Lütfen bekleyin..



Eğitimci-Yazar Çaplık: Kitap okumayı hayatımızın merkezine almalıyız

27 Mayıs 2023, 11:02 - Okunma: 1341

Sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte kitap okuma oranlarının büyük oranda düştüğünü belirten Eğitimci-Yazar Kenan Çaplık, Müslümanların kitap okumayı hayatlarının merkezine alması gerektiğini söyledi.

Kitap okumanın Müslümanların olmazsa olmazı olduğunu, kitabın medeniyetlerinin yeniden inşasının ana unsuru olarak görülmesi gerektiğini ifade eden Çaplık, toplumda varlık gösterebilmenin ancak kitap okumayla mümkün olabileceğini vurguladı.

Henüz küçük yaşlardan itibaren kitap okumanın sevdirilmesi, toplumda kitap okumanın ciddi bir alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini dile getiren Çaplık, bunun için kitap okuma seferberliğinin başlatılması gerektiğini kaydetti.

"Kitap okumayanlar meydan okuyamazlar"

Gelişmiş toplumlarda kitap okumanın öneminin iyi anlaşıldığına işaret eden Çaplık, "Bu hususta yapılan çalışmalar kendini göstermiştir. Kitap eğitimin olmazsa olmazıdır. Kitap okuma medeniyetimizin yeniden inşasının ana unsuru olarak görülmelidir. Rahmetli Nuri Pakdil'in söylediği gibi, 'Kitap okumayanlar meydan okuyamazlar.' Elbette toplum olarak bizim dünya sahnesinde yeniden var olabilmemiz, medeniyet değerlerimizle yeniden bir varlık gösterebilmemiz ancak kitap okumayla mümkün olabilir." dedi.

"Okumaktan yana sergilediğimiz olumsuz tavır bizi geri bırakmıştır"

Medeniyetlerinin kendisi de aslında kitap okuma odaklı bir medeniyet olduğuna vurgu yapan Çaplık, "Bugüne kadar yapılan çalışmalarda bu kendisini göstermiştir. Ancak 21'inci yüzyılda maalesef biz Müslümanların okuma noktasındaki geriliğimiz ve bu hususta okumaktan yana sergilediğimiz olumsuz tavır bizi geri bıraktırmıştır. Gerçekten kitap okuyamadığımız için meydan da okuyamamışız. Meydan bizim dışımızdaki insanlara kalmıştır." diye konuştu.

"Kitap okuma alışkanlık haline gelmeli"

Müslümanların kitap okumayı hayatlarının merkezine alması gerektiğini ifade eden Çaplık, "Hem okullarımızda hem de bütün bir toplum kesiminde kitap okumanın ciddi bir alışkanlık hale getirilmesi, herkesin bunu benimseyip bu şekilde bir kitap okuma seferberliğine girişmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

"Kitapla medeniyet inşa etme iddiamızı yeniden ortaya koyacağız"

Bugün eğitim seviyesi iyi olan toplumların kitap okuma alışkanlıklarının daha iyi bir seviyede olduğunu aktaran Çaplık,

"Bugün ilim üretenlerin, toplumların ve bu üniversitelerin yine kitap okuma noktasındaki ileri bir düzeyde olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Daha ilkokuldan başlamak suretiyle ortaokul, lise aşamasında özellikle çocuklarımızın kitap okuma noktasında ciddi bir alışkanlık edinmeleri ve her gün muhakkak 20-30 sayfalık kitap okumaları gerekir. Toplum olarak böyle bir anlayışı ortaya koyduğumuzda inanıyorum ki toplum olarak ciddi bir kitap okuma alışkanlığı edindiğimiz gibi 'meydan okuma' iddiamızı da, medeniyet inşa etme iddiamızı da yeniden ortaya koymuş olacağız."

"İlk emri 'oku' olan bir dinin mensuplarının okuma alışkanlığı en üst seviyede olmalı"

Toplumda bir kitap okuma seferberliğinin başlatılması gerektiğini belirten Çaplık, "Sosyal medyanın bütün insanlığı kasıp kavurduğu böyle bir ortamda okuma alışkanlığının da giderek düştüğünü üzülerek görebiliyoruz. Fakat bütün olumsuzluklara rağmen dinimizin ilk 'oku' olan emrinin bizim tarafımızdan ıskalanması asla kabul edilemez. Dolayısıyla ilk emri 'oku' olan bir dinin kesinlikle okumadan yana en üst seviyede olması gerekir. 7'den 70'e her bir vatandaşımızın adeta kitap okuma seferberliğine girişmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EĞİTİM Kategorisindeki Diğer Haberler
Cep telefonu başta olmak üzere aşırı dijital ekran kullanımının öğrencileri..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Siyer Yarışması Komisyonu Başkanı Hamdin Aslan,..
Haziran ayında gerçekleştirilecek olan LGS ve YKS için öğrencilere önemli t..
Yaklaşık 100 binlere dayanan bir öğretmen açığının olduğunu belirten Batman..
Üçüncü Uluslararası Bilişim Kongresi, Batman Üniversitesi ev sahipliğinde 2..
Batman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde 'Uygulama ve Ara..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=