Lütfen bekleyin..



Biçerdöverin giremediği tarlalarda oraklı hasat

11 Temmuz 2016, 16:57 - Okunma: 2182

Batman'da biçerdöverin giremediği yüksek rakımlı dağlık köylerde buğday tarlaları orakla biçiliyor.

Gölgede hava sıcaklığının 36 dereceyi güneşte ise 40 dereceyi bulmasına rağmen güneşin altında insan gücüyle orak ve tırpanlarla hasat yapılıyor.

Batman'ın rakımı düşük bölgelerinde buğday hasadı tamamlanırken, biçerdöverlerin giremediği yüksek rakımlı dağlık köylerinde hasat, orak ve tırpanlarla yapılmaya devam ediyor.

Buğdayı ticari amaçlı ekmediklerini, ekmek yapımı başta olmak üzere kendi ihtiyaçları için ektiklerini belirten köy sakinleri, hasat zamanı geldiğinde tüm aile fertleriyle beraber tarlada çalıştıklarını ifade ettiler.

Köylüler, tarlalarına biçerdöverlerin hiç giremediğini belirterek, tarlaların düzlük alanda olmadığından dolayı teknolojiden faydalanmadıklarını dile getirdiler.

Sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar güneş altında orakla buğday biçtiğini belirten Gercüş'e bağlı Yemişli (Botikâ) Köyü'nde oturan Nurullah Tekin, "Teknoloji yokken atalarımız buğdayı orak ve tırpan ile hasat ediyormuş. Teknoloji çağındayız biz de hala tırpan kullanıyoruz. Çünkü arazilerimize biçerdöverler giremiyor. Tarlalarımız küçük ve çok parçalı. Tarlalarımıza yol gitmediğinden eski usulle hasat yapıyoruz. Hava sıcak ama buğdayı tarlada bırakamayız. Biz aşırı sıcak altında çalışmaya alışığız. Sıcak bizi fazla etkilemiyor." diye konuştu. (M.Sait Çelik - İLKHA)


 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Bahar aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri pa..
Havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri toprakla buluşmaya başladı. B..
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=