Lütfen bekleyin..



Fıstıktaki yüzde 50’lik verim kaybı rekolteyi ciddi oranda düşürdü!

10 Eylül 2022, 12:30 - Okunma: 325

Batman’da nisan ayında yaşanan don nedeniyle kimi alanlarda fıstık ağaçlarından neredeyse hiçbir verim elde edilmezken kimi kıraç bölgelerde ise fıstıkta ciddi bir verim kaybı yaşandı.

 

Batman’da üreticiler, fıstık hasadı için kolları sıvamaya başladı. Kent genelinde yaklaşık 110 bin dönüm üzerinde ekimi yapılan fıstıkta bu yıl ciddi bir kayıp yaşanıyor.

Fıstıkta bu yıl nisan ayında yaşanan don sebebiyle geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 50 civarında düşük bir rekolte bekleniyor. Bu durum fıstık hasadına hazırlanan üreticileri ise hayal kırıklığına uğrattı.

Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, İLKHA muhabirine, nisanda yaşanan don olayının fıstıkta ciddi rekolte kaybına neden olduğunu söyledi.

“Rekoltede neredeyse yüzde 50’ye yakın bir kayıp var”

Üreticilerin fıstık hasadına hazırlandığını dile getiren Doğan, “Batman’da fıstık hasadına yaklaşık. Bugünlerde Antep, Siirt fıstığı çeşidinde hasat yapacağız inşallah. Bu sene nisan ayında bölgemizde don olaylarının yaşanması nedeniyle fıstıktaki döllenmenin gerçekleşmemesi sonucu fıstık rekoltesinde neredeyse yüzde 50’ye yakın bir kaybımız söz konusudur.” dedi.

“Fıstık üretiminde henüz istediğimiz rekolteye ulaşamadık”

Bu sene fıstıkta beklenilen rekolteyi alamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını vurgulayan Doğan, şöyle devam etti:

“Batman ilimizde 110 bin dönüm üzerinde fıstık ekili alanımız var. Toplam 2 milyon 500 bin civarında bir ağaç sayımız var. Batman’da fıstık yeni ekilen bir üründür, tam olarak verime yatmamış. Fıstık bitkisi özellikle 8-10 yaşından sonra tam verime yatan ürün olması nedeniyle fıstık üretiminde daha istediğimiz rekolteye ulaşamadık. Önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde ciddi bir rekolteye ulaşacağımızı, Türkiye’de üst basamaklara yükseleceğimizi, hatta üçüncü sıraya kadar yükselebileceğimizi düşünüyoruz. Çiftçimizin bu yönde önemli gayreti var.”

Fıstık alanlarının özellikle 2’nci, 3’üncü sınıf tarım arazilerine ekilmesi gerektiğini belirten Doğan, üreticilere uyarılarda bulundu.

“3’üncü ve 4’üncü sınıf tarım arazileri fıstık tarımı için daha uygun”

Birinci sınıf tarım arazilerinin hububat için değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Doğan, “Hatta 3’üncü ve 4’üncü sınıf tarım arazilerine ekilmesini öneriyoruz. Çünkü birinci ve ikinci sınıf tarım arazileri her türlü tarımsal ürün yetiştirebileceğimiz tarım alanlarıdır. Ancak 3’üncü ve 4’üncü sınıf tarım arazileri seçici tarımsal üretimi yapabileceğimiz alanlardır. Bu alanların fıstık tarımı için daha uygun olduğu, atıl durumdaki arazilerin fıstık ekilmek suretiyle tarıma kazandırılmasının daha uygun olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)






  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..
Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendis..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=