Lütfen bekleyin..



Online eğitim teknoloji ürünlerine rağbeti artırdı

16 Eylül 2020, 11:05 - Okunma: 35846

Salgın sebebiyle öğrenciler eğitimlerini dijital ortamlarda devam ettirirken, uzaktan eğitimin yapılması özellikle dizüstü bilgisayar ve tabletlere olan talebi artırdı. Sektör temsilcileri ise teknolojik ürün bulmakta sıkıntı yaşandığını belirttiler.

Teknoloji ürünlerinde talep artışı yaşanıyor. Yeni eğitim modeli vatandaşları teknolojik ürünlere ve internete yönlendirdi. Coronavirus salgını nedeniyle uzaktan eğitime geçişle birlikte öğrencilerin başta tablet ve dizüstü bilgisayarlar olmak üzere teknolojik ürünlere rağbeti büyük oranda arttı. 2’inci el tablet ve bilgisayar ürünleri dahi bulunmaz hale geldi.

Aynı şekilde ev internetine de rağbet artmış durumda. Evde öğrencilerin ders takibi yapabilmeleri için internet ihtiyacı olmayan aileler bile eve internet almak zorunda kaldı. Konuyla ilgili İLKHA mikrofonuna konuşan sektör temsilcileri, büyük bir talebin yaşandığı teknolojik ürünlerde yüzde 150 oranında fiyat artışının yaşandığına dikkat çekti.

“Fiyatlar bayağı bir yükseldi”

Yoğun talep nedeniyle teknolojik ürünlerin fiyatlarında ciddi anlamda artışın yaşandığına dikkat çeken Bilişim Sektörü Uzmanı Şehmus Sevim, "Pandemi süreci ile birlikte evlerimize kapandık. Bu süreç vatandaşları etkilediği gibi eğitim camiasını da çok büyük oranda etkiledi. Dolayısıyla tüm dünyada üretim de azalmaya gidildi. Bu teknoloji bazında yaşanan azalmalar kullanıcı açısından büyük zorluklara neden oldu. Bundan dolayı özellikle ülkemizde teknolojik cihazların fiyatları ülkemize kısıtlı ürün gelmesinden kaynaklı yükselmeye başladı. Örneğin geçen ay 70 ila 90 lira arasında sattığımız bir web kamera, bugün 170 ila 180 lira arasında yükseldi. Geçen hafta 170 liraya aldığım kamerayı bugün 210 liraya aldım. Fiyatlar bayağı bir yükseldi." dedi.

Online eğitim teknoloji ürünlerine rağbeti artırdı

“Büyük sıkıntılara neden oldu”

Teknolojik ürünlerde fiyat artışının halkı mağdur ettiğini vurgulayan Sevim, şöyle devam etti:

"Yeni eğitim modelinde başarılı olmak için şu anda herkes evine bilgisayar, tablet ya da web kamerası almak zorunda. Yalnız devlet yetkililerinin de bu konuda daha duyarlı olmalarını bekliyoruz. Şöyle ki; EBA canlı derslere geçişindeki sıkıntılar bir yana teknoloji ürünlerindeki fiyatların aşırı derecede yükselmesi fakir insanlar açısından çok büyük sıkıntılara neden oldu. Herkes evine bilgisayar alamayabilir. Mesela tabletler daha ekonomik fakat eski tabletlerdeki sürümü EBA desteklemiyor. Milli eğitim camiasındaki yetkili kişilerin eski tabletlerin kullanılabilmesi için EBA yazım ile ilgili bir çalışma yapmaları lazım, yoksa herkes evine yeni bir tablet almak zorunda kalacak. Tablet üzerinden çalışmayı düşünenlere de ekonomik açıdan kötü bir durum oluyor."

