Lütfen bekleyin..



İşçi ve işverenler asgari ücretle ilgili ne düşünüyor?

07 Aralık 2023, 12:44 - Okunma: 1446

Yaklaşık 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri merakla bekleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ilk toplantısını 11 Aralık Pazartesi günü gerçekleştiriyor. Peki, işçi ve işverenler asgari ücret artışı hakkında ne düşünüyor?

Asgari ücretle ilgili görüşlerini paylaşan Batman'daki işçiler, İLKHA muhabirine konuşarak asgari ücretin hayat şartları göz önünde bulundurularak belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Günümüz şartlarda asgari ücretle geçimin oldukça zorlaştığını, bu nedenle aileleriyle birlikte geçim sıkıntısı çekmeyecekleri bir rakamın belirlenmesini talep eden işçiler, ciddi bir iyileştirme beklediklerini vurguladı.

Yılbaşıyla birlikte yapılan zamların asgari ücret artışının erimesine neden olduğunu, hükümetin buna asla izin vermemesi gerektiğini ifade eden işçiler, zamların önünün alınmasını istedi.

Asgari ücretin artışının kendilerini mağdur etmemesini isteyen işverenler ise enflasyonun düşürülmesi ve üreticilerin desteklenmesi gerektiğini kaydetti. İşverenler ayrıca asgari ücret üzerindeki vergilerin de kaldırılmasını talep etti.

Abdullah Efe

"İnsanca bir yaşam istiyoruz"

Mevcut asgari ücretle geçinemediklerini belirten işçi Abdullah Efe, "Evliyim, 4 çocuğum var. Şu anki asgari ücretle geçinemiyoruz. 4 çocuk okutuyorum ve zor şartlarda besleniyoruz. Şu anki asgari ücret açlık sınırının altında. Yeni belirlenecek asgari ücretin en az 18 ila 20 bin lira olması lazım. Şu anda çok zor durumdayız. Şimdiki ücret hiçbir şeye yetmiyor. Pazar alışverişine çıktığımızda en az 600-700 lira gidiyor. Rahatlıkla ne sebze meyve yiyebiliyor ne de hiçbir şey alabiliyoruz. Türkiye şartlarında insanca bir yaşam istiyoruz." dedi.

Ramazan Ekinci

"Eşya fiyatları sabit kalsın"

Asgari ücret artışıyla birlikte zamların yapılmasının artışı anlamsız kıldığını ifade eden Ramazan Ekinci, "Evliyim, iki çocuğum var. Bir çocuğum okula gidiyor. Kiralık evde kalıyorum. Asgari ücret yükseldiğinde gıda ve kira maliyetleri de yükselirse geçinmemiz çok zor. Yeni asgari ücret 17 ya da 18 bin lira olsa bile kira fiyatları, gıda fiyatları yükseldiği için geçim imkânsız oluyor. Bir şey almak isteğimizde en az 40 defa düşünmemiz gereken bir hale girdik. Asgari ücret belli olduğunda eşya fiyatlarının sabit kalmasını istiyoruz. Enflasyona göre fiyatlar yükselmesin. Tek isteğimiz Türkiye şartlarında insanca yaşamaktır." diye konuştu.

Merve Erol

"Asgari ücret artışının ardından ürünlere zam gelmesin istiyoruz"

Asgari ücret artışıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Merve Erol ise şunları söyledi:

"Şu anki asgari ücret kesinlikle bizlere yeterli değil. Yeni yılda belirlenecek asgari ücretin en az 17 bin lira civarında olmasını istiyoruz. Ben bekâr olduğum için bana yetiyor ama hele ki evli biri için asgari ücretle geçinmek çok zor. Asgari ücret maaşları yükseldiğinde eşya fiyatlarının da aynı kalmasını istiyoruz. Eşyalara ve diğer ürünlere zam gelmesin."

Emine Yüce

"Bu hayat şartlarında geçinemiyoruz"

Hayat şartlarının çok zorlaştığını belirten Emine Yüce, "Asgari ücret bize yetmediği için giderlerimizi karşılamaya yetişemiyoruz. İki çocuk yetiştiriyorum ve okula gidiyorlar. Eşim çalışmıyor, ben tek çalışıyorum. Markete gittiğimizde bir şey aldığımızda ikinci bir şey alamıyoruz. İstanbul'da kalıyorduk ve geçinemediğimiz için buraya geldik ama burası da İstanbul gibi olmuş. Hayat çok pahalı olmuş. Batman'da en düşük kiralar 6-7 bin lira olmuş. Bu şekilde geçinemiyoruz. Hükümetten beklentimiz asgari ücret yükseldiğinde eşya fiyatları yükselmesin." şeklinde konuştu.

