Türkiye’nin ekilebilir arazisinin geniş bir alana sahip olduğunu belirten Doğan, bunun içerisinde buğday, arpa, mısırın önemli bir yer tuttuğunu anlattı.
Hububatta en önemlisinin ise buğday olduğuna işaret eden Doğan, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Türkiye’nin buğday ambar yeri olduğunu ifade etti.
“Türkiye’nin rekolte ortalaması 20-22 milyon tondur”
Türkiye’nin buğday rekoltesinin, rekoltenin iyi olduğu yıllarda 24 milyon ton civarında olduğunu aktaran Doğan, “Geçen sene Türkiye’nin önemli yerlerinde kuraklık yaşandı. Bu rakam 16-17 milyon tona kadar geriledi. Zaman zaman bu rakam 16 ila 24 milyon ton arasında gidip geliyor ama Türkiye’nin rekolte ortalaması 20-22 milyon tondur.” dedi.
“Buğdayda ciddi bir sıkıntımız yok”
Türkiye’nin tarım alanlarının iyi durumda olduğunu vurgulayan Doğan, “Türkiye’nin nüfusu, mülteciler ve turistleri de düşündüğün zaman 20-22 milyon ton buğday Türkiye’nin ihtiyacını karşılayabilecek bir rekoltedir. Bu anlamda şu anda ciddi bir sıkıntımız yok. Yeter ki var olan arazi potansiyelimizi iyi değerlendirelim. Çiftçi, arazi, kaynak, iklim ve potansiyel olarak yeterli durumdayız.” diye konuştu.
Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan
“İthalatın önüne geçmenin yolu aranmalı”
Türkiye’de üretilen buğday ile tüketilen buğday miktarı arasında ciddi bir uçurumun olmadığına dikkat çeken Doğan, şöyle devam etti:
“Yalnız zaman zaman Türkiye buğday ithal edebiliyor, aynı şekilde ihraç da edebiliyor. Kesinlikle bu ithalat, Türkiye’nin çok açığı olduğu için yapılan bir ithalat değildir. Bu zaman zaman ülkeler arasında yapılan bir ithalattır. Yoksa ciddi bir sıkıntının olmasından kaynaklanan bir ithalat değildir. Tabi bu sürekli ithalat yapalım anlamına da gelmiyor. İthalat yapılırken öncelikle Türkiye’deki buğday üreticisinin düşünülmesi lazım. Türkiye’deki buğday üreticisinin ithal edilen buğdayı yetiştirebilir mi yetiştiremez mi diye yetkililer esasen bu konuda çalışma yapması lazım. Belki de bu şekilde ithalatın önüne de geçilebilir.”
“Dünyada eğitimden, güvenlikten daha önemli olan şey gıdadır”
Bugünlerde dünyada gıdanın öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirten Doğan, “Dünyada savaş çıkıyor. En önemli sorun nedir? Gıda. Temel gıda nedir? Buğday. Dünyada pandemi çıkıyor, yine o şekilde. Yetkililere çağrım; Var olan tarım, çiftçi, ziraat mühendisleri, veteriner hekimleri potansiyelimizi iyi değerlendirmemiz lazım. Olumsuzlukların yaşandığı dünyada eğitimden, güvenlikten daha önemli olan bir şeyi ortaya çıkmıştır. Nedir? İnsan gıdasının temini. Bu da nedir? Tarımdır.” ifadelerini kullandı.
“Çiftçiye destek olunsun ki çiftçi sorunsuz bir üretim yapabilsin”
Türkiye’nin tarıma önem vermesi gerektiğini kaydeden Doğan, şunları söyledi:
“Tarım, çiftçi potansiyelini ortaya çıkarması lazım. Kimse çiftçiye akıl vermesin, çiftçi yeterince akıllıdır. Çiftçi sıcakta, soğukta her zaman üretmeye hazırdır, nasıl üreteceğini de biliyor ama çiftçi destek bekliyor. Çiftçi girdi aldığı zaman cebinde parası kalmıyor. İşte buna çözüm bulsunlar. Çiftçiye bu konuda destek olsunlar ki çiftçi sorunsuz bir üretim yapabilsin.”(İLKHA)