Lütfen bekleyin..



Sağlıksız besici barınaklarına 1 ay süre tanındı

12 Ocak 2017, 01:23 - Okunma: 1674

Batman Belediyesi, kent merkezinde yaygın olarak yapılmakta olan küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın sebep olduğu hastalıkları ortadan kaldırmak için çalışmalara başladı.

Batman Belediyesi, kent merkezinde yapılan hayvancılık faaliyetlerinin ortaya çıkardığı hastalıklar sebebi ile Belediye’ye gelen şikâyetleri değerlendirerek bunu engellemek adına çalışma başlattı. Kent içerisindeki sağlıksız besici barınaklarının tahliyesi için ilgililere 1 aylık süre tanıyan Belediye Sağlık Komisyonu mağduriyet yaşanmaması için ilgililerin gerekli duyarlılığı göstereceklerine inandıklarını belirttiler.

Batman Belediye Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, ‘’Batman kent merkezinde yaygın olarak küçükbaş ve büyük baş hayvan besiciliği yapılmaktadır. Şehrin en işlek, nüfusun en yoğun bulunduğu yerlerde yapılan bu besicilik faaliyetleri toplum ve çevre sağlığı için çok ciddi riskler oluşturmaktadır. Küçük ve büyük baş hayvan besiciliği için hiçbir kural ve kaideye uyulmadan oluşturulmuş ahır-ağıl, apartman ya da konut altı meskenlerdeki hayvan barınakları başta çevre kirliliği olmak üzere insan sağlığı için riskler oluşturmaktadır’’ ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada kent merkezinde bulunan ve kurallara uygun olarak davranmayan birçok barınağın halk sağlığına zarar verdiği belirtilirken, ‘’Yapılan birçok çalışma, hayvan barınaklarından başta kirletici gazlar olmak üzere, partiküller madde, koku, uçucu organik bileşikler, mantarlar, sporlar, endotoksinler vb. gibi kirleticilerin atmosfere salındığını, kötü kokulara neden olduğunu ve bundan kaynaklı olarak kış aylarında başta solunum hastalıkları olmak üzere birçok hastalık üzerinde artışa neden oldukları göstermiştir. Yaz aylarında ise beslenen hayvanların gübreleri doğrudan ortama korunaksız ve önlemsiz bir şekilde bırakılarak çevre kirliliğine davetiye çıkarılmakta, bu atıkların bulunduğu yerlerden hızlı bir şekilde üreyen larva, uçkun, böcek, haşereler, kemirgenler birçok hastalığa neden olabilmeklerdir. Yine bu ortamlarda karasinek ve sivrisinek gibi uçucular da hızla yayılmakta bu ortamlar ile temas halinde olan kedi, köpek gibi sokak hayvanları vasıtasıyla bulaşıcı hastalıklar için potansiyel risk teşkil edilmekte ve insan sağlığı tehdit edilmektedir’’ ifadelerine yer verildi.

Daha temiz, daha sağlıklı ve daha yaşanılır bir Batman için Belediyenin kararlı çalışmalarını kesintisiz bir şekilde devam edeceğinin vurgulandığı açıklamada, ‘’İlimizde şehir merkezinde hayvan besiciliği ve atıkların gelişi güzel çevreye atılmasıyla ilgili vatandaşlarımızdan yoğun şikâyetler gelmektedir. Temiz bir kent, sağlıklı bir çevre için Belediye olarak ilgili müdürlüklerimizin katılımıyla oluşturduğumuz sağlık komisyonu hayvan besiciliği ile ilgili yerinde çalışma yapmış, insan ve çevre sağlığını tehdit eden bu meskenler tespit edilmiştir. Yapılan bu tespitlerden sonra mesken sahipleri sözlü ve yazılı olarak bilgilendirilmiş, bu sağlıksız meskenlerin en geç bir ay içinde tahliye edilmesi için gerekli ihtarlar yapılmıştır. Herhangi bir mağduriyete mahal vermemek için kent merkezinde hayvan besiciliği yapan vatandaşlarımızın duyarlılığına ve sağduyularına olan inancımız tamdır. Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkına sahip olma ilkesinden hareketle, çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek hepimizin en temel görevidir’’ denildi. 

Kaynak: HÜR24 Haber

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Bahar aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri pa..
Havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri toprakla buluşmaya başladı. B..
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=