Lütfen bekleyin..



Batman'a su sağlayan içme suyu depolarının kapasitesi 43 Bin m³’e çıkarıldı

30 Ocak 2024, 15:16 - Okunma: 341

Vali Ekrem Canalp, Batman Belediyesi tarafından kentte içme suyu sıkıntısının yaşanmaması ve mevcut içme suyu depoların kapasitelerini artırmak için Çamlıtepe-2 içme suyu deposu güçlendirme hattı kapsamında yürütülen altyapı çalışmalarını yerinde inceledi.

Batman şehir merkezinin 23 bin m³ olan toplam 12 su deposu depolama kapasitesi, Çamlıtepe-2 içme suyu deposuna verilecek suyla birlikte kente su arzı sağlayan depoların kapasitesi 43 bin m³’e çıkarılıyor. 

Çalışmaları yerinden inceleyen Vali Canalp, yürütülen çalışmalara ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak, “Mevcut depolarımızın su seviyesinin 7/24 basınç seviyesi düşmeden aktif olmasını sağlamak amacıyla Belediyemiz tarafından Körük Kavşağında yeni açılan sondajlarımızdan Çamlıtepe-2 su deposuna su vermek üzere 4 bin 100 metre uzunluğunda 315’lik yeni hat çekiyoruz. Çekilen hat ile Çamlıtepe-2 deposunun seviyesi 24 saat kente temiz su arzı sağlayacak” diye konuştu. 
ekrem-canalp-icme-suyu-depolari-001.jpg

Vali Canalp devamla, “Geçen yıl yaz aylarında Batman'da bir su sıkıntısı yaşadık. Geçmiş yıllarda da yaz aylarında Batman su sıkıntısı yaşanmaktaydı. Genel olarak Batman’ın su probleminin çözümüne ilişkin çok esaslı ve çok köklü bir çözüm için iki proje hayata geçiriyoruz.  Ancak bu esaslı çözüme kavuşana kadar, Batman’ın su ihtiyacını gerektiği şekilde destekleyebilmek anlamında ara çözümlere de ihtiyacınız var. Bulmuş olduğumuz ara çözümlerden bir tanesi bugün burada görmüş olduğunuz gibi Batman'daki su kaynaklarını kullanmaktır. Bunun için de 100 metre derinliğinde 2 adet sondaj kuyumuzdan verimli, nitelikli ve kaliteli su elde ettik. Elde etmiş olduğumuz bu suyu bu şekilde borular vasıtasıyla 20 bin m³’lük Çamlıtepe-2 ana depomuza buradan suyu basacağız, ondan sonra da suyun dağılımını yapacağız. Yani bu suyun kapasite olarak baktığımız zaman bu boru 315’lik borudur ve günlük de 8 bin 600 metreküplük su pompalama potansiyeline sahiptir. Bu sağlayacağımız ilave bir destek ile şehirde yaşamış olduğumuz yaz aylarında su sıkıntısına ilave bir katkı sağlayacaktık. Bunun dışında başka şeyler de yapmamız gerekiyor. Batman'da bizim nüfusumuz 470 bin, ama biz 845 bin nüfusa yetecek kadar suyu basıyoruz, ancak su yeterli gelmiyor. Yaz aylarında ki özellikle de tüketimin artmasının ötesinde su israfı, kaçak kullanım ve özellikle de tarımsal arazilerin kaçak kullanımdan oranı artmaktadır. Su Kanalizasyon Müdürlüğümüz yoğun bir şekilde hem kaçaklarla ilgili hem de kayıplarla ilgili bir çalışma yapıyor. Yürütmüş olduğumuz bir çalışma çerçevesinde de bir defa kaçak şekilde su kullanan vatandaşlarımızın tespitlerini yapıyoruz ve bunların hiçbir şekilde müsamaha göstermeden gerekli cezai yasal işlemleri uyguluyoruz ve yüksek oranlı cezalandırma yapıyoruz” dedi. 


ekrem-canalp-icme-suyu-depolari.jpg

Batman Cazibeli Suya Kavuşuyor
Hayata geçirilecek içme suyu projelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Vali Canalp, “Projelerden bir tanesi Silvan Barajı’ndan Batman’a su getirmektir. Batman Barajı, Batman çayı havzası boyunca uzanacak olan bu hat çerçevesinde Güvercin köyü yakınlarında bir bölgede kuracağımız arıtma tesisinde toplayacağız. Bu şekilde elde etmiş olduğumuz tabii cazibeyle elektrik kullanmadan bedava şekilde elde edeceğimiz bir suyu Batman Çayının yukarısındaki alanlara kadar Samanyolu köyümüzün olduğu istikamete doğru içme suyu vereceğiz” diye konuştu. 

Açıklamasının devamında Vali Canalp şöyle dedi: “Diğer projemiz de Garzan Vadisi boyunca bütün köylerimiz, beldelerimiz bunun içerisinde Kozluk ilçemiz, Bekirhan Beldemiz ve civarındaki köyler de dahil yerleşimlere Garzan Barajından doğal akışla suyu arıtarak temiz sularla inşallah da bu hizmeti su hizmetini sürdürülebilir şekilde kesintisiz şekilde vereceğiz. Evet, bu da yapmış olduğumuz ikinci projemiz. Burada şunu da söylemek isterim. Yani bu şekilde su arzı sürdürülebilir, kesintisiz, sürekli ve çok miktarda bol miktarda su demektir. Bu aynı zamanda ne demek aynı zamanda Bir, elektrik faturasından da il özel idaresinin, Batman Belediyemizin, İlçe, Belde Belediyelerinin ve köylerimizin tüzel kişiliklerinin ve Organize Sanayi Bölgesinin ve dahi TÜPRAŞ’ın ve TPAO’nun tamamının da bu şekilde elektrikle su tüketiminden uzaklaşması demek. Tabii cazibeyle bu şekilde suya kavuşması demek” diye konuşan Valimiz; Bu projelerin hayata geçmesiyle birlikte yıllık elektriğe 300 milyon TL civarında ödemiş olduğunuz paradan bir şekilde kurtaracak. Bu para Batman’ın yerel yönetimlerine kalacak. Burada en fazla kazancı da Batman Belediyesi sağlayacak.  Ayrıca, Kozluk ilçesi, Bekirhan Beldesi ve civarı köylerin su ihtiyacını giderecek Garzan Barajından veya aynı bölgede yapılacak içme suyu göleti vasıtasıyla içme suyu temini proje çalışmalarımız da devam etmektedir”

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da bir iş yerine getirilen cep telefonunun bataryası adeta bomba..
Veteriner Hekimler Odası Batman İl Temsilcisi Veteriner Hekim Abdullah Yama..
Batman’da ticari taksi ile otomobilin çarpması sonucu meydana gelen kazada ..
Yaz döneminin başlamasıyla birlikte yaşanabilecek boğulma olaylarını önleme..
Batman'da durumundan şüphelenilerek durdurulan şahsın, 10 ayrı dosyadan..
Batman'da dün gece bir otomobilin yolun karşısına geçmeye çalışan bir b..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=