Lütfen bekleyin..



Fındık fiyatlarındaki artış yüzde 100'ü geçti

02 Şubat 2024, 15:20 - Okunma: 1304

Geçen sene kilogram fiyatı 200 liraya satılan iç fındığın fiyatının bu sene iki katına yükseldiğini belirten kuruyemiş satıcıları, yaşanan fahiş artışa anlam veremediklerini söyledi.

İnsan sağlığı ve beslenmesinde çok önemli bir yere sahip olan fındığın, kolesterolü azaltma özelliğinin yanında ayrıca içeriğindeki antioksidan ve fitokimyasal maddelerin, kanser gibi önemli kronik hastalıkları önleme ve tedavisinde büyük önemi vardır.

Batman'da kuruyemiş türlerinden olan fındık fiyatlarında yüzde 100'ü bulan fiyat artışları satışları düşürdü. Geçen yıla oranla kilo fiyatı büyük artış gösteren fındık, yaklaşık 400 liraya kadar yükseldi.

Kış aylarının başında 200-250 arasında aldıkları fındık fiyatının son 10 günde 330 liraya çıkarıldığını ifade eden kuruyemiş esnafı, yaşanan fahiş artışa anlam vermediklerini ifade etti.

Fiyatındaki artış nedeniyle daha önce kilo ile alınan fındık, artık gramla alınır hale geldi. Esnaf, bu durumun satışlarını ciddi oranda düşürdüğünü söyleyerek yetkililerden fiyat artışlarına çözüm bulmaları çağrısında bulundu.

"Fındıkta kilogram başına 80 ila 100 lira arasında bir fiyat yükselişi oldu"

Ahmet Erçin

Fındık fiyatında aşırı bir yükseliş olduğunu belirten esnaf Ahmet Erçin, "Tüm çerez fiyatlarında bir yükseliş var ama bunların başını fındık çekiyor. Fındıkta kilogram başına 80 ila 100 lira arasında bir fiyat yükselişi oldu. Şu anda fındığın kilosunu 350 liraya satıyoruz ama piyasada 400 liranın aşağısına satan yok. Çünkü kurtarmıyor. Şu an yeni alacağımız fındığın bize nakliyesiyle beraber maliyeti 330 liradır. Tabi diğer çerez fiyatları da yükseldi ama fındık fiyatı aşırı bir şekilde yükseldi. Bir hafta 10 güne kadar elimizdeki ürünümüz biter ve yeni fiyattan mal alırsak fındığın kilosunu 400 liradan aşağı satamayız. Çünkü bizi kurtarmayacak." dedi.

"Mahsul de var ama niye bu fiyatlar yükseliyor"

Fındık fiyatlarındaki yüksek artışa anlam veremediklerini ifade eden Erçin, "Fındık, sağlık açısından yüksek bir besin kaynağı olduğu için millet almak istiyor ama eskisi gibi alamıyor. Eskiden bir kilo ya da yarım kilo fındık alan müşterilerimiz şu an 150 liralık, 50 liralık ya da bir avuçluk alabiliyorlar. Tabi serbest piyasa olduğu için fiyatlar orantısız artıyor. Bunun da olmaması için denetimlerin artırılması lazım. Artışların önüne geçilemiyor. Herkes bir fiyat söylüyor. Bu artışların sebebi nedir? Kaynağı nedir? Ürün de var. Mahsul de var ama niye bu fiyatlar yükseliyor. Yetkililerden isteğimiz denetimlerini artırmaları ve bu artışların önüne geçmeleridir." ifadelerini kullandı.

"Hem almakta hem de satmakta zorlanıyoruz"

Vasfi Gültekin

Yaşanan fahiş fiyat artışlarına çözüm bulunması için yetkililere seslenen esnaf Vasfi Gültekin, "Genel olarak bütün ürünlerde bir artış var ama özellikle fındık bunların başını çekmektedir. Bundan yaklaşık 15-20 gün öncesine kadar 200-250 liraya aldığımız fındığı şu anda 350 liraya yakın bir fiyat söylüyorlar. Dolayısıyla mal alımında belimiz bükülmektedir ve mal alamaz duruma geldik. Herkes maliyetleri bahane ediyor. Bu şekilde hem almakta hem de satmakta zorlanıyoruz. Daha önceleri fındığı kilo kilo satmamıza rağmen şu anda gram gram alıyorlar ve alırken de alıp almayalım diye düşünüyorlar. Yetkililerden isteğimiz bu artışların önüne geçmeleri ve her yerde ürün takibatlarını yaparak bizlere biraz nefes aldırmalarıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Batman İl Müdürü Mahmut Dursun..
Bir yılda tavuk eti fiyatlarına yüzde 150 zam yapıldığını belirten tüketici..
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..
Ramazan Bayramı'na iki gün kala çarşı pazarda yaşanan yoğunluktan memnu..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=