Lütfen bekleyin..



​Fıstık hasadı çiftçileri memnun etmedi

05 Eylül 2018, 15:54 - Okunma: 1284

​Tarlalarını fıstık bahçesine çeviren Batmanlı çiftçiler, fıstık hasadına başlarken, yağışın geç gelmesi ve sıcaklar ile hastalıkların fıstık verimini düşürdüğünü belirttiler.

Batman’da yüksek gelir getiren ve son yıllarda Batmanlı çiftçilerin gözde ürünü olan fıstık hasadı başladı.

Tarlalarını fıstık bahçelerine dönüştüren Beşiri ilçesine bağlı Ayrancı (Derakira) köyündeki çiftçiler, yıl boyunca emek verdikleri fıstık ağaçlarının hasadını yapıyor. Batmanlı fıstık üreticileri, yağışın geç ve aşırı gelmesi, sıcaklar ve hastalıklardan dolayı bu yıl istedikleri verimi alamadıklarını belirttiler.

Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda çiftçi olan Hifzullah Akdaş, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Batman'da 60 bin dönüm üzerinde ekili fıstık alanının olduğunu belirterek, yakın zamanda bunun artacağını söyledi.

Tarlasında yaklaşık 60 dönüm üzerinde bulunan fıstık ağacının hasadını yaptıklarını vurgulayan Akdaş, bu yıl yağışın geç ve aşırı gelmesi, sıcaklar ve hastalıklardan dolayı beklediği verimi alamadığını kaydetti.

Fıstık üreticilerinin, fıstık ağaçlarına buluşan hastalıklarla mücadele konusunda sıkıntı yaşadıklarını aktaran Akdaş, daha iyi verim alabilmeleri için Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün çiftçileri hastalıklarla ilgili bilinçlendirmesini istedi.

“Hastalıklarla ilgili gerekli çalışma yapılmalıdır”

Akdaş, “Şu anda 60 dönüm üzerinde ekmiş olduğum fıstık hasadını yapmaktayım. Hasat dönemindeyiz. Beklentimiz bu yıl iyi bir verim elde etmekti. Gerçekten ağaçlarımız çok da iyi ürün tutmuştu, yağmurun zamansız ve geç yağması, daha sonra aralıksız devam etmesinden dolayı ilaçlama yapamadık. Bundan dolayı ağaçlarımız Karazenk hastalığına yakalandı. Ürünümüzde yüzde 70 bir zarar görülmektedir. Sıcakların da etkisi hastalıkların daha da büyümesine neden oldu. Bu nedenle ürünümüz çok zarar gördü ve istediğimiz verimi elde edemedik. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzden hastalıklarla ilgili gerekli çalışma yapmasını istiyoruz.” dedi.

“İstediğimiz verimi elde edemedik”

Batman genelinde fıstık hasadının başladığını belirten Akdaş, “Daha önce buğday hasadı yapıyorduk ve yeterli verim elde edemiyorduk. Bundan dolayı fıstığa yöneldik. İyi bir kazanç elde edeceğimize inandığımız için fıstık ektik. Ama bu sene istediğimiz verimi elde edemedik. Genel olarak fıstık hasadında Karazenk hastalığından dolayı verim düşüklüğü çoktur. Bütün yöremizde bu hastalık var.” diye konuştu.

“Bu sene verim çok az oldu”

Bu sene istedikleri verimi alamadıklarını belirten fıstık üreticisi Hüseyin Akdaş, “Bu seneki fıstık hasadımızda aşırı yağışlardan dolayı fıstıklarımız çok zarar gördü. İlaçlama yapmamıza rağmen fıstık ağaçlarında hasar oldu. Dallarda fıstıklarımız çürüdü. İlk zamanlarda toprak yeteri su alamadı. O yüzden verim çok az oldu.” ifadelerini kullandı.

“Fıstık fabrikasının açılmasını istiyoruz”

İşçi Şerife Sarhan ise iş imkânının olması için Batman’da fıstık fabrikasının açılmasını istediklerini ifade ederek şunları söyledi: “İşçilerimiz çalışsın. Güneydoğu’daki insanların batıya gidip çalışmasını istemiyoruz. Burada bir fıstık fabrikası açılırsa buradaki insanlarımızın çalışma imkânı olur. Başka memlekete gidip de çalışmalarına gerek kalmaz. Bizim memleketimizde iş olsun ve memleketimizde çalışalım istiyoruz. Yetkililerden ricamız buraya bir fıstık fabrikasını kursunlar.”(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Bahar aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri pa..
Havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri toprakla buluşmaya başladı. B..
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=