Lütfen bekleyin..



Kozluklu çiftçiler yeniden tütün üretimine başladı

16 Şubat 2016, 14:36 - Okunma: 2136

Son birkaç yıldır birçok ailenin geçim kaynağı olan ve dünyanın en kaliteli tütünü olarak bilinen ABD menşeli 'Virginia' cinsi tütün üretimi Batman’ın Kozluk ilçesinde yapılmaya başlandı.

Tekel'in özelleşmesinin ardından ortada kalan Batman’ın Kozluk ilçesindeki üreticiler, özel firmalar için yeniden tütün üretimine başladı. Kozluk'ta dünyanın en kaliteli tütünü yetiştirilmeye başlandı.

Binlerce ailenin tütün üretimiyle uğraştığı Kozluk ilçesinde, tekel işletmelerinin özelleştirilmesinin ardından çiftçiler üretimi bitirmek zorunda kaldı. Ancak devreye giren bazı özel firmalar, anlaştıkları çiftçilerle sözleşme imzalayarak tütün ekmelerini istedi. 

Güneydoğu gezisi kapsamında Batman'ın Kozluk ilçesine gelen Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, Kozluk'ta üretilen tütünü beğendiğini belirtti.

Kozluk Ziraat Odası önünde düzenlenen toplantıda konuşan Solgun, üreticilerin sorunlarını dinlemek için geldiğini söyledi. Batman'da Virginia tütününün deneme ekiminin yapıldığını vurgulayan Solgun, “Virginia tütünü Batman'da yetişiyor. Virginia tütünü diğer tütün çeşitlerine göre kazancı daha fazladır. Çünkü Türkiye tütününe rakip olan tek tütündür. Türkiye'nin Virginia'sı Batman’da yetişiyor. Bu tütünü yetiştirecek üretici kazançlı çıkacaktır.” dedi. 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Bahar aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri pa..
Havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri toprakla buluşmaya başladı. B..
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=