Ümit Işık

"Asgari ücret artarsa bile kiralar, eşyalar ve gıda fiyatları artmamalıdır"

Ümit Işık ise, "Kirada oturuyorum ve şu andaki asgari ücret bana yetmiyor. Yeni yılda asgari ücret artarsa bile kiralar, eşyalar ve gıda fiyatları artmamalıdır. Asgari ücretin belli olmasına 10-15 gün kalmış ama onlarda şimdiden fiyatları artırmaya başlıyorlar. Yeni asgari ücretten beklentimiz 20 bin liranın üzerinde olmasıdır. Kesinlikle altında olmaması lazım. Çünkü şu anda en kötü daire kiraları 10 bin lirayı geçti." diye konuştu.

Resul Demir

"Yeni asgari ücret, üç çocuklu ve kiralık evde kalan birine göre belirlenmelidir"

Asgari ücrete ilişkin beklentilerini dile getiren Resul Demir de şunları kaydetti:

"Evliyim, üç çocuğum var. Üçü de okula gidiyor. Onların servisleri var. Kiracıyım ve şu anda en düşük kira 8-9 bin liradır. Şu anki asgari ücret kesinlikle bizlere yetmiyor. Bundan dolayı yeni belirlenecek asgari ücretten beklentimiz yüksektir. Çünkü hem öğrencilerimiz hem de kira giderlerimiz var. Kış ayındayız ve doğal gaz faturası aylık en az bin 500 lira geliyor. 15-16 bin lira bile kesinlikle bizlere yetmez. Yeni asgari ücret, üç çocuklu ve kiralık evde kalan birine göre belirlenmelidir."

Halil Yaşar

"Enflasyon aldı başını gitti"

Yaklaşık 200 çalışanıyla birlikte üretim yapan Batman Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneği (TEKSİAD) Başkanı Halil Yaşar ise hükümetten yeni asgari ücretle ilgili beklentilerini sıraladı.

İstihdam ettiği 200 kişilik çalışanın aylık maliyetinin yaklaşık 4 buçuk milyon TL olduğunu aktaran Yaşar, "Asgari ücretin artması bizi tabi ki etkileyecek ancak bizden daha çok müşterilerimizi etkileyecek. Zaten bu maliyetlerle Türkiye'ye işi getiremiyoruz. Enflasyon son 2 senede Türkiye'de aldı başını gitti. Enerji, akaryakıt fiyatları ortada." dedi.

"İhracatçılar, üretim yapan firmalar desteklenmeli, asgari ücret artışının yarısını devlet karşılamalıdır"

Enerji ve akaryakıt fiyatlarının muhakkak 2021 seviyesine gelmesi gerektiğini vurgulayan Yaşar, şöyle devam etti:

"Asgari ücret artsa da işçinin cebinden eğer bu para çıkacaksa hiçbir kıymeti kalmaz. İhracatçılar, üretim yapan firmalar desteklenmelidir. Üretim ve ihracat yapmazsak ülke ekonomisi toparlanmaz. Gerekirse asgari ücret artışının yarısını devlet karşılamalıdır. Asgari ücret üzerindeki vergiler kaldırılmalıdır. Ülke genelinde tekstilcilerin çoğu kapandı.

İhracat yapan firmalar çok zorda. Geri kalan firmalar ayakta kalmaya çalışıyor. Bu enflasyonla onlarda ayakta kalamaz. Eğer asgari ücret miktarı çok yüksek olursa ve enflasyon artarsa iş alamayız ve bizim de kapatmaktan başka çaremiz kalmayacak. Bir an önce hem enflasyonun dizginlenmesi hem de üreticilerin desteklenmesini istiyoruz." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman Kasaplar Derneği Başkanı Mehmet Ali Rüzgar, yaptığı yazılı açıklamad..
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Batman İl Müdürü Mahmut Dursun..
Bir yılda tavuk eti fiyatlarına yüzde 150 zam yapıldığını belirten tüketici..
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=