Akça, Erköklü ve Karayün köyü çiftçilerinin sulama birliğinin belirlemiş olduğu fiyatı kabul etmediklerini belirten Ay, şöyle devam etti:

"Dönüm başına belirlenen bin 500 TL fiyat buğday, mercimek ve arpa gibi ürünleri kurtaracak bir fiyat olmadığını herkes bilir. Sulu bir buğday tarlasının dönüm başı ortalama 500 kilogram hesaplandığı zaman mevcut buğdayın ton fiyatı ise 6 bin ile 6 bin 500 lira carında dönümde 3 bin 250 liraya yakın çiftçiye gelecek. Peki, bunun bin 500 lirası sulama birliğine verilecekse bunun tohumu, mazotu, ilacı ve kirası gibi giderleri hesapladığınızda çiftçiyi kurtarması mümkün değildir. Bu nedenle hiçbir çiftçi sulama birliğinin belirlemiş olduğu bu fiyatı kabul etmiyor."

"Fiyat yüksekliği çiftçinin üretim yapmasını engelliyor"

En yüksek tarımsal sulama fiyatının 500 lira olması gerektiğini aktaran Ay, "Çiftçiler daha da fazlasını veremezler. Mısır ekselerdi belki bir şekilde çiftçiyi kurtarırdı ama burada mısır yok. Açıklanan fiyat yüksekliği çiftçinin üretim yapmasını engelliyor. Tarıma daha çok ihtiyacımız olduğu bir dönemde Devlet Su İşlerinin ve sulama birliğinin de elini taşın altına koyarak çiftçilerimize yardımcı olması hem tarımda dışa bağımlığımızı hem de enflasyon açısından iyi olacaktır." diye konuştu.

"Açıklanan fiyat revize edilmeli"

Çiftçilerin desteklenmesi gerektiğine işaret eden Ay, son olarak şunları söyledi: "Tarım hem devlet için hem de vatandaşlar için çok önemli olduğu için çiftçinin desteklenmesi gerekir. Sulama kanalı yapıldığında çok sevinmiştik ve daha da yapılması gereken yerlerimiz var ama su kanallarından yararlanamıyoruz. Yetkililerden bu soruna bir el atmalarını istiyoruz. Çiftçilerin maliyetleri göz önünde bulundurularak açıklanan fiyatların revize edilmesini istiyoruz." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri toprakla buluşmaya başladı. B..
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=