Lütfen bekleyin..



Kur'an Nesli Platformu'ndan Ramazan ayına özel 10 önemli tavsiye

20 Mart 2023, 10:26 - Okunma: 378

Kur'an Nesli Platformu, Ramazan ayında bireysel ve ailevi olarak yapılabilecek ibadetler hakkında 10 maddeden oluşan önemli tavsiyelerde bulundu.

Kur'an Nesli Platformu Genel Merkezi adına yapılan basın açıklamasını okuyan Kur'an Nesli Platformunun Batman Koordinatörü Rıdvan Üzümcü, Ramazan ayının manevi olarak verimli geçirilmesine yönelik hem bireysel hem de ailece yapılabilecek programlara ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.

Ramazan ayının Müslümanlara ilahi bir lütuf olduğunu belirten Üzümcü, "Yüzyılın felaketiyle sarsıldık. Nice canlarımızı yitirdik, nice acılar yaşadık. İliklerimize kadar aczimizi ve fakrımızı hissettiğimiz bütün bu acıların ardından bizleri rahmet iklimi olan Ramazan’a eriştiren Allah’a sonsuz hamd-u senalar olsun. Rahmet kapılarının sonuna kadar açıldığı bu ay Rabbimizin biz kullarına bir ihsanı ve ikramıdır. Bu mübarek ay, kardeşliğimizi pekiştireceğimiz, gerçek manada yardımlaşma ve dayanışmanın bir kez daha en güzel şekliyle sergileneceği ilahi bir lütuftur." dedi.

"Ramazan’ın başından sonuna kadar programlı hareket edilmeli"

Müslümanların Ramazan ayından olabildiğince istifade etmesi gerektiğini vurgulayan Üzümcü, "Bu bilinçle, bu ayda yapılan ibadetlere verilen sevapların, diğer aylardakinden çok daha fazla olduğunu bilerek başı rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayından azami derecede istifade etmek hepimizin istek ve arzusudur. Ancak Ramazan’ın başından sonuna kadar programlı hareket etmek gerekir ki bu mübarek aydan hakkıyla istifade edilebilsin." diye konuştu.

"Gerek ferdi gerek ailece veya toplu olarak yapılabilecek birçok şey var"

Ramazan ayının İslam coğrafyasında felaketlerin son bulması, gözyaşının durmasına vesile olması temennisinde bulunan Üzümcü, şöyle devam etti:

"Şüphesiz bu mübarek ayda gerek ferdi olarak gerek ailece veya toplu olarak yapılabilecek birçok şey vardır. Bu niyet ve düşüncelerle Kur’an Nesli Platformu olarak 'Ramazan Ayı Tavsiyeleri' adıyla kardeşlerimize bazı hatırlatma ve tavsiyelerde bulunmak istiyoruz. Amacımız bu tavsiyeler vesilesiyle mübarek Ramazan ayından hakkıyla istifade etmektir. Bu vesileyle tüm İslam âleminin, Ramazan’ını şimdiden tebrik ediyor ve bu mübarek ayın, ülkemizin 11 ilinde ve Suriye’de yaşanan büyük felaketten doğan maddi ve manevi yaralarımızın sarılmasına, İslam coğrafyasında akan kanın ve zulümlerin bitişine; ümmetin dirilişine, birliğine ve özgürleşmesine vesile olmasını Rabbimizden niyaz ediyoruz."

Üzümcü, Ramazan ayı münasebetiyle yapılmasını istedikleri 10 önemli tavsiyeyi şu şekilde sıraladı:

Bireysel program

1-Günlük en az bir cüz Kur’an okunmalı:

Kur’an’ı, mümkün mertebe camide mukabele şeklinde, mümkün değilse evde ailece mukabele şeklinde, o da mümkün olmuyorsa bireysel olarak okumalıyız. Okunacak Kur’an’ın mealini de birlikte okumaya gayret etmeliyiz.

2-Farz ve nafile namazlara özen gösterilmeli:

Farz namazlarını mümkün mertebe camide cemaatle, mümkün olmuyorsa iş yerinde veya ailede cemaatle kılmalıyız.

Teravih namazını en yakın camide cemaatle kılmalıyız. Teravih namazını, mecbur kalmadıkça bireysel kılmaktan, cami dışında başka yerlerde gruplar oluşturarak kılmaktan ve teravih saatinde işyerinde bulunmaktan veya dışarıda gezmekten kaçınmalıyız.

Duha ve gece namazlarını (Teheccüd) alışkanlık haline getirmeli, Ramazan sonrasında da devam ettirmeye gayret etmeliyiz.

