Lütfen bekleyin..



Grip deyip geçmeyin!

19 Ocak 2016, 11:05 - Okunma: 3392

Medical Park Batman Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Şahintürk, gribe karşı alınacak önlemler ve tedavi süreci hakkında bilgi verdi.

Gribin hafife alınmayacak bir hastalık olduğunu ve özellikle sonbahar-kış aylarında salgın şeklinde yaşandığını ifade eden Uz. Dr. Hüseyin Şahintürk, "65 yaş üstü kişiler, küçük çocuklar, şeker hastaları, kalp hastaları, böbrek hastaları, organ nakli yapılanlar, astım, kronik akciğer hastaları, bağışıklık sistemi hastalığı olanlar (kanser, lösemi ...), bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar, bakımevi ve huzur evinde kalanlar, gebeler, bebekler, kronik aspirin kullananlar ve obezler risk grubundadır" diye konuştu.

Grip (İnfluenza)

Grip solunum yollarında meydana gelen virüslerinin sebep olduğu bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Ani başlangıçlıdır, üşüme-titreme, terleme, baş ağrısı, kas ağrıları ve yüksek ateş (38 derece ve üstünde) ile başlar. Sonrasında öksürük (kuru vasıfta), şiddetli boğaz ağrısı, baş dönmesi, burun akıntısı, göğüste yanma, yaygın ağrı, gözlerde sulanma ve daha nadir olarak kusma-ishal ile seyreden bir hastalıktır. Kuluçka süresi 1-4 gündür. 2-3 gün içinde iyileşme başlar.

Grip bazı hastalarda daha ciddi seyreder, hastanede yatış gerektirir, bu hasta grubunda bulunanlar 65 yaş üstü kişiler, küçük çocuklar, şeker hastaları, kalp hastaları, böbrek hastaları, organ nakli yapılanlar, astım, kronik akciğer hastaları, bağışıklık sistemi hastalığı olanlar (kanser, lösemi ...), bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar, bakımevi ve huzur evinde kalanlar, gebeler, bebekler, kronik aspirin kullananlar ve obezlerdir.

Tedavi: Antiviral ilaçlar kullanılmaktadır (takip eden doktorunuz planlamayı yapacaktır)

Bulaşma Yolları: Grip virüsü hasta kişilerden hapşırma ve öksürük ile etrafa saçılan küçük damlacıklar yolu ile bulaşır, virüs ağız, burun ve göz yolu ile vücuda girer. (hava yolu ile)

Öksürük ve hapşırık sırasında ağzınızı ellerinizle kapattığınızda virüsler ellerinize, ellerinizden dokunduğunuz yüzeylere bulaşır. İnsanlar bu yüzeylere elleri ile temas ederek bu virüsleri alırlar ve elleri ile ağızlarına, burunlarına ve gözlerine temas ederek hastalık etkenini alırlar. (temas yolu ile)

En sık olarak kapı kolları, bilgisayar klavyesi, cep telefonları, tv kumandaları, sabit telefonlar, masa, sandalye, kitap, para ve benzeri yüzeyler ile temas sonrası ellerinize bulaşma olmaktadır.

Korunma yolları: Bol su içimi, taze sebze ve meyve tüketimi, düzenli beslenme, bulunduğunuz ortamları havalandırma, ellerinizi sık sık yıkamak (insanlarla tokalaşma sonrası, çevrenizdeki yüzeylere temas sonrası, öksürük-hapşırık sonrası, ...), ellerinizi ağız-burun ve göz çevresine götürmemeye özen göstermek, öksürürken ve hapşırırken kağıt mendil ile ağzınızı kapatmak, hasta olduğunu bildiğiniz kişilerle aranızda mesafe konulması (1 metre), tokalaşma ve kucaklaşma gibi yakın temastan uzak durma, havaya göre giyinmek (ne çok ince ne de terleyecek kadar kalın giyinmemek), temas ettiğiniz yüzeylerin ve cihazların temiz olmasına özen göstermek.

Ellerimizi su ve sabunla iyi şekilde yıkamak, el dezenfektanları ile ovmak gripten en iyi korunma yöntemidir.

Grip Aşısı: Mevsimsel grip ve domuz gribinden korunma yollarından birisi aşısıdır (koruyuculuk %70-90 arasındadır), grip aşısı yukarda belirttiğim risk grubuna ve sağlık çalışanlarına yapılması önerilmektedir.

Profilaksi: Grip virüsü taşıyan kişilerle yakın temas sonrası gribal enfeksiyona yakalanmamak amacıyla yapılan uygulamadır (belli kriterleri taşıyan kişilere uygulanabilir, bu konu ile ilgili enfeksiyon hastalıkları uzman doktoruna başvurmak uygun olacaktır)

Ne zaman doktora başvurmak gerekli: 3 günden uzun süren ateş, 3 gün içinde şikayetlerinizde azalma olmaz ise, koyu-iltihaplı balgam çıkartmaya başlarsanız, zor nefes alma veya nefes darlığı var ise, şiddetli kusma ve ishal eklenirse, ayrıca risk grubundakiler (65 yaş üstü, şeker hastaları, kalp hastaları, astım, kronik akciğer hastaları gibi)

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı önerileri:

Bol sıvı tüketin (özellikle su),

Beslenmenize dikkat edin,

İstirahat ediniz,

Şikayetleriniz geçmez ve uzarsa doktora başvurunuz,

Mutlaka grip aşısı yaptırınız(hasta değilseniz-risk faktörünüz var ise)

Sık sık ellerinizi yıkayınız,

Öksürürken-hapşırırken kağıt mendil ile ağzınızı kapatın,

Grip enfeksiyonu geçiriyorsanız hasta olmayanları korumak için maske kullanınız ve toplu ortamlardan uzak durunuz.

Etiketler : grip,
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Her ne kadar Türkiye'de yerli sıtma vakası görülmese de yurt dışı kayna..
Batman'da ilkokul öğrencilerine, diş sağlığı bilincinin oluşması amacıy..
İluh Devlet Hastanesine Atanan Göz Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Doruk Can S..
Özellikle aşılama takvimini tamamlayan çocukların hastalıklar sonucu oluşab..
Batman'da, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına bağlı Türkiye Sağlık..
İç Hastalıkları Uzmanı Doktor İdris Baydar, bahar döneminde artan yorgunluk..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=