Lütfen bekleyin..



Eczacılar, ilaç tedarik sorununa acil çözüm bulunmasını istiyor

22 Mart 2024, 11:49 - Okunma: 619

İlaca erişimin her geçen gün zorlaştığını belirten Batman Eczacılar Odası Başkanı Kerem Edemci, ilaç tedarik sorununa acilen çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Kısmi bir rahatlama olsa da piyasada ilaç sıkıntısının halen olduğunu belirten Edemci, halkın ilaca erişimi için ciddi çalışma yürüttüklerini ancak kendilerinin de kimi ilaçlara ulaşamadıklarını ifade etti.

Bunun en önemli nedenlerden birinin ilaçlarda uygulanan fiyat kararnamesi olduğunu dile getiren Edemci, Euro kurunun piyasa değerinin yarısı seviyesinde sabit kalması, pandemi sonrası artan ham madde, ambalaj ve nakliye maliyetlerinin de ithal ilaçların ülkeye girişini ve yerli ilaçların üretimini zorlaştırdığını belirtti.

Kerem Edemci

"Kimi ilaçlar Türkiye'den çekildi"

Bu durumun ilaçlara erişimi zorlaştırdığını kaydeden Edemci, "Geçtiğimiz günlerde büyük bir ilaç firması aralarında çok önemli ve bazılarında (muadil dediğimiz) benzeri olmayan 14 adet ilacını Türkiye satışından çekti. Bunlar arasında göz tansiyonu, göz damlaları, astım, KOAH, epilepsi, migren, alzheimer ve Parkinson, çok önemli hastalıklarda kullandığımız ilaçlar mevcuttur. 22 Şubat'ta yayınlanan kararnamede mevcut Euro kurunun aynı şekilde 2024 yılında da devam edeceği açıklandı. Kararnameden önce ilaçlarda bir zam yapılmıştı ve yapılan zam ilaçlarda kısmı bir rahatlamaya neden olmuştu. Yüzde 20'de olan ilaç yoklarımız önce yüzde 15'lere hatta yüzde 10 seviyelerine kadar gerilemişti. Tabi yüzde 10'lar bile bizler için çok geniş bir rakamdır. " dedi.

"Köklü bir çözüm istiyoruz"

Bu yılın ilaca erişiminde çok daha zor geçeceği öngörüsünde bulunduklarını ifade eden Edemci, "Bizler bu sorunun köklü bir çözüme kavuşmasını istiyoruz. Bunun için dışa bağımlılığı azaltarak, yerli ilaç firmalarının güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerekir. Acil bir şekilde tüm paydaşların, firmaların, depoların ve eczacıların kabul edeceği bir ilaç fiyatlandırmasına geçilmesi gerekiyor. Ülkemizde hem sağlığa hem de ilaca ayrılan bütçenin artırılmasını bekliyoruz." diye konuştu.

"Vatandaşlar tedavilerini eksik devam etmek zorunda kalıyor"

İlaç sıkıntısından dolayı hastaların ciddi mağduriyet yaşadıklarını belirten Edemci, şöyle devam etti:

"Vatandaş bir ilacı bulabilmek için birçok eczane dolaşmak zorunda kalıyor ve çoğu zaman da ilacına ulaşamayıp tedavisini eksik bir şekilde devam ettirmek zorunda kalıyor. Vatandaş bu anlamda hem mağdur oluyor hem de tedavileri eksik kalıyor. Böyle olunca ilaç ve eczacılık hizmeti aksamış oluyor." (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Her ne kadar Türkiye'de yerli sıtma vakası görülmese de yurt dışı kayna..
Batman'da ilkokul öğrencilerine, diş sağlığı bilincinin oluşması amacıy..
İluh Devlet Hastanesine Atanan Göz Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Doruk Can S..
Özellikle aşılama takvimini tamamlayan çocukların hastalıklar sonucu oluşab..
Batman'da, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına bağlı Türkiye Sağlık..
İç Hastalıkları Uzmanı Doktor İdris Baydar, bahar döneminde artan yorgunluk..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=