Lütfen bekleyin..



İklim değişikliği bal üreticilerini de vurdu: Bal üretiminde yüzde 80 düşüş yaşandı!

21 Ağustos 2023, 10:54 - Okunma: 147

Aşırı sıcaklar ve iklim değişikliğinden dolayı bu yıl bal rekoltesinde yaklaşık yüzde 80 bir düşüş yaşandığını belirten arı yetiştiricileri, maliyetlerdeki artışların da ayrıca kendilerini mağdur ettiğini söyledi.

Bölge genelinde olduğu gibi Batman'da da ağustos ayında başlayan bal sağım sezonu devam ediyor.

Kentte aşırı sıcaklar ve mevsim değişikliğinden dolayı bu yıl bal üretimi ciddi oranda düştü.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, ilkbahardaki aşırı yağışlar, rüzgar ve bitki florasının kısa sürede kuruması bal üretimini olumsuz etkilediğini belirten Batman Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Çetin Doyar, İLKHA muhabirine bu yıl bal rekoltesinde yüzde 80 düşüş yaşandığını söyledi.

Batman'da Birliğe kayıtlı 675 arıcının ve 58 bin kovanın bulunduğunu aktaran Doyar, verimin beklentisinin altında olması nedeniyle bu sene bal üreticilerinin mağdur olduğunu ifade etti.

Çetin Doyar

"Arı, bitki florasından gereği gibi istifade edemedi"

Bal rekoltesindeki düşüşün sebebinin iklim değişikliği olduğunu vurgulayan Doyar, "Geçen seneye oranla bal rekoltesinde yüzde 80'lik bir düşüş yaşadık. İlkbaharın geç gelmesi, yine ilkbaharda yağışların uzun sürmesi, dolu yağması, rüzgar çıkması bal üretimi çok fazla etkiledi. Yaz mevsiminin de çok sıcak geçmesi bitki florasının ömrünü kısalttı. Arının 37 derecenin üzerinde çalışması çok yavaşladığı için arı, bitki florasından gereği gibi istifade edemedi." ifadelerini kullandı.

Sıcakların yüksek olması nedeniyle arıcıların Doğu Anadolu Bölgesine göç etmek zorunda kaldığını belirten Doyar, bu durumun ciddi mağduriyetlere sebep olduğunu söyledi.

"Batman'da arıcılık bitme noktasında"

Akaryakıt fiyatının yükselmesi nedeniyle gidiş gelişlerde büyük bir külfet yaşandığını vurgulayan Doyar, şöyle devam etti:

"Arıcılık Batman'da resmen bitme noktasındadır. Maliyetlerin çok yükselmesi, bal veriminin çok azalması, arıcıların hiçbir şekilde destek alamaması arıcılık mesleğinin ilerde bitmesine sebep olabilir. Bugün Batman'da 5 bin aile arıcılıkla geçimini sağlıyor.

Yetkililerden beklentimiz, çiftçilere yapılan akaryakıt yardımının arıcılara da yapılması, ölen arılar yerine yeni arılı kovanların verilmesi, Batman balının tanıtılması ve arıcılar için bal tesisinin kurulmasıdır. Genel olarak arıcılığa bir el atılmasını istiyoruz. Mutlaka arıcılığa büyük destek verilmesini istiyoruz."

Feyzullah Can

"Arılarımıza bakamaz duruma geldik"

Kozluk İnişli köyünde arıcılık yapan Feyzullah Can da bu seneki bal rekoltesinden memnun kalmadıklarını söyledi.

Arı yetiştiricilerine destek talebinde bulunan Can, "Tabi ki bu sene çok faydasız geçti. Bizler için güzel geçmedi. Her sene çok iyi bal alıyorduk. Bu sene maalesef 65 kovandan sadece 65 kilo aldım. Her sene bu kovanlardan 300-350 kilo bal alıyordum. Bu sene maalesef bal hasadı yok. Gerçekten mağduruz. Arılarımıza bakamaz duruma geldik. Devletten bir şeyler bekliyoruz." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri toprakla buluşmaya başladı. B..
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=