Lütfen bekleyin..



Çağın en önemli sağlık sorunu: Kanser

02 Nisan 2021, 16:40 - Okunma: 5373

‘1-7 Nisan Kanser Haftası’ dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Batman İl Sağlık Müdürlüğü, kanserde erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Açıklamada, kanserin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdürdüğü belirtildi.

Kanserin bir hücre hastalığı olduğuna işaret edilen açıklamada, “Normal yapısı değişmiş hücrelerin, anormal kontrolsüz çoğalması ve yayılmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Kanser vücudun tüm doku ve organlarında gelişebilir. Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır.” denildi.

Sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabildiği ve erken teşhis ile yaşam sürelerinin uzayabildiği vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat iken, kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir. Yaş ilerledikçe kadınlarda kanser görülme sıklığı daha da artmaktadır. Çocukluk çağı kanserlerinde ise lösemi en sık görülen kanser türüdür. Genç (15-24 yaş grubu) erkeklerde testis kanseri, kadınlarda ise tiroid kanseri ilk sıralarda yer almaktadır. Çağımızın önemli sağlık sorunu olan ve her yıl milyonlarca kişinin ölümüne neden olan, kanser hastalığının önemine ve kanserden korunma konusunda alınacak önlemlere vurgu yapmak vatandaşların duyarlı hale getirilmesi amacıyla özellikle 1-7 Nisan Kanser Haftası münasebetiyle tüm sağlık birimlerimizde vatandaşlara konu ile ilgili eğitimler verilerek kanser taraması yapılır.”

“Halkı ücretsiz kanser taramalarına bekliyoruz”

Kanser taramalarının ücretsiz yapıldığı bildirilen açıklamada, “Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) de 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV testi ile serviks (rahim ağzı) kanseri,  40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi çekimi ile meme kanseri, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde 2 yılda bir dışkıda gizli kan (G.G.K) tetkiki ile kolorektal (barsak) kanseri taraması ücretsiz olarak yapılmaktadır. İlgili yaş grubundan halkımız  tarama yaptırmak için KETEM ve Aile Hekimlerine başvurabilirler. Tüm halkımızı ücretsiz kanser taramalarına bekliyoruz.” denildi.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte artış gösteren kene vakalarıyla il..
7 Nisan Dünya Sağlık Günü dolayısıyla açıklama yapan Batman Sağlık ve Çevre..
Allah'ın insana verdiği en önemli nimetlerden birinin sağlık olduğunu b..
Batman'da yanlış kan verildiği iddia edilen 24 yaşındaki talasemi hasta..
İlaca erişimin her geçen gün zorlaştığını belirten Batman Eczacılar Odası B..
Kanserin dünyada bir salgın gibi arttığını belirten Uzman Doktor Mehmet Cem..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=