Lütfen bekleyin..



Batman'da çiftçiler yağışların bekledikleri gibi yağmasıyla maliyetlerinin düşeceğini belirtiyor

09 Nisan 2023, 17:35 - Okunma: 257

Batman'da fidelerini toprağa ekmeye başlayan çiftçiler, beklenilen yağış öncesi tarlayı gübrelemeye başladı. Çiftçiler yağışların bekledikleri gibi yağmasıyla maliyetlerinin düşeceğini söyledi.

Batman'ın Balpınar (Grêsira) beldesinde yerli marul, karnabahar ve kabak ekimine başlayan çiftçiler, bu sene yağmurun yeterince yağmasıyla hasadın diğer yıllara göre daha verimli geçmesini bekliyor.  

Kentin sebze ve meyve halinin ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan çiftçiler, ürettikleri yerli marul, karnabahar ve kabakları başta Batman'a ve çevre illere sattıklarını, hasattan sonra iyi bir fiyat beklediklerini söyledi.

Mehmet Salih Işık

Verimin daha iyi olması ve ürünü muhafaza etmek için yağmur öncesi tarlayı gübrelediklerini ifade eden çiftçi Mehmet Salih Işık, "40 dönüm arazinin 10 dönümünü lahana, 10 dönüm göbekli marul, 10 dönüm kıvırcık marul ve 10 dönümünü de karnabahar ektim. Ramazan ayında olduğumuz için sahurumuzu yapıp biraz dinlenip tarlaya geliyoruz. Tarlada önce çapa işi vardı onu bitirdikten sonra yağmur yağmadan önce gübre yapmaya başladık. Yağmur yağmadan önce fıskiyelerle tarlayı suluyorduk tabi yağmurun yağması hem bizim için hem de ürünler için daha faydalıdır. Bu sene iyi bir verim bekliyoruz." dedi.

"Hasattan sonra tarlamızı tekrar sürüp ürün ekimine hazır hale getireceğiz"

Hasattan sonra tekrar yeni ürünler ekeceğini belirten Işık, "Bu sene marulun kasa fiyatı halde 20 ile 40 lira arasında gidiyor. Yaklaşık 40 gün sonra ürünleri kesme zamanı gelecek. O zaman fiyatların ne olacağını bilemiyoruz ama inşallah iyi bir fiyata satarız. Bu ürünlerin hasadı bittikten sonra tarlamızı tekrar sürüp ürün ekimine hazır hale getireceğiz. Allah nasip ederse karnabahar, lahana biraz da marul ekmeyi düşünüyoruz." diye konuştu.

"Yağmurun yağmasını bekliyoruz"

22 dönüm tarlaya ektiği kabaklarda hasat sonunda iyi bir verim ve fiyat beklediklerini ifade eden çiftçi Adem Işık ise şunları söyledi.

"Tarlaya kabakları yeni ekmeye başladık. Bugün ektiğimiz kabak fidelerini 15 sonra çapalayacağız. Çapadan 10 gün sonrada hasada geçeceğiz. Elektrik faturalarımız çok yüksek geliyor. Gübre fiyatları çok pahalı olmuş durumda ve arsa kiraları da çok yükselmiş durumdadır. Her şeyin fiyatı yükselmiş ama inşallah hasat zamanında ektiğimiz kabaklarda iyi bir para eder. Tarlamız 22 dönüm ve hepsine kabak ekeceğiz inşallah. Bütün işçiliği kardeşlimle beraber yapıyoruz. Kilosunu en az 3-4 liradan gitmesini bekliyoruz. Damlama sistemini kurduk ama fazla elektrik ve masrafımız gitmesin diye yağmurun yağmasını bekliyoruz. Çünkü ürünler için daha faydalıdır." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..
Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendis..
​Tarım ve Orman Batman İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, i..
Milyarlarca insanın güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşadığ..
Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arı..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=