Lütfen bekleyin..



Ayakta kalmakta zorlanan radyocular seslerini duyurmaya çalışıyor

11 Ocak 2023, 14:45 - Okunma: 5022

Son yıllarda yaşadıkları ekonomik sıkıntılar nedeniyle zor günler geçiren radyocuların pek çoğu, çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kaldı.

Batman Radyo Televizyon ve İnternet Yayıncıları Derneği Başkanı Yüksel Çiftçi, radyocuların yaşadığı sorun ve sıkıntılara ilişkin İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Yaşadıkları ekonomik problemler nedeniyle bölgesel ve yerel yayın yapan radyocuların ayakta kalmakta zorlandıklarını vurgulayan Çiftçi, birçok ilçedeki radyocunun yayınına ara verdiğini, vericilerini kapattığını söyledi.

Radyoları ayakta tutan en önemli şeyin reklam olduğunu, reklam dışında hiçbir gelirlerinin bulunmadığını ifade eden Çiftçi, bu anlamda hem esnaftan hem de devletten destek talebinde bulunduklarını kaydetti.

1993 yılından bu yana Batman'da radyo yayını yaptığını belirten Çiftçi, Batman'da ilk açılan radyolardan biri olduklarını anlattı.

Yüksel Çiftçi

"Radyo programcıları parmakla gösteriliyordu"

Özel radyoların kurulmasıyla beraber kentte özel radyo yayıncılığına aktif olarak başladıklarını anımsatan Çiftçi, "90'lı yıllarda radyolar en güzel dönemlerini yaşadılar. 90'lı yıllar dinleyiciler tarafından oldukça beğenilen ve dinleyici kitlesinin çok yoğun olduğu dönemlerdi. Bırakın radyo sahibi olmayı radyoda program yapmak bile bir ayrıcalıktı. Radyo programcıları parmakla gösteriliyordu." diye konuştu.

"Son yıllarda radyocuların değeri düştü"

Son yıllarda yaşadıkları ekonomik sıkıntılar nedeniyle radyocuların da zor günler geçirdiklerini vurgulayan Çiftçi, şöyle devam etti:

"Son yıllarda radyocuların sorunlarının giderilmemesi radyocuların değerini düşürdü. Bu durum radyolara olan ilgiyi azalttı. Yetkililer radyocuların sorunlarıyla ilgilenmedi ve sorunlara çözüm getirmedikleri için sıkıntılar yaşandı."

 

"Mahkemelik olmayan hiçbir radyo yok"

Telif haklarının radyocuları çok ciddi şekilde mağdur etmeye başladığını ifade eden Çiftçi, "Şu an mahkemelik olmayan hiçbir radyo yok. Kendimiz bile 5-6 kez mahkemelik olduk. Hatta Batman'da radyocu bir arkadaşın icraya bile verildiğini duyduk. Türkiye'deki radyocu arkadaşlarla görüşüyoruz, telif hakkı yüzünden ceza yiyen çok kişiye tanık olduk." dedi.

"Enerji fiyatları en büyük gider"

İkinci büyük sorunlarının ise enerji fiyatları olduğuna işaret eden Çiftçi, "Türkiye'de enerji fiyatları çok arttı. Radyo vericileri de enerjiyi fazla harcıyor. Bu da radyocuları sıkıntıya sokan büyük bir gider." ifadelerini kullandı.

"Asgari ücret ve SGK primlerinin yüksek olmasından dolayı radyocuların çoğu çalışanlarını çıkardı"

Ayakta kalmakta zorlandıklarını kaydeden Çiftçi, "Üçüncü sorunumuz da SGK primlerinin yüksek olmasıdır. Asgari ücret ve SGK primlerinin yüksek olmasından dolayı radyocuların çoğu çalışanlarını çıkarmak zorunda kaldı. Artık işin içinden çıkılamıyor. Özellikle yerel radyolar büyük sıkıntı içindedirler." açıklamasında bulundu.

"Bazı radyolar yayınlarına ara verdi"

Her ay RTÜK'e de beyanname verdiklerini anımsatan Çiftçi, "RTÜK'e belli bir pay ödüyoruz. RTÜK'e frekans kirası adı altında yine ödeme yapıyoruz. Giderlerimiz çok. Bu yüzden de yerel radyolar ayakta kalmakta gerçekten çok zorlanıyor. Türkiye'de birçok ilçede bazı radyocu arkadaşların yayınlarına ara verdiklerini, mikrofonlarını susturduklarını, vericilerini kapattıklarını biliyoruz." dedi.

"Sorunlarımıza çözüm bulmalarını istiyoruz"

Yetkililerden radyocuları bu sıkıntılardan kurtarmalarını istediklerini belirten Çiftçi, son olarak şunları söyledi:

"Bu sorunlarımıza çözüm bulmalarını istiyoruz. Reklam paylarının yüksek olması ulusal radyoların ayakta kalmalarını sağlıyor. Ama yerel ve bölgesel radyolar ayakta kalamıyor. Çünkü radyoların tek geliri reklamdır. Reklam dışında başka hiçbir gelirleri yok. Devletin radyolara sağladığı bir katkı yok. Tam tersi RTÜK'e biz para ödüyoruz. Bunun için hem esnafımızdan reklamlarla bizlere destek vermelerini hem de devletin de ayakta kalabilmemiz için katkı sunmasını istiyoruz. En azından kurumların tanıtımlarında radyolara da bütçe ayırmalarını istiyoruz."(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
MEDYA Kategorisindeki Diğer Haberler
Ramazan Bayramı vesilesi ile bir mesaj yayımlayan Batman Bağımsız Gazetecil..
"13 Şubat Dünya Radyo Günü" dolayısıyla açıklama yapan Aksa FM Ge..
Batman Radyo Televizyon ve İnternet Yayıncıları Derneği Başkanı Yüksel Çift..
Batman Bağımsız Gazeteciler Derneği Başkanı Veysi Demir, Başkan Yardımcısı ..
Batman Bağımsız Gazeteciler Derneği Başkanı Veysi Demir, Batman Midyatlılar..
BESO Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü&q..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=