Lütfen bekleyin..



Ziraat Mühendisi Doğan: Milyarlarca insan güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşıyor

22 Mart 2024, 15:00 - Okunma: 195

Milyarlarca insanın güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşadığını belirten Ziraat Mühendisi Ebubekir Doğan, önlem alınmazsa dünya nüfusunun yarısının 2050 yılında su sıkıntısı ile karşı karşıya kalacağını söyledi.

"22 Mart Dünya Su Günü" dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, her geçen gün dünya genelinde temiz su kaynaklarına ulaşım sorununun büyüdüğünü söyledi.

Ebubekir Doğan

Dünyadaki suyun dikkatli ve önem dercesine göre kullanılmasının herkes için bir zorunluluk olması gerektiğine işaret eden Doğan, "Su ekosistem için vazgeçilmez olup değerini iyi bilmek gerekir. Yerkürenin üç bölü dörtlük kısmı su olmasına rağmen içilebilir su miktarı yüzde birden daha azdır. Kullanılabilir su miktarı ise yüzde 2,5 olarak kabul edilmektedir. Yani asıl bizim için önemli olan yaşam döngüsü için gerekli olan, öncelikli olarak kullanabildiğimiz su öne çıkmaktadır." dedi.

"4 milyar insan yılda en az 1 ay boyunca ciddi su kıtlığı çekiyor"

Yerküre üzerinde bütün yaşamsal döngülerin tamamının suya bağlı olduğunu vurgulayan Doğan, "Su yaşam için oksijen, solduğumuz hava kadar büyük bir önem arz etmektedir. Tek cümle ile su her anlamda hayattır. Su olmadan atmosfer olayı olmazdı, bitkiler olmazdı, gıda olmazdı, hiçbir canlı var olmazdı. Yapılan araştırmalar bize göstermiştir ki, dünya nüfusunun ortalama 1,6 milyarlık kısmı güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşamaktadır.  Bunun ile birlikte yaklaşık 4 milyar insan ise yılda en az 1 ay boyunca ciddi su kıtlığı çekiyor." ifadelerini kullandı.

"Önlem alınmazsa dünya nüfusunun yarısı 2050 yılında su sıkıntısı ile karşı karşıya kalacak"

Elde edilen verilerin dünya yüzeyinde su kıtlığının giderek arttığını ve 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su sıkıntısının fazla olduğu bölgelerde yaşayacağını gösterdiğini belirten Doğan, şöyle devam etti:

"Yani önlem alınmazsa dünya nüfusunun yarısı 2050 yılında su sıkıntısı ile karşı karşıya kalacaktır. Doğaya, ciddi zarar veren, yeryüzündeki bitki çeşitliliğine, diğer canlı türlerine, türlerin yok olmasına, hatta iklim değişikliğine neden olan önemli sebeplerin başında insan gelmektedir. Çünkü doğayı dünyayı yalnız başına bıraktığın zaman o kendi kendini çevirecek, kendi doğası ile süslenecek ve gül gibi geçinip gidecektir. Ancak ne zamanki insanoğlu böyle ciddi anlamda teknoloji ve sanayin de gelişmesi ile birlikte doğaya müdahale etmeye başladıysa işte o zaman iklim değişikliğinden, sahte gıdadan, hormonlu gıdalardan, sağlıksız beslenmeden bahsedilir olmuştur."

"Su kaynakları daha verimli kullanılmalı"

Su sıkıntısına, kuraklığa, iklim değişikliğinin önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çeken Doğan, "Su kaynaklarımızı korumak, tarımsal sulamada kullandığımız su, özelikle vahşi sulama, sanayide kullandığımız su, günlük su ihtiyacını karşılamamızda, duşta, lavaboda, hata diş fırçalamada bile su tüketimine çok büyük önem vermeliyiz. Bunu çevremize, çocuklarımıza tembihlememiz gerekiyor. Görülüyor ki su kaynaklarının daha verimli kullanılması ve bilincin artırılması için gerekli, ciddi bir duyarlılığa sahip olmamızın gerektiği ve ilgili kurumların buna göre önlem alması gereklilik halini almıştır. Ciddi projeler üreterek su tüketimini dikkatli, planlı ve en verimli bir şekilde yapmamız gerekir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Havaların ısınmasıyla sebze ve meyve fideleri toprakla buluşmaya başladı. B..
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=