Lütfen bekleyin..



Erkek çocuklar ne zaman sünnet ettirilmeli? Sünnetin ne gibi faydası var?

12 Temmuz 2023, 10:23 - Okunma: 2562

Çocuk Cerrahisi Operatör Dr. Mücahit Tan, erkek çocuğu olan aileler için en önemli konuların başında gelen sünnet ile ilgili merak edilenleri cevapladı.

Çocuklarını sünnet ettirmek isteyen ailelere önemli uyarı ve tavsiyelerde bulunan Çocuk Cerrahisi Mücahit Tan, İLKHA muhabirine sünnetin faydası ve ne zaman yapılması gerektiğini anlattı.

Sünnetin birçok faydasının bulunduğunu ve ilk 6 aydan önce yapılmasını önerdiklerini belirten Çocuk Cerrahisi Tan, 6 ay önceki dönemde yapılan sünnetin avantajının anestezi verilmeden bölgesel uyuşturmayla yapılabilmesi ve yara iyileşmesinin daha hızlı olması olduğunu kaydetti.

Sünnet işleminin gecikmesinin çocuk üzerinde olumsuz bir durum oluşturabileceğinin altını çizen Tan, sünnetin idrar yolu enfeksiyonunu azaltıcı özelliğinden ve sünnet derisinde gelişecek olan enfeksiyondan kurtulmaları için ailelerin çocuklarını sünnet ettirmeyi ihmal etmemeleri gerektiğini ifade etti.

Sünnetin mutlaka bir uzman hekim gözetiminde yapılması gerektiğine dikkat çeken Tan, sünnet işlemin çok fazla ertelenmemesi tavsiyesinde bulundu.

Toplumun yarısını ilgilendirdiği için sünnet olayının çok önemli bir durum olduğunu belirten Tan, sünnetin erkeklerin cinsel organının fazlalığının alınması işlemi olduğunu anlattı.

"Sünnet 2 yaşını geçmemeli"

Sünnetin 10 dakika içinde yapılan ve bir, iki hafta içinde iyileşme sürecinin olduğunu aktaran Tan, "Sünnet ne zaman yapılması gerekiyor derseniz, biz 6 aydan önce yapılmasını öneririz. Ama gecikecekse de 2 yaşını geçmemesini öneriyoruz. 2 yaşla 6 yaş arası çocukların bu anı hatırlayabilecekleri bir durum olduğu için 'istenmeyen durum' olarak hafızalarında kalabilir. Ya olayı hiç hatırlamasın diye 2 yaşın altında ya da tamamen bilinçli olsun diye 6 yaşın üstünde olmasını öneririz." dedi.

Mücahit Tan

"Aileler dikkat! Ölüme bile yol açabilir"

Sünnetin mutlaka çocuk cerrahisi veya üroloji doktorunun kontrolünde yapılması gerektiğine dikkat çeken Tan, şöyle devam etti:

"Çünkü bazen sünnetin yapılmaması gereken durumlar söz konusu olabilir. Sünnet olan çocukların aileleri evde neye dikkat etmeleri gerekir? Ailenin, özellikle durmayan bir kanama olursa sünneti yapan kişiyle iletişim halinde olmaları gerekir. Bazen uzun süre kanama gözden kaçırılırsa bebeklerde çok ciddi problemlere ve ölüme bile yol açabilir."

"Merdiven altı sünnet işlemi ciddi problem oluşturabilir"

Sünnet işleminin yaklaşık 10 kat idrar yolu enfeksiyonunu azaltıcı özelliğinin bulunduğuna vurgu yapan Tan, "Ayrıca sünnet derisinin fazla olması nedeniyle orada biriken mikropların enfeksiyon kapmasını böylece önlemiş oluyoruz. Sünnetin mutlaka bir uzman doktor gözetiminde yapılması gerekir. Merdiven altı yapılan sünnetlerde kontrol yapılmadığı için ciddi kanama problemleri olabilir. Sünnet derisi fazla veya az kesilebilir. Özellikle fazla kesilme durumu çok ciddi problemlere yol açabilir. O yüzden merdiven altı sünnet işlemlerini önermiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Mutlaka sünnet olunmalı ama ertelenmemeli"

Açıklamasının devamında ailelere tavsiyelerde bulunan Tan, son olarak şunları söyledi:

"Sünnetin idrar yolu enfeksiyonunu azaltıcı özelliğinden ve sünnet derisinde gelişecek olan enfeksiyondan kurtulmaları için mutlaka sünnet olmayı öneriyoruz. Sünnet yapılacaksa mümkünse 2 yaş, hatta 6 ayın altında yapılmasını tercih ediyoruz. Sünneti çok fazla ertelememelerini öneriyoruz. O yüzden zamanında ve doğru elde sünnet bizim önerdiğimiz bir sünnet biçimidir."(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Her ne kadar Türkiye'de yerli sıtma vakası görülmese de yurt dışı kayna..
Batman'da ilkokul öğrencilerine, diş sağlığı bilincinin oluşması amacıy..
İluh Devlet Hastanesine Atanan Göz Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Doruk Can S..
Özellikle aşılama takvimini tamamlayan çocukların hastalıklar sonucu oluşab..
Batman'da, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına bağlı Türkiye Sağlık..
İç Hastalıkları Uzmanı Doktor İdris Baydar, bahar döneminde artan yorgunluk..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=