Lütfen bekleyin..



Bakan Kirişci: Akıllı köyler projesini hayata geçireceğiz

24 Nisan 2023, 23:28 - Okunma: 281

Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Batman'a gelen Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, tarım sektörü temsilcileriyle bir araya geldi.

Batman İl Kültür Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Kirişci, Batman'da birçok önemli projeyi hayata geçireceklerini belirtti.

Batman'a son 20 yılda hem tarımsal destekler hem de tarımsal yatırımlar olmak üzere 6.7 milyar TL yatırım yapıldığını belirten Kirişci, "Bunun içerisinde orman ile ilgili yapmış olduğumuz yatırımlarımız da var. 2002 yılında sadece 8.4 milyon lira olan bir tarımsal destek bugün itibarıyla 158.3 milyon lira mertebesine çıkmıştır. Bu olağanüstü artış doğal olarak bizim Batman'da tarımsal üretimimizi, ormanla ilgili üretimimizi arttırmıştır." dedi.

"Tarım vazgeçilmez stratejik bir sektördür"

Yeni bir yüzyıla adım attıklarını vurgulayan Kirişci, şöyle devam etti: "Dolayısıyla bu Türkiye yüzyılının ana eksenini… Evet enerji, savunma sanayi önemli ama tarım, ikamesi olmayan, başka bir sektörle ikame edilemeyecek yegane sektördür. İnsanlık var olduğu günden beri insanlar mutlaka gıdaya ihtiyaç duymuşlardır. Tarımda vazgeçilmez stratejik bir sektör olarak kendini göstermiştir. Tarımın bir milli güvenlik meselesi haline geldiğini Covid-19'da gördük. Çin ihracat yasağı getirdi. Üretim zincirleri kırıldı. Bugün Almanya'ya gitseniz ve canlı hayvan almak isteseniz size 40 dereden su getirirler. Çünkü böyle bir üretimleri kalmadı. Latin Amerika ithalat yapılan bir ülke. Orada da aynı şekilde."

"Kent tarımına ihtiyaç var"

Batman'ı ayağa kaldıracaklarını ifade eden Kirişci, "Batman'da çok şükür bir güvenlik problemimiz yok. Batman'da artık terör yok. Batman'da insan güvenliğiyle ilgili, iş insanlarının kendi güvenlikleriyle ilgili, sade vatandaşın güvenliğiyle ilgili hamd olsun bir problem yok. Bizim burada yapmamız gereken şey ne? Aş ve iş sağlamak. Peki bunu nasıl yapacağız? Bizim ortaya koyduğumuz bir yaklaşım var. Her şehir mutlaka kendine yeterli olmakla mükellef. Biz bir ürüne yüklenip tek bir ürünü veya 3 ürünü üreten bir şehir değil ihtiyacımız olan ürünleri mümkün mertebe üreten bir şehir olmak zorundayız. Biz buna kent tarımı adını veriyoruz. Akıllı köyler projesini hayata geçireceğiz. Bizim yaklaşık 30 bin dekarlık jeotermal sera potansiyelimiz bulunmaktadır. Bu seraları da burada hayata geçireceğiz." diye konuştu.

"Sera ve gıda ihtisas OSB'ler kurulacak"

Sera ve gıda ihtisas olmak üzere Batman'a 2 OSB kurulacağını söyleyen Kirişci, "Biz barajlarımızdan artık Batman'ımızın içme suyu karşılansın istiyoruz. Bu da Batman'ımıza hayırlı uğurlu olsun. Bir de burada orman fidanlık biriminin kurulması kararını sağlamış olacağız. Burada bir fidanlığımız olacak. O da hayırlı uğurlu olsun." ifadelerini kullandı.(İLKHA)






  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..
Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendis..
​Tarım ve Orman Batman İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, i..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=