Lütfen bekleyin..



Hayvan yetiştiricileri maliyetlerdeki artıştan dert yandı

19 Aralık 2022, 10:29 - Okunma: 285

Yem başta olmak üzere maliyetlerdeki artışın bölgede hayvancılığı bitirme noktasına getirdiğini belirten hayvan yetiştiricileri, besicilerin artık hayvan beslemek istemediklerini söyledi.

Son yıllarda ciddi oranda artış gösteren maliyetlerden şikâyet eden hayvan yetiştiricileri, üretim kapasitelerini yarı yarıya düşürmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Girdi maliyetlerindeki artışın bir an önce durdurulup üreticilere desteklerin artırılması gerektiğini vurgulayan hayvan yetiştiricileri, yetkililere çağrıda bulundu.

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Batman Şube Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda hayvan yetiştiricisi olan Baran Yıldız, İLKHA muhabirine, hayvancılıkla ilgili büyük sıkıntılarının olduğunu söyledi.

"Çözüm bulunmazsa et fiyatları artacak"

En büyük sıkıntılarının maliyet artışları olduğunu belirten Yıldız, "Şu anda yem fiyatlarımız gerçekten çok yüksek durumda. Bundan dolayı kapasitelerimizi bayağı düşürdük. Kırmızı et fiyatları biraz yüksek olabilir ama maliyetlerimiz çok yüksek olduğu için bu fiyatlar bile bizi kurtarmıyor. Besicilere çözüm yolu bulunmazsa ileride et fiyatları biraz daha artacak gibi gözüküyor." dedi.

"Girdileri ucuza mal etmeliyiz"

Kendilerinin de kırmızı et fiyatlarının düşmesini istediğini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

"Fiyatlar yükselince bizim de aldığımız hayvanların maliyetleri yükseliyor. Bu işler maalesef zincirleme bir şekilde birbirini etkiliyor. Geçen seneye oranla girdi maliyetimizde yüzde 200'e yakın bir yükseliş var. O yüzden acilen hükümetin girdi maliyetlerine ve yem fiyatlarına müdahale etmesi lazım. Girdileri biz besiciler daha ucuza mal etmesi lazım."

"Besiciler kapasitelerini küçülttüler"

Besicilere verilen desteklerin yeterli olmadığını, sorunu çözmediğini belirten Yıldız, "Bu hafta bile kırmızı et fiyatlarında yüzde 10'luk bir artış oldu. Ama bu gidişle daha da artacak gibi gözüküyor. Bu artışlar hem sütü, hem peyniri hem de hayvansal gıdaların hepsini etkiliyor. Birliğimizde kayıtlı olan üyelerimizin hemen hemen hepsi yüzde 40 veya 50 kapasitelerinde küçülmeye gittiler. Çünkü maliyetler çok yüksek olduğu için bizi kurtarmıyor." ifadelerini kullandı.

"Böyle giderse dışa bağımlı hale geleceğiz"

Artık nefes alamayacak duruma geldiklerine işaret eden Yıldız, "Böyle giderse dışa bağımlı hale geleceğiz. Bu şekilde nereye kadar dayanacağız? Milli servetimizin dış ülkelere gideceğine, kendi üreticimizi desteklememiz daha iyi olur diye düşünüyorum. Üretecek gücümüz ve zeminimiz var ama maliyetlere dayanacak gücümüz yok. Biz kendimize yetecek bir ülkeyiz, kesinlikle ihtiyacımız olanı üretebiliriz. Sadece devletten destek bekliyoruz." diye konuştu.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri toprakla buluşmaya başladı. B..
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=