Lütfen bekleyin..



Çiftçi salatalık fiyatından dert yanıyor

28 Eylül 2023, 15:36 - Okunma: 202

Batman’da geçimlerini tarımla sağlayan köy sakinleri ikinci ürün olarak ektikleri salatalık hasadına başlayan çiftçiler fiyatlardan dert yanıyor.

Birçok tarım ürünün yetiştirildiği Batman merkeze bağlı Balpınar (Girêsîra) beldesinde salatalık hasadına başlayan çiftçiler, fiyatlardan memnun değil.  

Salatalık üreticileri, girdi maliyetlerinin yüksek oluşu ve buna karşılık sebze fiyatlarının düşük olmasından şikâyet ederken fiyatların maliyetlilerin çok altında olduğunu söyledi.

Çiftçilik yapmanın günümüzde çok zorlaştığını, emeklerinin karşılığını alamadıklarını vurgulayan çiftçiler, market tezgâhlarında 10-12 lira olarak satılan salatalıkların Batman Sebze ve Meyve Halinde 2-3 lira fiyat biçildiğini ve yaşadıkları soruna bir çözüm bulunmasını istediler.

"Maliyetler iki katı arttı"

Sebze ve Meyve Halinde salatalığa verine fiyatın maliyetlerinin bile çok altında kaldığını ifade eden Çiftçi Yahya Tekin, "Bu sene 4 dönüm serada yaklaşık iki ay önce ikinci ürün olarak salatalığımızı ektik. İki ay önce salatalığın toptan fiyatı 6-7 lirayken şu anda 2-3 lira fiyat veriliyor. Salatalık fiyatları halde böyle düşük olunca ürünlerimiz elimizde kalıyor ve salatalıkları dalından toplamıyoruz. Kilosuna 2-3 lira fiyat verdikleri salatalıkların fidesi ve gübre maliyetlerinin çok altında kalıyor. Bu fiyata mazot masrafımız dahi karşılanmıyor. Birinci üründe fidenin tanesini 2 lira 70 kuruşa almıştık ama ikinci üründe ise 4 liraya aldık. Yani yaklaşık yüzde 35'lik bir zam fidelere geldi. İki ay önce 800-900 liraya aldığım gübreyi şu anda 1200-1300 liraya alabiliyorum. Aynı artış ilaçlarda da var. Birinci üründe 200 liraya aldığım ilacı şu anda 300 liraya aldım. Böyle giderse bu işi bırakmak zorunda kalacağız." dedi.

"Maliyetimiz kilogram başına 5 lira civarıdır"

Yahya Tekin

Halde 2-3 lira fiyat biçilen salatalığın marketlerde 10-12 liraya satıldığını belirten Tekin, "Şu anda köyün genelinde yaklaşık 200 ton salatalık seralarda var ve kimse bu salatalıkları istenilen fiyata satılmadığı için toplayamıyor. Şu anda halde salatalık 2-3 lirayken marketlerde 10-12 liraya ve 8-9 lira civarlarında satılıyor. Oysaki bizim şu anki maliyetimiz kilogram başına 5 lira civarıdır. Hal ile market fiyatlarındaki fark bizleri şaşırtıyor. Üretici şu anda mağdur durumda ve ne yapacağını bilemiyoruz. Yetkililerden talebimiz ürünlerimizin değer fiyatını normal bir fiyata sabit tutmalarını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Salatalıklarımıza verilen fiyat maliyetimizin çok altındadır"

Hasan Yağan

Köyde yaklaşık 700-800 dönüm civarındaki seralarda salatalık ekildiğini belirten bir diğer Çiftçi Hasan Yağan, "Mesleğimiz çiftçiliktir. İkinci ürün olarak salatalık ekmiştik. Şu anda salatalıklarımıza verilen fiyat maliyetimizin çok altındadır. Benim bir dönüm seram ver ama köyde toplamda 700 ila 800 dönüme yakın ekili sera var. Salatalıklar maliyetinin altına satıldığı için ürünlerimize bakım yapmak istemiyoruz. Bir kilo salatalığın maliyeti; fidesi, ilacı, gübresi ve mazotuyla birlikte 5 liranın üzerindedir. Halde salatalıklarımıza 2 lira fiyat biçilirken hatta bu fiyata bile gitmemişken ama marketlerde kilosu 10 liraya satılıyor. Bu nasıl oluyorsa bilemiyoruz. Yetkililerin bu sorunumuza bir çare bulması lazım, böyle devam ederse çiftçiliği bırakacağız. Çünkü maliyetlerin altında çalışıyoruz. O yüzden devletin bir çözüm bulmasını istiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri toprakla buluşmaya başladı. B..
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=