Lütfen bekleyin..



Süt üreticileri yem desteği istiyor

01 Şubat 2024, 14:52 - Okunma: 147

Yem fiyatlarındaki artışın süt fiyatlarını olumsuz etkilediğini belirten süt üreticileri, yetkililerden yem desteği verilmesini talep etti.

Batman Süt Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Direk, süt üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları İLKHA muhabirine anlattı.

Süt üreticilerinin en büyük sorunlarının yem fiyatları olduğunu belirten Direk, bu durumun süt üretimini düşürdüğünü ifade etti.

Batman'da süt üreticilerin ellerindeki sütleri satabilmeleri için süt toplama merkezi kurmak istediklerini dile getiren Direk, bu konuda destek istedi.

Batman'da Süt Üreticileri Birliğine bağlı bin 400 üyenin bulunduğunu aktaran Direk, "Birliğimizin üyelerine faydaları şunlardır; Sütlerini fabrikalara sattıkları zaman bizlere makbuzlarını getiriyorlar ve bizlerde Tarım ve Orman Bakanlığının sistemine girişlerini yapıyoruz. Bu şekilde süt desteğinden yararlanıyorlar. Bu da besicilerimiz için faydalıdır." dedi.

Birlik olarak süt toplama merkezi kurmak istediklerini belirten Direk, "Toplama merkezinin amacı çiftçilerimizin sütlerinin ellerinde kalmamasıdır. Sütleri direk biz toplayacağımız için besicinin elinde sütü kalmıyor." diye konuştu.

"Hayvan aç kalamaz"

Üreticilerin en büyük sıkıntılarından birinin de yem fiyatlarının yüksek olması olduğunu ifade eden Direk, "Bu şekilde olduğu zaman hayvana yeteri kadar yem verilemiyor. Haliyle yem yeterli olmadığı zamanda sıkıntı oluyor. Biz aç kalabiliriz ama hayvan aç kalamaz. Nerede bulursak bulalım hayvanlara yem bulmamız lazım." şeklinde konuştu.

"Destek olursa hem süt verimi artar hem de fiyat düşür"

Yem fiyatlarının artmasının süt fiyatlarını doğrudan etkilediğini vurgulayan Direk, şöyle devam etti:

"Geçen ay birliğin litre başı süt fiyatı 12 lira 50 kuruştu, şu an 13 lira 50 kuruş oldu. Çiftçilerimiz birlik fiyatını düşük bulduğu için sütlerini birliğe satmıyorlar. Süt fabrikalarına litresini 15-16 lira civarında satıyorlar. Bundan dolayı hükümetten yem desteğini istiyoruz. 1990 yılında çiftçilere yüzde 50 yem desteği vardı. Bizlerde şu anda eskiden yapılan o yem desteğini talep ediyoruz. Yem desteği verildiği zaman çiftçilerimiz hayvanlarına daha iyi bakar ve bununla beraber hem süt verimi artar hem de süt fiyatları biraz daha uyguna gelir." (İLKHA)


  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri toprakla buluşmaya başladı. B..
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=