Lütfen bekleyin..



Defineciler tarihi mezar taşı dinlemiyor!

16 Şubat 2016, 14:04 - Okunma: 3705

Define avcıları Batman’ın Kozluk ilçesinde bulunan tarihi mezar taşlarını tahrip etmesine tepki gösteren köylüler, tedbir alınmasını istediler.

Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Alıçlı köyünde bulunan mezarlık alanı ilginç mezar taşları ile dikkat çekerken mezar taşlarının define avcıları tarafından tahrip edildiği ortaya çıktı.

Mezar alanının bölge tarihine önemli bir katkı sunacağı belirtilirken, mezarlar ve taşları Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından tapu kaydında sit alanı kapsamına alındığı öğrenildi.

Koruma altına alınmasına rağmen yeterince korunamayan mezarların define avcıları tarafından sık sık tahrip edildiğini ifade eden köylüler, duruma tepki gösterdiler. Tahrip edilen mezarlığın hâlâ tehlike altında olduğunu söyleyen köy sakinleri, bu konuya özellikle dikkat çekerek önlem alınmasını istediler. 

defineciler-tarihi-mezar-tasi.jpgAyrıca Batman Üniversitesi Rektörü ve Hasankeyf Kazı Başkanı Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Türkiye’de genellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, onun dışında Azerbaycan ve Kuzey İran Bölgesinde de bu tür tarihi mezar taşlarına rastlandığını belirtti.

Uluçam, “Aslında sadece belirli bölgelerde değil, Anadolu’nun dört köşesi; Türk kurganları, mezar taşları, balbal, kaya çizimleri, yazıları ve daha birçok eserler ile doludur. Sadece bunlara ilgi gösterenlerin az olması neticesinde bulunmaları zaman alıyor ve bulunanlar ise ya şans eseri ya da bu işi görev edinmiş tarih meraklısı insanlarımız tarafından bulunuyor. Şu da bir gerçek ki, herkesten önce soyguncuların bulduğu bu eserlerden geriye de pek bir şey kalmıyor. Gerekli olan ise bu konuda bir kurul oluşturulmalı. Ülkemizdeki bütün mezar alanları ufağından büyüğüne kadar yerli insanlardan da bilgi alınarak araştırılmalı ve fotoğraflanıp belgelenmelidir.

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
KÜLTÜR-SANAT Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman Üniversitesi, Batman’ın il oluşunun 34'üncü yıldönümü münasebeti..
Toplumda okuma kültürünün çok zayıfladığını, okuyanların da daha çok gereks..
Batman'da bir şahsın üzerinde yapılan aramada tarihi eser olduğu değerl..
Batman'da İslami Sivil Toplum Kuruluşları tarafından ortaokul ve lise ö..
Genç ASKON Batman Şube Başkanı Serkan Şahin ve yönetimi, Batman Valisi ve B..
HÜDA PAR’ın Seçmeli Ana Dil dersine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=