Lütfen bekleyin..



Bahar aylarının yaklaşmasıyla fidan satışları ve budama işlemleri başladı

26 Şubat 2024, 14:49 - Okunma: 129

Havaların ısınmasıyla birlikte ağaçların ve bahçelerin bakım zamanı geldi. Meyve ağaçlarına bakımın en önemli unsurlarının başında da budama geliyor.

Bahar aylarının yaklaşması ve havaların ısınması, meyve ağaçların ve bahçelerin bakımı ve fidan dikim zamanı anlamına geliyor. Bakımın en önemli ayağını da budama oluşturuyor.

Batman'da özellikle son yıllarda önem kazanan meyve yetiştiriciliğinde kalite ve verimi artırmak amacıyla kaliteli meyve üretimi, iyi bakım ve beslemenin yanında doğru zaman ve yöntemle yapılan budama sonucunda da oluşmaktadır.

Peki, budama nedir? Ağaçların düzenli ve kuvvetli bir taç (dal ve yaprak) meydana getirebilmeleri, verim çağlarında daha uzun zaman kalabilmeleri, kuvvetten düşmeye başlamış ağaçların yeniden kuvvetlenebilmeleri ve yüksek kaliteli ürün verebilmeleri gayesiyle yapılan işe budama deniyor.

Ağaç budama ve fidan dikme hakkında İLKHA mikrofonuna konuşan fidan satıcıları, bahar ayların yaklaşmasıyla fidan satışlarının ve budama zamanın başladığını söyledi.

Fidan satıcıları vatandaşlara tavsiyede bulunarak özellikle ağaçlarda verimin arması ve zarar görmemeleri için ağaç budamalarını işten anlayan birilerinin yapması gerektiğini ifade etti.

"Ağaç dikme ve budama sezonu geldi"

Yahya Demir

Sattıkları ağaç ve fidanların ilk budamasını kendileri yaptıklarını belirten fidan satıcısı Yahya Demir, "Bahar aylarının yaklaşmasıyla ağaç dikme ve budama sezonu geldi. Vatandaşlarımız buraya gelip istedikleri fidan ev ağaçları alıp dikebilirler. Tabi yılın 12 ayı boyunca da ekilen fidan ve ağaçlar vardır. Yalnız şu anda söküm ağaçlarının tam vakti olduğu için vatandaşlar istedikleri ağacı daha uygun fiyata alabiliyorlar. Fidan alan müşterilerimize fidanı nasıl ekeceğini söylüyoruz. Meyve ağaçlarını aşı zamanı geldiği zaman nasıl yapılacağını ve hangi yönde kesilmesi gerektiğini söylüyoruz ve gerekli budamanın da ilkini burada yapıyoruz. İsteyen de kendi bahçesinde budamasını kendi yapabiliyor." dedi.

"Ağaç yaprak verdikten sonra budamayı tavsiye etmiyoruz"

Meyve ağaçlarının budamasının ağaç yaprak vermeden yapılması gerektiğini ifade eden Demir, "Ağaç yaprak verdikten sonra budamayı tavsiye etmiyoruz. Bir de tam zamanında ve doğru budama yapılmasını tavsiye ediyoruz. 4 mevsim yeşil olan ağaçların budama şekli farklıdır. Meyve ağaçlarını ve yapraklı ağaçların budama şekilleri farklıdır. Üç kuşaktır yaptığımız bu işten dolayı vatandaşlara yeni aldıkları meyve fidanlarının dibine hayvani gübre bırakmamalarını söylüyoruz. Ama yanlış bilgilerden dolayı müşterilerimiz ağacın dibine gübre bırakıyor. Gübre azot olduğu için ve Batmanın mevsimi yazları çok sıcak geçtiği için gübre ağaçlara zarar veriyor ve düşmanıdır. Bundan dolayı ağaç köklerine gübre bırakılmasını tavsiye etmiyoruz. Budama zamanı şubat ayının ortalarında başlayıp mart ayını sonlarına kadar yapılabilir." ifadelerini kullandı.

"Yanlış budama ağaca zarar verir"

Enes Taşan

Yanlış budamanın ağaca zarar verdiğine dikkat çeken bir diğer fidan satıcısı Enes Taşan, "Şu an ekim ve budama zamanıdır. Meyve ağaçlarının budamasını bilen yapmalıdır. Çünkü kişi kendi kafasına göre budama yaparsa yanlış yapar ve ağaca zarar verebilir. Böyle verim verecek yerden keserlerse verim azalır ve ağaç zarar görür. Şu an meyve ağaçlarını dikmenin tam zamanı ve mayıs aynının sonuna kadar isteyen ekebilir. Şu anda neredeyse bütün ağaçları satıyoruz. Kivi ve muz ağacı hariç Batman'da hemen hemen bütün ağaçlar yetişiyor. Vatandaş ağaç budamasını yaparken çok dikkatli olmalıdır. Çünkü işi bilmeyenler yaralanabiliyor ve kendine zarar verebiliyor. Bu yüzden işi bilen birine yaptırmalarını tavsiye ediyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri toprakla buluşmaya başladı. B..
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=