Lütfen bekleyin..



Eğitimcilerden 'karma eğitim' dayatmasının son bulması çağrısı

17 Temmuz 2023, 16:00 - Okunma: 1592

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in "ailelerin okula göndermediği kız çocuklarının okullaşmasını sağlamak için gerekirse kız okulları da açabilecekleri" açıklamasına bir destek de eğitim sendikalarından geldi.

Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkanı Şehmuz Önlü, İLKHA'ya yaptığı açıklamada, 'karma eğitim' dayatmasının son bulması gerektiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in karma eğitim ile ilgili açıklamalarını desteklediklerini belirten Önlü, Milli Eğitim Bakanının, kız çocuklarını okula göndermeyen ailelerin "Ben çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum" cümlesinin ülkenin bir gerçeği olduğunu vurguladı.

"10 kadının müracaat ettiği dikiş kursuna bile erkek almadan kurs açılamaz hale getirilmiş"

Asırlar boyu ve cumhuriyettin kuruluşundan itibaren 75-76 yıl boyunca kız erkek liseleri gibi karma olmayan ve Atatürk'ün başlattığı bu uygulamayı 28 Şubat'ın antidemokratik sürecinde Metin Bostancıoğlu diye bir Bakanın yasakladığını aktaran Önlü, şunları söyledi:

"10 kadının müracaat ettiği dikiş kursuna bile erkek almadan kurs açılamaz hale getirilmiş bir dönemin uygulama örneklerinin bir kısmı ne yazık ki hala devam ediyor. '28 Şubat bin yıl sürecek' diyen zihniyetin haklı olduğunu bu süreçlerin devamından anlıyoruz."

"Avrupa'da kız ve erkek okulları var"

Başta ABD olmak üzere birçok Avrupa ülkesi ve gelişmiş olarak adlandırılan ülkelerde kız ve erkek çocukları için ayrı okulların mevcut olduğuna dikkat çeken Önlü, "Eğitim hakkı bütün dinlerde ve hukukta vazgeçilmezdir. Nitekim Anayasamızın da 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun 15'inci maddesinde 'Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkân ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir.' açıklamasıyla buna imkân sağlamıştır." diye konuştu.

"Bir an önce eylem planı hazırlanmalı"

Tek bir çocuğun okumasının önünde bir engel varsa bu engelin kaldırılması devletlerin ve hukukun gereği olduğunu belirten Önlü, şöyle devam etti:

"Kaldı ki ülkemizde kız ve erkek Anadolu liseleri, kız ve erkek meslek liseleri, imam hatip kız ve liseleri var. Bunun yanında diğer kademelerde ve diğer türlerde karma eğitim dayatmasına bir an önce son verilmeli ve isteyen istediği okul türünde okuyabilmesi için acil eylem planlarının hazırlanmalıdır."(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EĞİTİM Kategorisindeki Diğer Haberler
Kur'an'ı Kerim'i güzel okuma ve hafızlık yarışmasının bölge fin..
Cep telefonu başta olmak üzere aşırı dijital ekran kullanımının öğrencileri..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Siyer Yarışması Komisyonu Başkanı Hamdin Aslan,..
Haziran ayında gerçekleştirilecek olan LGS ve YKS için öğrencilere önemli t..
Yaklaşık 100 binlere dayanan bir öğretmen açığının olduğunu belirten Batman..
Üçüncü Uluslararası Bilişim Kongresi, Batman Üniversitesi ev sahipliğinde 2..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=