“Ürün alamayan birçok müşterimiz oluyor”

Piyasada ürün bulmakta sıkıntı çektiklerini dile getiren Sevim, "Tablet fiyatları da aynı şekilde yükselmiş durumda. Şu anda elimizde en ucuz laptop bilgisayar fiyatı yaklaşık 3 bin 700 lira civarındadır. Geçen ay bilgisayar almış olsalardı bin lira daha aşağıya alabilirlerdi. Bir ayda bin lira üzerine gelmiş durumda. Fiyatların yükselmesi dolar kaynaklı bir durum değil, piyasada ürün olmamasından kaynaklıdır. İmkânı olan vatandaşlar alacak fakat durumu olmayanlar ise alamayacak. Yeni bilgisayar alamayan vatandaşlara ikinci el bilgisayar ayarlamaya çalışıyoruz. Gelen müşterilerimizin yüzde 70’i haklı olarak fiyatları çok yüksek görüyor fakat yapacak bir şeyleri yok. Daha uygun fiyata ürün bulunamıyor. Fiyat yüksekliğinden dolayı ürün alamayan birçok müşterimiz oluyor." ifadelerini kullandı.

Online eğitim teknoloji ürünlerine rağbeti artırdı

“Vatandaşlar bilgisayar temin edemiyor”

En büyük sıkıntının teknolojik ürünlerde yaşanan fiyat artışı olduğuna işaret eden Teknolojik Ürün Satış Yetkilisi Recep Alkaş, "Şu ana kadar hiçbir şekilde bu kadar yüksek fiyatlarla biz karşı karşıya kalmamıştık. Bu konu ile alakalı canlı derste ihtiyaç duyulan web kamerası, dizüstü bilgisayar ve masaüstü bilgisayarların fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı vatandaşlarımız temin edemiyor. Temin edemediği için de çocuklarının eğitimi aksıyor. Bu çocuklarımızın eğitimleri aksamaması adına kesinlikle bir şeylerin yapılmasına ihtiyaç var. Durumu iyi olmayan vatandaşların sayısı da göz önünde bulundurulmalı. Şu anda kesinlikle fiyatlardaki yükseliş dolar kuruyla ile alakalı değildir." diye konuştu.

“Yüzde 150 oranında artış var”

Fiyatlardaki artışın nedeninin teknolojik ürünlerdeki üretimin azlığından kaynaklandığını ifade eden Alkaş, şunları söyledi:

"Pandemi sürecinden önce teblet fiyatları 400 ila 500 lira seviyelerindeyken şu anda bin 300 ila bin 500 lira seviyelerinde olması kesinlikle öğrencilerimizi mağdur etmektedir. Uzaktan eğitim bu nedenle sekteye uğramaktadır. Bilgisayar fiyatları daha önce bin 500 ila 2 bin arasındayken şu anda 3 bin 500 lira üzerinde seyrediyor. Teknolojide yüzde 150 oranında bir artış var. Vatandaşlar da ikinci ele yöneldi fakat öğrencilerimizin ikinci el cihazlarla bu eğitimi sürdürebilme ihtimalleri çok düşüktür."

Online eğitim teknoloji ürünlerine rağbeti artırdı

“Talepler iki katına çıktı”

Uzaktan eğitim nedeniyle ciddi anlamda internet ihtiyacının oluştuğunu belirten İletişim Sektörü Satış Sorumlusu Cahit Aktan, "Daha önceki aylara nazaran talepler iki katına çıktı. Fiyatlarımız daha önce sınırsız paketlerde hız limiti düşük iken şu an bu ihtiyaçtan dolayı hız limitlerini yükseltiler. Tabi ki bu paket fiyatlarını da yükseltti. Şu aşamadaki en büyük sıkıntı altyapı, onun haricinde herkes bir şekilde internete ihtiyaç duyuyor ve bunu sağlamak zorunda kaldığı için vatandaşlar fiyatı ikinci plana atıyor. Fiyatlar daha düşük olsaydı daha fazla kişi yararlanabilirdi bu durumdan. Bazı bölgelerin altyapı eksikliği nedeniyle her yere internet verilemiyor. Hâlâ hiçbir şekilde internetten faydalanamayan insanlar var. Bu durumdan da en çok eğitimleri aksayan öğrenciler oluyor." dedi.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
BİLİM-TEKNOLOJİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Ailelerin çocuklarını internet, sosyal medyayı daha bilinçli ve özenli kull..
Batman Üniversitesi öğretim üyeleri, ABD’nin Stanford Üniversitesi koordina..
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Türkiye'nin ilk ve t..
TÜBİTAK 2204-A 54. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na Batman..
"Dijital Dönüşüm, Blokzincir Teknolojileri ve Siber Güvenlik" ana..
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, fiziki altyapı ve peyzaj..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=