Lütfen bekleyin..



Havaların ısınmasıyla fide satışları başladı

07 Nisan 2023, 16:20 - Okunma: 266

Bahar aylarıyla beraber havaların ısınmasıyla fide satışları da başladı. Vatandaş ve köylüler kendi sebzelerini yetiştirmek için fidecilerin yolunu tutuyor.

Batman’da bahar mevsiminin iyice hissedilmesi ve havaların ısınmasıyla köylüler ve halk, sebze ve meyve fidelerini satın almak için fide fidanı satan yerlerin yolunu tutmaya başladı.

Havaların ısınmaya başlamasıyla köylüler bahçe ve arazilerinde, şehirde yaşayan halk ise evlerinin bahçe ve balkonlarındaki saksılara ekmek üzere sebze ve meyve fidesi satan yerlere yöneldi.

Fide fiyatları 3 lira ile 5 lira arasında fiyatlarla satılırken halk özellikle domates, biber, salatalık, patlıcan ve çilek gibi fidelere yoğun ilgi gösteriyor.

Satışı başlayan fidelerin mayıs sonuna kadar devam ettiğini belirten fide satıcısı İsmail Toğluk, artan fiyatlara rağmen vatandaşın fide alımına yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Mayıs ayının sonuna kadar fide satışlarının devam ettiğini belirten Toğluk, "Bunlar sebze fideleridir. 1999 yılında Batman'a ilk sebze fidelerini getiren benim ve o zamandan beri her yıl getiriyorum. Fide satışları ilkbahar ve sonbaharlarda oluyor. Kışlık ürünler karnabahar, lahana ve marul çeşitlerini de getiriyoruz. Bu mevsimde ise domates, salatalık, biber, patlıcan gibi fideler geliyor. Fide satışlarımız mayıs ayının sonlarına kadar devam eder. 10-15 günde bir araba fide bize geliyor. Fideleri başta hobiciler ve büyük çiftçiler alıyor. Her kes kendi bahçesine göre alıp ekiyor." dedi.

"Fiyat artışına rağmen talep yüksek"

Fide fiyatlarının geçen senelere göre yükselmesine rağmen rağbetin yüksek olduğunu söyleyen Toğluk, "Fideleri tane tane alan da var, 10 bin tane de alan var. Fide satışlarına rağbet iyidir. Fiyatlar bu sene biraz yüksek. Bazı fidelerin fiyatı bir buçuk liradan 3 liraya bazıları ise 5 liraya kadar çıkıyor. Çeşidine ve kalitesine göre fiyatlar değişiyor. Fiyat artışları biraz satışları etkilese buna rağmen vatandaş yine fidelerini alıyor." şeklinde konuştu.

"Kendimiz doğal olarak yetiştirip tüketmek istiyoruz"

Sebze fiyatlarının yüksek olması ve doğal olmamasından dolayı evinin bahçesinde ektiği fidelerle sebze ihtiyaçlarını kısmen de olsa giderdiklerini ifade eden vatandaş Fehmi Kaplan, "Evimin bahçesinde ekmek için 4 çeşit domates fidesi, 6 çeşitte biber fidesi aldım. Fideleri doğal beslenmek için aldım. Daha öncede ektim ve bahçemizde güzel yetişiyor. Sebze fiyatları dışarda hem daha pahalıdır hem de hormonlu olduğu için kendimiz doğal olarak yetiştirip tüketmek istiyoruz. Bahar aylarında evin bahçesinde ektiğim sebzeler kışa doğru bize yetiyor ve komşularımıza da veriyoruz." dedi.

"Bu şekilde dışardan sebze almıyorum ve doğal oluyor"

Daha önce kendi evinin bahçesinde ektiği sebzelerden memnun kaldığı için tekrar almaya geldiğini belirten vatandaş Alaattin Işık, "Biraz asmalı çeri domates fidesi ve yerde yetişen pembe domates fidesi aldım. Geçen senede ekmiştim ve çok faydasını gördüğüm için bu sene de fide almaya geldik. Aldığım fideleri önce seraların altına ekeceğim ki biraz toparlansın sonrasından normal toprağa ekeceğim. Fideleri ev için alıyorum. Bu şekilde dışarda sebze almıyorum ve doğal oluyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri toprakla buluşmaya başladı. B..
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=