Lütfen bekleyin..



İki seranın açılışı yapıldı

25 Mart 2016, 16:24 - Okunma: 2144

Batman’da “Seracılığı Geliştirme Projesi” kapsamında oluşturulan iki seranın açılışı yapıldı.

Batman İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinasyonunda Batman merkeze bağlı Balpınar (Gresira) Beldesinde “Seracılığı Geliştirme Projesi” kapsamında GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının yüzde 70’lik hibe desteği ile çiftçilerin girişimleriyle kurulan iki seranın açılışı törenle yapıldı.

Seraların açılış törenine; Vali Yardımcısı Cihat Arık, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş ve çiftçiler katıldı.

Seralar hakkında bilgi alan Vali Yardımcısı Cihat Arık, tarımın Batman’a ekonomik getiri açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, yapılan projelerin çiftçilere büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, sera yetiştiriciliğiyle çiftçilerin ekonomik refah seviyesini artırmayı ve Batman ekonomisine ciddi katkılar sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

Seracılığın yöre halkının geçim kaynağı olmasına büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Kiyas, “Balpınar Beldesinde GAP Bölge İdaresi Kalkınma Başkanlığına sunduğumuz 10 adet seranın yapımı bitmiş, fide dikim aşamasındayız. GAP Bölge İdaresi Kalkınma Başkanlığına sunduğumuz 10 projenin toplam maliyeti 300 bin TL’dir. Bu 300 bin TL’nin yüzde 30’u çiftçi katkı payıdır. Geri kalan yüzde 70’lik hibesi GAP kalkınma idaresi tarafından karşılanmaktadır. Seralarımızın büyüklüğü bin metrekaredir. Bu bin metrekarede koşullar normal giderse bu seradan yıllık beklentimiz yaklaşık 20 bin TL net gelirdir.” dedi.

Batman merkez, Balpınar (Gresira), Yeniköy (Sêgirka), Oymataş (Bedia) ve Diktepe (Xincika) gibi köylerin seracılık açısından çok uygun köyler olduğunu dile getiren Kiyas, sözlerinin devamında şunları kaydetti:

“Tarım İl Müdürlüğü olarak stratejik planımızda buraları seracılık alanı olarak belirlemişiz. Bundan sonraki projelerimizde buralara dönük seracılık çalışmalarını sürdüreceğiz. Sera katkı değeri en yüksek tarım çalışmasıdır. Bu bölgede katma değeri en iyi sera olduğu için böyle bir çalışmaya yöneldik.”

GAP Bölge İdaresi Kalkınma Başkanlığının yüzde 70’lik hibe desteğiyle iki dönüm üzerinde iki adet sera kuran Zeki Kandemir, seracılığın kendilerine gelir getireceğini düşündükleri için seracılığa yöneldiklerini belirterek, iyi gelir getirdiği için seracılığın beldelerinde yaygınlaştığını söyledi.  (M.Fatih Akgül-İLKHA)

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Yağışların tahminlerin çok üstünde yağması nedeniyle Batman'da bu sene ..
Çiftçilerin üretim yapmakta zorlandığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası..
Batman'da evlerinin bir bölümünü ya da belirli bir alanını ipek böcekle..
Geçtiğimiz yıl aşırı sıcaklar ve iklim değişikliğinden dolayı bal veriminde..
Bahar aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri pa..
Havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri toprakla buluşmaya başladı. B..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=