Lütfen bekleyin..



Nesli tükenme tehlikesi altında olan 'Çöpçü Balığı' için çaylarda temizlik yapıldı

13 Aralık 2023, 13:07 - Okunma: 167

Batman'da endemik bir tür olan ve nesli tükenme tehlikesi altında olduğu belirtilen 'Batman Bantlı Çöpçü Balığı'nın korunması amacıyla çaylarda ağ temizliği yapıldı.

Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Sason Han Çayı ve Kozluk Çayında terk edilmiş ağların temizlenmesi çalışması yapıldı.

Kozluk Pisyar Köprüsü mevkiinde yapılan temizlik çalışmasına katılan Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şanverdi, yaptığı açıklamada, Sason ve Kozluk Çaylarının terk edilmiş av araçlarından temizlendiğini söyledi.

Yaptıkları çalışmalarda yaklaşık 60 kilogram av aleti ele geçirdiklerini aktaran Şanverdi, Batman Bantlı Çöpçü Balığının hayatının devam etmesi amacıyla bu tür temizlik çalışmalarını önemsediklerini ifade etti.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şanverdi

Denizlerde, akarsularda zaman zaman avcılık yapıldığında ağ araçlarının çeşitli nedenlerle sularda kaybolduğunu anımsatan Şanverdi, "Biz de ilimizde Sason ve Kozluk çaylarımızda avcılık yapıldığı zamanlarda çeşitli nedenlerle bu sularımızı kirleten hayalet avcılığa sebebiyet veren ağların temizlenmesi için bir proje başlattık." dedi.

"Hayalet ağlar balıkların ölümüne sebebiyet veriyor"

Çeşitli sebeplerle kaybolan ağların zaman içerisinde istenmeyen avcılık çalışmalarına sebebiyet verdiğine dikkat çeken Şanverdi, "Burada hayalet ağ olarak değerlendirdiğimiz avcılıkla balıkların ölümüne sebep olmaktadırlar. İlimizde endemik bir tür olan Batman Bantlı Çöpçü Balığının korunması amacıyla özellikle Sason Han Çayımızda temizlik çalışmasına başlamış olduk. Aynı zamanda Kozluk Çayımızda da yoğun bir avcılık yapıldığından dolayı buradaki akarsularımızda temizleme faaliyeti yaptık." diye konuştu.

"Bu çalışmalar balıkların hayatlarının devamlılığı için önemlidir"

Sason'da 30, Kozluk'ta da 25 kilometre boyunca temizlik çalışması yaptıklarını belirten Şanverdi, şöyle devam etti:

"Bu çalışmalar neticesinde yaklaşık 60 kilogram civarında çeşitli av aletleri yakalamış olduk. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüzün desteğiyle geçen yılda da bu çalışmalarımızı yaptık. Bu çalışmalarımız neticesinde Sason Han Çayımızda bulunan Batman Bantlı Çöpçü Balığımız korunması ve bu endemik tür balığımızın hayatının davam etmesi açısından bu çalışmalar önem arz etmektedir." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri toprakla buluşmaya başladı. B..
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=