Lütfen bekleyin..



Arılar bu yıl kış uykusundan erken uyandı!

06 Mart 2024, 11:20 - Okunma: 166

Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arıların kış uykusundan uyanmalarına neden oldu. Havaların ısınmasıyla arılar 5 aylık kış uykusundan uyanırken üreticiler ise bu yıl erken kovan bakımına başladı.

Kış aylarının bu yıl çok sert geçmediği Batman'da bal arıları kış uykusundan uyandı. Yaklaşık 5 ay boyunca kovanlarda kış uykusuna dalan bal arıları havaların ısınmasıyla beraber ilk kez dışarı çıktı.

Sürüler halinde dışarı çıkan arılar sıcak havanın tadını çıkarırken bal üreticileri de kovanlarının bahar bakımlarını yapmanın sevincini yaşıyor.

Batman Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Çetin Doyar, İLKHA muhabirine, geçen sene düşük olan bal rekoltesinin bu yıl yüksek olmasını ümit ettiklerini söyledi.

Çetin Doyar

"Geçen sene bal rekoltesi bayağı düşüktü"

Baharın gelişiyle birlikte üreticilerin bahar bakımına başladığını belirten Doyar, "Mart ayındayız ve 17-18 derece güzel bir hava var. Arılar şu anda dışarda polen topluyor. Geçen sene yağmurun çok uzun sürmesi ve yaz ayında da havaların sıcak olması nedeniyle arılar kısa bir çalışma fırsatı buldu. Bundan dolayı geçen sene bal rekoltesi bayağı düştü. Batman'da ortalama kilogram başına bir buçuk kilogram bal alınabildi." dedi.

"Arıların bahar bakımı çok önemli"

Geçtiğimiz yıla oranla bu yıl bal rekoltesinden beklentilerinin biraz daha fazla olduğunu ifade eden Doyar, şöyle devam etti:

"İnşallah bu yıl bahar biraz daha güzel geçer, daha verimli olur. Üreticilerimiz için bunu temenni ediyoruz. Şu anda bahar bakımının çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Baharda yapılan kontroller, hastalık kontrolleri, ana arı kontrolü, kovan bakımı ve arıya şerbet ile takviye gıdalar verme durumunda arının yaz ayında bal verimine daha güçlü hazırlanmasına ve bal rekoltesinin artmasına mutlaka etkisi olacaktır. Allah'tan bu senenin üreticilerimiz için hayırlı olmasını diliyoruz."

İdris Akçil

"Bakıma erken başladık"

Arılarının uzun bir sürenin ardından ilk kez dışarı çıktığını ifade eden bal üreticisi İdris Akçil, "Arılarımız kıştan yeni çıktı. Bahar temizliği, bakımlarını yaptık. Güzel bir kış geçti, fazla soğuk değildi. Bahar ise erken geldi. Bundan dolayı bakıma biraz erken başladık. Peteklerin bakım ve kontrolünü yaptık. Gereken beslemeyi verdik. Geçen sene verim alamadık ama bu sene inşallah bütün arıcıların yüzü gülecek." diye konuştu.

Mecit Akçil

"Arılarımız uyandı"

Kovanların bakımını yaptıklarını belirten bir diğer üretici Mecit Akçil, "Kış ayının başından şu ana kadar arılarımız uykudaydılar. Bugünden itibaren uyandılar. Bizlerde arılarımızın, kovanların bakımını yapıyoruz. Şimdilik arılara şerbet veriyoruz. 10-15 gün sonra ise arılarımız çiçeklerden besleneceklerdir. Ürettiğimiz balı hem satıyor hem de kendimiz istifade ediyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri toprakla buluşmaya başladı. B..
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=