Lütfen bekleyin..



İdeal bir eğitimci nasıl olmalı?

15 Aralık 2023, 11:40 - Okunma: 2289

Öğrencilerin yetişmesi sürecindeki aşamada özellikle eğitimcilere büyük görevler düşüyor. Yeni neslin ahlaklı, bilgili ve donanımlı olmalarını sağlamak için eğitimcilerin de kendilerini yetiştirmesi gerekir. Peki, öğrencileri yetiştirecek ideal bir eğitimcide olması gereken özellikler nelerdir?

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Batman Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Hamdin Aslan, bir eğitimcinin sahip olması gereken özellikleri anlattı.

Eğitimcilerin her alanda öğrencilere rol model olması gerektiğini ifade eden Aslan, eğitimcilerin karakteri ve ahlakı bulunduğu toplumun kültürüne ve inancına uygun olmasının önem arz ettiğini kaydetti.

Öğretmen algısı kişiden kişiye değişebildiği gibi ülkeden ülkeye de değişebildiğini belirten Aslan, burada etkili olan unsurların ülkenin sahip olduğu kültür, örf ve adetler, ahlak anlayışı ve inanç olduğunu söyledi.

Bir toplumu şekillendiren ve ona yön veren, o toplumun eğitim felsefesi ile sahada bu felsefeyi uygulayanların öğretmenler olduğuna işaret eden Aslan, öğretmenlerin toplumu, çağına uygun yetiştirip sonraki çağa hazırlayan olduğunu vurguladı.

Aslan; Bir öğretmenin bulunduğu toplumun kültürü, örfü, ahlakı ve sahip olduğu inanç yapısıyla barışık, bulunduğu çağın gereksinim ve ihtiyaçlarını iyi bilen, meslek ve alan bilgisini aktarabilecek bir donanıma sahip olması gerektiğini ifade etti.

Hamdin Aslan

"Öğretmenler kendilerini yetiştirmelidir"

Çağın gereksinimlerine uygun bir şekilde eğitim işini yüklenen öğretmenlerin kendilerini yetiştirmeleri gerektiğini dile getiren Aslan, "Günümüzde öğretmenin yüklenmiş olduğu görev ve sorumluluklar farklılaşmıştır. Bir önceki nesildeki öğretmen profilinde genel olarak alan bilgisi ve tek düze bilgi aktarımı ön plana çıkarken günümüzde ise bilgiye erişim ve bilginin doğru kullanımı ile ilgili rehberlik yönü ön plana çıkmaktadır." dedi.

"Öğretmende bu üç temel özellik bulunmalıdır"

Eğitimin ana hedefinin ahlaklı, sağlıklı insan yetiştirmek olduğuna dikkat çeken Aslan, şöyle devam etti:

"Bunun için de eğitim işini yapacak olan öğretmende bazı özelliklerin bulunması elzemdir. Dönemin misyonuna uygun bir şekilde öğrenci yönlendirecek yetiştirecek ve rol model olacak olan öğretmende üç temel özelliğin bulunması gerekir. Bunlar; Öğretmenin karakter ve ahlak bakımından toplumun beklentilerini karşılayacak olgunlukta olması, akademik anlamda mesleki alan bilgisi yeterliliğe sahip olması ve öğretmenlik meslek bilgisi, pedagojik yönü itibariyle yeterliliğe sahip olmasıdır."

"Öğretmenin karakteri ve ahlakı bulunduğu toplumun kültürüne ve inancına uygun olmalı"

Öğretmenin karakter ve ahlak bakımından toplumun beklentilerini karşılayacak olgunlukta olması gerektiğini kaydeden Aslan, "Öğretmenin karakteri ve ahlakı bulunduğu toplumun kültürüne ve inancına uygun olması son derece önemlidir. Çünkü öğretmen öğrenci için adeta bir kılavuz kaptandır. Öğretmen akademik anlamda mesleki alan bilgisi yeterliliğe sahip olması gerekiyor. Bir öğretmenin kendini her zaman yenilemesi gerekmektedir. Sürekli kendini eleştirerek değişen dünya şartlarına göre kendini yenilemeli ve yeniliklere daima açık olmalıdır." diye konuştu.

"Bir öğretmen mesleki yeterliliklerinin yanı sıra öğrencilerin kalbine giden yolu bulabilmelidir"

Eğitimcinin mesleğindeki yenilikleri takip edip küresel düzeyde kendini geliştirip alanına hakim olması gerektiğine işaret eden Aslan, şunları söyledi:

"Öğretmenlik meslek bilgisi, pedagojik yönü itibariyle yeterliliğe sahip olmalıdır. Bir öğretmen mesleki yeterliliklerinin yanı sıra öğrencilerin kalbine giden yolu bulabilmelidir. Öğrencilere eşit davranmalı, onlara değer vererek sevgiyle yaklaşabilmelidir. Kendi mesleğini seven, bu amaçla öğrencilere değer veren ve onları olduğu gibi kabul eden fedakar ve sabırlı bir kişiliğe sahip olmalıdır. Duygularını kontrol edebilmeli ve istenmeyen durumlarda olabildiğince sabırlı olabilmelidir. Farklılıklara karşı saygılı olmalıdır."

"Öğretmenler öğrencilere rol model olmalıdır"

Konuşmasının devamında Aslan, "Öğretmenler öğrencileri cesaretlendirip sürekli desteklemeli ve onları motive edebilmelidir. Yani onlara rol model olmalıdır. Sınıfta yapıcı olup gereken otoriteyi sağlamalı, veli-öğrenci-okul üçgeninde kilit rol almalıdır. Öğrencilere ilgi göstermeli ve öğrencilerin derse katılımını sağlayabilmelidir. Öğrencilerine karşı açık, samimi, hoşgörülü ve anlayışlı olmalıdır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EĞİTİM Kategorisindeki Diğer Haberler
Kur'an'ı Kerim'i güzel okuma ve hafızlık yarışmasının bölge fin..
Cep telefonu başta olmak üzere aşırı dijital ekran kullanımının öğrencileri..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Siyer Yarışması Komisyonu Başkanı Hamdin Aslan,..
Haziran ayında gerçekleştirilecek olan LGS ve YKS için öğrencilere önemli t..
Yaklaşık 100 binlere dayanan bir öğretmen açığının olduğunu belirten Batman..
Üçüncü Uluslararası Bilişim Kongresi, Batman Üniversitesi ev sahipliğinde 2..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=