Lütfen bekleyin..



Bilinçsiz avcılıktan dolayı nesli tehlike altındaki hayvanlar tükeniyor!

08 Mayıs 2023, 11:05 - Okunma: 213

Bilinçsiz, kaçak avcılık yapanlar yüzünden nesli tehlike altında olan hayvanların heba olduğunu belirten Batman Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Murat Sertkaya, kaçak avcılığın ciddi cezasının olduğunu söyledi.

Hayvan neslinin korunması gerektiğini ifade eden Sertkaya, bu konuda avcılık yapanlara çağrıda bulundu.

Hayvan avlama yasağının devam ettiğini belirten Sertkaya, "En son üçüncü ayın birinde ördek sezonumuz kapandı, güvercinle beraber. 5-6 ay içerisinde kesinlikle hiçbir avlama yapılamaz. Her sene bölgesel avcılar toplanarak kendi aralarında bir karar veriyorlar. Mevsimsel bir tarihe bakarak kararlarını alıyorlar. Bu şekilde avcılık başlıyor." dedi.

Avlanma sezonlarının değiştiğini ifade eden Sertkaya, "Örneğin geçen sene dokuzuncu ayın 15'inde bıldırcın sezonumuz açıldı. Arkasından 10'uncu ayın 15'inde keklik, tavşan, ördek avları açıldı. Birinci ayda keklik sezonu bitti, 3'üncü ayın sonlarına doğru da ördek ve güvercin sezonumuz bitti." diye konuştu.

Murat Sertkaya

"Resmi avcılar yasak bölgeye girmiyor"

En büyük sıkıntılarının kaçak ve bilinçsiz bir şekilde yapılan avcılık olduğuna vurgu yapan Sertkaya, şöyle devam etti:

"Biz resmi avcılar kesinlikle sezon dışı, yumurtlama, kuluçka döneminde, limit dışı avcılığı kesinlikle yapmıyoruz. Yasak bölgelere girmiyoruz. 4915 sayılı kara avcılığımıza yönelik her sene ve her bölge için ayrı bir harita veriliyor. Yasak bölgeler ayrılıyor. Biz resmi avcılar kesinlikle yasak bölgeye giremeyiz. Bunun caydırıcı cezaları da mevcuttur. Kaçak avcı vergi ödemiyor, avlama pulu almıyor. Dilediği kuşu dilediği sezonda vurabiliyor."

"Kaçak şekilde avlananlar bu hayvanları vuruyor"

Kaçak avcılık yapanlar yüzünden nesli tehlike altında olan hayvanların heba olduğunu belirten Sertkaya, "Beşiri bölgesinde turaç kuşluğumuz yoktu. Bizim gönüllü avcılarımız tarafından alınarak bu kuş türü bölgeye salındı ve bu kuşlar çoğalarak Kozluk bölgesine kadar yayıldı. Bunları da maalesef kaçak avcılarımız vuruyor. Onun dışında dağ keçilerimiz var. Gercüş bölgesine doğa koruma tarafından bırakılan dağ keçilerimiz var. Bilinçsiz, kaçak avcılar bu dağ keçilerini de vuruyor. Bilinçsiz avcılıktan dolayı maalesef hayvan nesli tükenmektedir." ifadelerini kullandı.

"Kaçak avcılığın cezası büyük"

Konuşmasının sonunda avcılara seslenen Sertkaya, şunları söyledi:

"Nesli tükenmekte olan kuşları, hayvanları vurmamalarını rica ediyoruz. Bununla ilgili ceza var. Dağ keçisinin cezası 252 bin liradır. Tabi bu seneki ceza daha belirlenmedi. Diğer kaçak avlanmanın cezası da en dip limit 2 bin liradır. 50 bin liraya kadar idari para cezası uygulanıyor. Tüfeklere el konuluyor, ruhsatları iptal oluyor. Av esnasında hangi aracı kullanmışlarsa o araçlar kamu mülkiyetine geçiyor. Onları resmi avcılığa teşvik ediyoruz. Kanunlara uymalarını istiyoruz."(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..
Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendis..
​Tarım ve Orman Batman İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, i..
Milyarlarca insanın güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşadığ..
Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arı..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=