Lütfen bekleyin..



Adaylar: "Belirli bir sınav sistemi oluşturulmalı"

01 Temmuz 2018, 11:44 - Okunma: 3870

​Bu yıl ilki gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili görüşlerini paylaşan öğrenci ve veliler, her sene değişmeyen, sabit bir sınav sisteminin olması gerektiğini söylediler.

Batman'da Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) yapıldı.

AYT’de adaylara Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler-1 testinden 40, sosyal bilimler-2 testinden 40, matematik testinden 40, fen bilimleri testinden 40 soru olmak üzere toplamda 160 soru yöneltildi. Adaylar, 160 soruya 180 dakika da cevap vermek için ter dökerek birbirleriyle yarıştı.

Bu yıl ilki gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili İLKHA’ya duygu ve düşüncelerini aktaran öğrenci ve veliler, sürekli değişen sınav sistemine karşı olduklarını belirttiler.

Sınavların belirli bir sistem üzerinde kalmasını isteyen öğrenciler, “Her sene değişmeyen, sabit bir sınav sistemi olmalıdır.” dedi.

“Sınavın değişmesi bizim için iyi olmuyor”

Sınav değişikliğinin kendileri için iyi olmadığını söyleyen Ömer Yuluktekin, “YKS sınavı benim için biraz heyecanlı, stresli geçti. Geçen yıla oranla matematik soruları farklı bir şekilde değişti. Daha çok mantığa dayalı sorular çıktı, bizi biraz zorladı. Türkçe soruları mantığa dayalıydı, onlar güzeldi. Ama felsefe ve din kültürünü çok zorlu sormuşlardı. Bu yıl yeni sistem fena değildi. Ama biraz bizi zorladı. Her yıl değişen sınav sistemi bizler için iyi olmuyor. Örneğin YGS’ye çalışırken birden YKS çıktı ve ona çalışmaya başladık. Sınav sistemimiz ve programlarımız bir anda değişti. O yüzden sınavın değişmesi bizim için iyi olmuyor.” dedi.

“Her sene sınav sistemi değişmemeli”

Sınav sisteminin her sene değişmemesi gerektiğini belirten Furkan Aşut, “Dün TYT’den girdik. Türkçe kolaydı, matematikte mantığa dayalı sorular vardı, fen ve sosyal iyiydi. Yalnız zamanımız bu sınavda yetmedi. Her sene değişen sisteme de olumlu bakmıyorum. Bu sene yaptıkları sınav belki kolay olabilirdi; ama her sene değişiklik olduğu için mantıklı bulmuyorum. Yetkililerden sınav zamanını biraz artırmaları gerektiğini düşünüyorum. Her sene sınav sistemi değişmemeli. Çünkü sınav değişince yeni bir sistem geliyor; yeni sistem gelince de insanların çalışma düzeni değişiyor.” diye konuştu.

“Belirli bir sistem üzerinde kalsınlar”

Üniversite sınavının belirli bir sistem üzerinde kurulup sabit kalmasını isteyen Hamza Çetinkaya, “Benim gibi herkes bu sistemden rahatsız. Sistemin nasıl olduğu belli değil. Her yıl değiştiriyorlar. Bizde bu sistemden rahatsızız. Artık belli bir şey getirsinler. Sistemin sürekli değişmesini istemiyoruz. Yetkililer belirli bir sistem getirsinler ve bu sistem üzerinde sabit kalsınlar.” ifadelerini kullandı.

“Her sene değişmeyen, sabit bir sınav sistemi olmalıdır”

Değişen sınav sistemiyle ilgili görüşlerini bildiren öğrenci Valat Pınar, şunları söyledi: “Şimdiki sınav sisteminden öğrencilerin geneli memnun değil. Çünkü 3-4 senede bir sınav sistemi değişmektedir. Kimse sınav sistemine göre denge kuramıyor. Yıllarca okuyoruz, 2 saatlik bir deneme sistemine göre bir meslek sahibi oluyoruz. Gerçekten bu yanlış bir şeydir. Biz öğrenciler olarak bunu kabul etmiyoruz. Yetkililerin buna çözüm üretmelerini istiyoruz. Belirli bir sınav sistemi oluştursunlar. Her sene değişmeyen, sabit bir sınav sistemi olmalıdır. Her sene değişik bir sınav sistemi olmasın. Sadece bir sınav sistemi yeterlidir.”

“Sistem değişince öğrenciler derslere adapte olamıyor”

Veliler de her yıl değişen sınav sistemine karşı olduklarını kaydettiler.

Sınav sisteminin sabit kalmasından yana olduklarını vurgulayan velilerden Hanefi Aşut, “İki çocuğum üniversite sınavına girdi. İyi bir emek verdiler, onları dershaneye gönderdim. Çocuklar bu sistemde biraz zorlandılar; ama iki sınav olduğu için çocuklar daha az stresli oldular. Bu da onlar için iyi oldu. Sınav sistemlerinin değişmemesi daha iyidir. Öğretmenlerin, velilerin, vatandaşların görüşleri alınarak sınavlar hazırlanmalıdır. Öğrenciler de ona göre kendilerini hazırlarlar. Sürekli sistem değiştiği zaman öğrenciler derslere adapte olamıyor. Görüşüm, bir sınavın oturtulup ve öyle devam etmesidir.” Açıklamasında bulundu.(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EĞİTİM Kategorisindeki Diğer Haberler
Peygamber Sevdalıları Vakfı Siyer Yarışması Komisyonu Başkanı Hamdin Aslan,..
Haziran ayında gerçekleştirilecek olan LGS ve YKS için öğrencilere önemli t..
Yaklaşık 100 binlere dayanan bir öğretmen açığının olduğunu belirten Batman..
Üçüncü Uluslararası Bilişim Kongresi, Batman Üniversitesi ev sahipliğinde 2..
Batman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde 'Uygulama ve Ara..
HÜDA PAR Batman Milletvekili ve Belediye Başkan Adayı Serkan Ramanlı, eğiti..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=