3-Ziyaretlere ağırlık verilmeli:

Ramazan ayında ziyaretleri çoğaltmalı; başta, bulunduğumuz ildeki depremzede kardeşlerimizi veya mümkünse bizzat afet bölgesini, ayrıca hasta, yoksul ve yetimleri özellikle ziyaret etmeli, kabir ziyaretlerini de ihmal etmemeliyiz.

4-Çok dua edilmeli:

Ramazan ayı boyunca gerek İslam alemi olarak gerekse ülke olarak karşılaştığımız tüm bela ve musibetler karşısında dua ve niyaza ağırlık vermeli; bolca cevşen okumalı ve tesbihat yapmalıyız.

5-Okumaya ağırlık verilmeli:

İmkân ve şartlara göre Ramazan ayı boyunca bir fıkıh ve bir siyer kitabını okuyup bitirmeliyiz.

6-İtikâf’a girilmeli:

Ramazan ayı içinde, özellikle de son on gününde itikâfa girmeye çalışmalı ve çevredekilerin de buna katılımı için gayret etmeliyiz. İtikâfta; nafile ibadet, dua, tesbihat yapmalı, Kur’an-ı Kerim ve mealini okuyarak zamanı iyi değerlendirmeliyiz. 

7-Zekât hesaplanmalı, fitreler verilmeli, hayır-hasenat yapılmalı:

Bu ay içerisinde, varsa zekâtları hesaplamalı ve fitreleri vermeli, depremzede kardeşlerimizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak sadaka ve bağışları artırmalıyız.

8-İftar yemeği verilmeli:

Maddi imkânlar çerçevesinde iftar yemeği vermeye çalışmalı ve bu âdetin yaygınlaşması için gayret göstermeliyiz. İftar sonrası kısa bir sohbet yapmayı ve ardından birlikte teravih namazına gitmeyi alışkanlık haline getirmeye çalışmalıyız.

9-Sıla-i rahimde bulunmalı:

Ramazan ayı münasebetiyle aile bireylerini, akrabaları, komşuları, tanıdıkları ve iş arkadaşlarını sormalı, imkânlar dâhilinde yardımda bulunarak ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmalıyız.

10-Kadir gecesi camide idrak edilmeli:

Ramazan ayının son on gününün tekli gecelerini mümkün olduğu kadar camilerde geçirmeye çalışmalıyız. Bu arada toplu halde cevşen ve benzeri dualar okumalı, Kur’an ve Sünnet ile ilgili sohbetler yapmalıyız.

11-Bayram namazına gidilmeli ve bayramlaşmada bulunulmalı:

Bayram sabahı en yakın camiye gidip bayram namazını kıldıktan sonra cemaatle bayramlaşmalı, ardından ev halkı, komşular, akrabalar, dostlar ve tanıdıklara gidip onlarla bayramlaşmalıyız. Uzak olanlara ise telefonla ulaşıp bayramlarını tebrik etmeliyiz.

Ailevi program

1-Kur’an mukabele şeklinde okunmalı:

Şayet evde okunacaksa, günlük en az bir cüz olmak üzere ailece mukabele şeklinde Kur’an okumalı,

Kur’an’ı okuma konusundaki eksikliklerimizi gidermeliyiz.

Başta çocuklar olmak üzere, aile bireylerinden Kur’an okumasını bilmeyenlerin veya okumasını bildiği halde tecvidi bilmeyenlerin bu eksikliklerini tamamlamaya çalışmalıyız.

2-İlmihal dersi yapılmalı:

Başta çocuklar olmak üzere, aile bireyleriyle Ramazan boyunca, tekrar bile olsa ilmihal dersi yapmalıyız.

3-Siyer dersi yapılmalı:

Bir siyer kitabını aile bireyleriyle ders şeklinde okumalıyız.

4-Cemaatle namaz kılınmalı:

Evde kılınan namazları cemaatle kılmaya çalışmalı, aile bireylerini nafile namazlara özellikle gece namazına alıştırmalı ve bunu alışkanlık haline getirmeleri için gayret sarf etmeliyiz.

5-Kadir gecesi idrak edilmeli:

Kadir gecesini camilerde veya evde mutlaka idrak etmeye çalışarak çokça dua etmeliyiz. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
Büyük bir hayır ve Allah'ın rızasını kazanmak için belli bir adab içeri..
ALLAH'ın El-Cebbar ismi ve Cihad ile ilgili açıklamalar...
ALLAH'ın “Es-Sabur” ismi ve Sabır ile ilgili açıklamalar...
HÜDA PAR Batman belediye başkan adayı Serkan Ramanlı, geçen yıl vefat eden ..
ALLAH'ın Et-Tevvab ismi ve Tevbe ile ilgili açıklamalar...
ALLAH'ın El-Hakem ismi ve Nubuvvet ile ilgili açıklamalar...

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=