Lütfen bekleyin..



İnşaat malzemesi tedarikçilerinden zamlara tepki

02 Ekim 2023, 13:08 - Okunma: 1510

İnşaat sektörünün önemli malzemelerinden olan tuğla ve çimentoda fiyat artışının rekor seviyeye ulaşmasından dolayı işlerinin durma noktasına geldiğini belirten sektör temsilcileri, sorunun çözülmesini bekliyor.

Son zamanlarda birçok üründe yaşanan fiyat artışlarından biri de inşaat ürünlerinde yaşandı. Yüzde 300'ü aşan çimento, briket ve tuğla alıyor. 

Özellikle son bir yılda çimento, briket ve tuğlada yüzde 300'ün üzerinde bir artışın olduğuna dikkat çeken inşaat malzemesi satıcıları yaşadıkları sorunları İLKHA mikrofonuna anlattılar. 

Batman'daki inşaat malzemesi satan esnaf temsilcileri, inşaat malzemelerinde fiyatların düşmesi için hükümetin duruma müdahale etmesi gerektiğini belirterek, aksi halde inşaat sektörünün tamamen durabileceğini ifade ettiler.

"Bazı inşaat malzemelerinde yüzde 300'ü geçen artışlar var"

İnşaat malzemelerinde son durumun vahim olduğunu ifade eden inşaat malzemesi tedarikçisi Nezir Oğuz, "Çünkü fiyat artışları yüzde 200-300 geçti. Bu yüzden işlerimiz şu anda durgundur. Şu anda bir torba çimentonun fiyatı 130 lira olmuş. Demirin tonu 20 bin lirayı geçti. Böyle olunca müteahhitler inşaat yapamıyor. Bizde bu şekilde oturuyoruz ve bu sene iş yapamaz hale geldik. Daha önce bir dairenin maliyeti daha önce 400 bin lira civarındanken şu anda 1 buçuk 2 milyonu geçmiş durumdadır. Müteahhitler inşaat yapamayınca bizlerde iş yapamıyoruz." dedi.

"Böyle giderse sektörümüzde birçok kişi iş yerini kapatmak zorunda kalacaktır"

İnşaat malzemelerinde fiyatı en çok artan kalemlerin başında çimento, briket ve tuğlanın olduğunu belirten Oğuz, "Özellikle çimento, hazır beton ve tuğla fiyatları çok arttı. Bu artışın sebebini bizlerde bilemiyoruz. Fabrikalara sorduğumuzda maliyetlerinin yükseldiği söylüyorlar. Hâlbuki neyin maliyeti bir senede yüzde 300 yükseldi ki? Böyle giderse sektörümüzde birçok kişi iş yerini kapatmak zorunda kalacaktır. 3-4 sene önce 2 araba çimento sattığım zamanlarda şu anda haftada bir araba satamıyorum. Haftada 2-3 araba demir satıyordum şu anda bir araba demir satamıyoruz. Yetkililerden talebimiz bu sorunumuza bir al atmaları ve fabrikaların yaptığı bu zamları durdurmaları." ifadelerini kullandı.

"Bir sene önce sattığımız malzemeleri, şu anda yarısını bile satamıyoruz"

Bir diğer inşaat malzemesi tedarikçisi Özgür Güneş ise, şunları söyledi: "Şu anda inşaat sektörü durmuş durumdadır. Son bir sene içerisinde bazı inşaat malzemelerinde yüzde 300'e varan artışlar var. Tabi bu da bizim işimiz olumsuz etkiliyor. Bir sene önce sattığımız malzemelerin şu anda yarısını bile satamıyoruz. Geçen sene torbasını 45 liraya verdiğimiz çimentonun fiyatı şu anda 130, 135 hatta kimi yerlerde 140 liraya satılıyor. Tuğlanın tanesi 1 lirayken şu anda 3 liraya, briketin tanesi 3 lirayken şu anda 10 liraya satıyoruz. Demirin tonu geçen sene 16 bin lira civarınayken şu anda 19 ila 20 bin lira bandındadır. Diğerlerine göre çok artmadı. Tabi inşaat malzemeleri bir birine bağlıdır. Demiri alamayan briketi, briketi alamayan çimentoyu alamıyor."

"Maliyet fiyatları düşerse inşaat malzemelerinde de fiyat düşer"

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ilin etkilendiği depremin inşaat sektörünü de etkilediğini belirten Güneş, "Çünkü 6 Şubatta yaşanan depremden dolayı insanlar binalarda ev almaktan korkmuş durumdadır. Özellikle maddi durumu yüksek olanlar, kendilerine köylerde ya da şehirden uzak yerlerde tek katlı dubleks evler yapmaya başladı. Bu şekilde inşaat işleri çok azaldı ve malzeme satışı çok düştü. İnşaat sektörünün tekrar canlanması için hükümetin vergileri düşürmesi gerekiyor. Fabrikaların denetlemesi gerekiyor. Elektrik, su, nakli ve mazot giderlerinin fiyatlarında yapılandırma yapması gerekiyor. Bu olursa fiyatlar düşer ve işleriniz biraz daha açılır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Bir yılda tavuk eti fiyatlarına yüzde 150 zam yapıldığını belirten tüketici..
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..
Ramazan Bayramı'na iki gün kala çarşı pazarda yaşanan yoğunluktan memnu..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, yapt..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=