Lütfen bekleyin..



DSİ: Ilısu Barajı’nda türbin dönmeye başladı

23 Nisan 2020, 21:03 - Okunma: 2319

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yapılan Ilısu Barajı Hidroelektrik Santrali'nde (HES) enerji üretimine geçilmesi için son 10-15 günlük testlerinin dönemine girildiği bildirildi.

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan açıklamada, "Dicle Nehri üzerindeki en büyük hidroelektrik yatırımı olan Ilısu Barajı ve HES Projesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli bir yatırım projesidir. Ülkemizin refahı ve sürdürülebilir kalkınmanın temini açısından hayati bir proje olup bölge huzurunu tesis edecek, enerji problemine ciddi katkı sunacaktır. Başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illeri olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tamamının kalkınmasına katkı sağlayacak olan Ilısu Barajı, 1200 MW kurulu gücü ve yılda üreteceği yaklaşık 4 milyar 120 milyon kWh enerji ile kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban Barajlarından sonra ülkemizin dördüncü büyük barajıdır." denildi.

Ilısu Barajında su tutma işleminin 19 Temmuz 2019 tarihinde gerçekleştiği anımsatılan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Baraj gölü 115 metre yüksekliğe ve 7,9 milyar metreküp hacme ulaşmıştır. Türbinlerin kuru testleri tamamlanmış olup birinci üniteden başlamak üzere ıslak testlere başlanılmıştır. Ilısu Barajı ve HES Projesinde 204 MW kapasiteli 6 türbinden birincisinin devreye alma testlerinin en önemli kilometre taşı olarak ilk döndürülmesi (first run) yapılmıştır. Böylece enerji üretimine geçilmesi için son 10-15 günlük (Elektrik-Otomasyon) testleri dönemine girilmiştir. Dönemimizin en önemli enerji projelerinden biri olan Ilısu Barajı ve HES Projesi, yenilenebilir öz kaynakların kullanımıyla ülke ekonomisine yılda 2 buçuk milyar TL katkı sağlayacaktır."(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Milyarlarca insanın güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşadığ..
Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arı..
Batman'ın Kozluk ilçesindeki arı yetiştiricilerine, "Arıcılığın ge..
Havaların ısınmasıyla birlikte ağaçların ve bahçelerin bakım zamanı geldi. ..
Batman Üniversitesi'nde "Türkiye Yüzyılı Kapsamında Enerji ve Made..
Organik bir ilaç faydası veren, vitamin ve mineraller açısından birçok hast..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=