Batman Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Yusuf Arslan, Batman’da görme engelliler üzerine yapmış olduğu bilimsel araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaştı.
Yrd. Doç. Dr. Arslan, bilimsel çalışmasında görme engellilerin yaşadığı sorunların başında işsizliğin yer aldığına dikkat çekti.
Ayrıca yapılan görüşmeler, görme engelli vatandaşların yüzde 18,2’sinin Batman’da hiç AVM’ye gidemediğini ortaya çıkardı.
New York’u görme engelli Paterson yönetti
Görme engelli bireylerle ilgili bilimsel araştırma yapan Dr. Arslan, araştırma sonrası görme engellilerin asıl çilesinin işsizlik olduğuna dikkat çekti.
Yaptığı araştırmada Batman’da ikamet eden görme engellilerin yüzde 75.76’sının işsiz olduğunu ortaya çıkaran Dr. Arslan, “Yapmış olduğum bilimsel çalışmada Batman’daki görme engelli bireylerimizle görüştüm. Hepsinin ortak sorunu engellerinden ziyade işsizlik sorunu ve iş başvurularında karşılaştıkları “öteki” yaklaşımı. Bu yaklaşım onları derinden yaralıyor.” ifadelerini kullandı.
“Bizim işi, görme engelli biri yapamaz” şeklinde toplumda negatif bir bakış açısının olduğuna vurgu yapan Dr. Arslan, sözlerine şöyle devam etti:
“İlgili işlerle eğitim-formasyon aldıktan sonra görme engelliler her işi yapabilirler. Örneğin, 2008 yılında 8 buçuk milyon nüfuslu New York’u görme engelli Vali David Paterson yönetmiştir. Demek ki imkan verildiğinde görme engelliler bir metropol kenti bile yönetebiliyorlar. Onların fark edilmeyen yetenekleri yanında işlerine olan sadakatleri ve kurallara olan bağlılıkları hayranlık vericidir. Sadece telefon santralinde çalışabileceklerine dair bizlerin dar bakış açısı yüzünden yeteneklerini kullanamıyorlar ve yüz binlercesi bizim önyargılarımız yüzünden iş hayatının dışına itiliyor.”
“Özel sektör görme engellileri işe almamak için bahane üretmemeli”
Görme engellilerin yüzde 75.76’sının aylık gelirinin 0-500 TL arasında olduğunu belirten Dr. Arslan, bu yüzyılda bu gelirle mutlu bir yaşamın kurulamayacağının da altını çizdi.
Özel sektörün görme engellileri işe almamak için bahane üretmek yerine onları kucaklaması ve onlara istihdam oluşturması gerektiğini belirten Dr. Arslan, “Günümüzde istihdamda yer alamayan görme engelli birey ekonomik, duygusal, sosyal açıdan üç türlü baskıyla karşı karşıyadır. Bu baskılar sonucunda görme engelli bireylerin kendilerini toplumun bir parçası olarak görmediklerini, eve kapandıklarını, ya çok ‘pasif’ ya da ‘agresif’ tiplere dönüşebildiklerini, onların toplumsal hayatla olan bağlarının güçlendirilmesi ve toplumsal hayata entegre olabilmeleri için istihdam edilmeleri hava, su gibi elzem bir konudur. Ayrıca İstihdam, ulaşılabilirlik sorununa modern çözümler getirilmesi, rehabilitasyon merkezlerinin sayısının arttırılması, eğitim faaliyetlerinin ve sosyal aktivitelerin sürdürülebilir kılınması onların insanca yaşayabilmesi için gerekli olan temel hakları olduğunu toplum olarak unutmamalıyız.” şeklinde konuştu.
“Yüzde 18,2’si hayatında hiç AVM’ye gitmemiş”
Türkiye Görme Engelliler Derneği Batman Şubesi’ne kayıtlı 33 üye ile yapılan görüşmelerden elde edilen diğer verileri de paylaşan Dr. Arslan, görüşmeleri sonrası ortaya çıkan verileri şöyle özetledi:
“Görme engellilerin yüzde 30.30’u okula gönderilmemiş, bu nedenle okuma yazmaları yok.
Sadece yüzde 24’24’ü düzenli bir işe sahip, geriye kalanların tamamı düzenli bir işten yoksun durumdadır.
Yüzde 84’ü evli olan görme engellilerin yüzde 60.61’inin 4 ila 10 arasında çocukları var.
Yüzde 60,6’sının ulaşılabilirlik ile ilgili şikâyetleri var.
Yüzde 78.8’i rehabilitasyon merkezlerinden faydalanamadıklarını ifade ediyor.
Yüzde 18.2’si hayatında hiç AVM’ye gitmemiş.” (İLKHA)