Lütfen bekleyin..



Yerli domates hasadına başlandı

14 Temmuz 2016, 18:12 - Okunma: 2163

Batman’da köylülerin geçim kaynaklarında olan yerli domatesin hasadına başlandı ancak canavar otuyla başı dertte olan köylüler, yetkililerden buna bir çözüm bekliyor.

Batman merkeze bağlı Yeniköy (Segirka) Köyü'nde yerli domatesin hasadı başlandı. Batman’ın sebze ve meyve halinin yazlık sebze ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan köylüler, domates veriminin olmadığını, ancak fiyatlarının iyi olduğunu söylediler.

Köylüler, yıl boyunca bahçelerine ektikleri yerli domates, kabak, salatalık, biber ve patlıcan gibi ürünlerin hasadına domatesten başladı. Dedelerinden kalma geçim kaynağı olan sebzeleri satarak buradan geçimini sağlayan köylülerin başı 'canavar otu' (gûrik) olarak tabir edilen zararlı otla dertte.

Zararlı ot yüzünden ektikleri domateslerin çoğunun heba olduğunu belirten köylüler, bu yüzden istedikleri verimi alamadıklarını vurguladı. Buna bir türlü çare bulamadıklarını dile getiren köylüler, Tarım İl Müdürlüğünden çözüm bekliyor.

Batman Hali’nin yaklaşık yüzde 60 oranında sebze ihtiyacını karşıladıklarını söyleyen köylüler, domatesi 1 TL ile 1 TL 50 kuruşa sattıklarını dile getirdiler.

Dedelerinin mesleği olan çiftçilikle uğraştıklarını belirten Muhammed Nur Balin, "Başka yapacağımız bir iş olmadığından herhalde çiftçiliğe devam edeceğiz. Yaklaşık 3 ay önce ektiğimiz domateslerin hasadına başladık. İki haftadır domatesleri topluyoruz. Yaklaşık iki hafta daha toplarız artık biter. Biber ve patlıcanlar ise yeni verim almaya başladık. Daha bazı taneler olmuş. Yaklaşık 15 gün sonra biber ve patlıcan hasadına da başlayacağız. Patlıcanlar domates gibi değil soğuklar tam başlayana kadar verim almaya devam edeceğiz. Son zamanlarda domateslerde verim çok azdır. Özenle topladıktan sonra traktörlerle Batman sebze-meyve haline götürüp satıyoruz. Bizim tek tesellimiz domates fiyatlarının iyi olmasıdır. Böylelikle geçimimizi çiftçilikle yapıyoruz." dedi.

"Canavar otu verimi azaltıyor ve fidanları kurutuyor"

Yabancı bir otun domateslere musallat olduğundan dolayı verimi çok düştüğünü vurgulayan çiftçilerden Furkan Balin ise "Domatesler eskisi gibi köyümüzde verimli olmuyor. Canavar otu tarlalarımıza musallat olmuş özellikle domateslerin verimini çok düşürüyor." şeklinde konuştu.

Balin, "Bundan 7 yıl önce tarlalarımızda domatesler çok güzel ve verimli oluyordu ama fiyatı çok düşüktü. Şimdi ise domateslerin fiyatı iyidir ama verimden memnun değiliz. Canavar otu yüzünden domateslerimizin verimiz çok düşmüş. Bu konuda Tarım İl Müdürlüğü bizlere destek olmasını istiyoruz. Mühendislerini gönderip bir çözüm üretmelerini istiyoruz. Bizleri bu zararlı ottan kurtarsın. Canavar otu domatesin kökünde yeşeriyor, domates fidanlarını kurutuyor. Domatesleri hep sulasak da canavar otu yüzünden yeterince su ihtiyacını alamıyor. Bunun için domates fidanları hem verimi azaltıyor hem de sıcak havada fidanlar kuruyor." ifadelerini kullandı. (M.Sait Çelik - İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri toprakla buluşmaya başladı. B..
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=