Lütfen bekleyin..



Mehmet Kaya:Amacımız kırık dökük bilgilerin daha sağlam ve düzenli bir hale getirilmesidir!

29 Eylül 2015, 14:06 - Okunma: 3225

Röportaj: Ziya GündüzTürkiye’de Siyer konusunda yaptığı nitelikli çalışmalarla ismini duyuran, Siyer Vakfı Başkanı Mehmet Kaya ile Siyer Vakfı’nın kuruluş amacı, hedefleri ve gayesi hakkında konuştuk.

Türkiye’de Siyer konusunda yaptığı nitelikli çalışmalarla ismini duyuran, Siyer Vakfı Başkanı Mehmet Kaya ile Siyer Vakfı’nın kuruluş amacı,  hedefleri ve gayesi hakkında konuştuk. Kaya, “Kur’an’da Allah (c.c.)  derki; Beni razı ve memnun etmek istiyorsanız, sizden hoşnut olmamı istiyorsanız hayatını kendinize örnek alacağınız tek yüce kamet peygamberinizdir” diyerek, günümüzde örnek almamız gereken şahsiyetin Hz. Muhammed (s.a.s.) olduğunu hatırlattı. 

Hocam öncelikle şu sorudan başlamak istiyorum. Siyer Vakfı ne zaman kuruldu, kuruluş gayesi hakkında bize bilgi verir misiniz?
Siyer Vakfımız 2009 yılında Muhterem Muhammed Emin YILDIRIM Hocamızın rehberliğinde kuruldu. 2009 yılında İstanbul’un manevi Fatih’i Eba Eyyub El-Ensari (r.a.) Efendimizin ev sahibi olduğu Eyüp ilçesinde Vakfımızın temellerini attık. Elhamdülillah çok kısa bir süre içerisinde de 2010 Ekim ayında da faaliyetlerine başladı.
Siyer Vakfı olarak; Hz. Peygamber Efendimiz’in (sallallahu aleyhi vessellem) , O mübarek hayat-ı seniyyelerini doğru bir biçimde bilmek, doğru şekilde tanımak, anlamak, kavramak ve kendi hayatlarımıza hayat yapabilmek gayesi ile kuruldu. 
Bizim Siyer Vakfı olarak, tüm dünya ya ilan ettiğimiz bir ilkemiz var. O da şudur; Ta kıyamete kadar insanoğlunu ilgilendiren ve ilgilendirecek olan tüm hadiselerin, olayların bir benzeri, bir nüve halinde bir çekirdek halinde Hz. Peygamber Efendim’izin (sallallahu aleyhi vesellem) , O aziz hayatı olan ve Asr-ı Saadet dediğimiz O asırda O hayatta mevcuttur. Dolayısıyla sadece Müslümanların değil, tüm insanlığın dertlerine derman olabilecek reçete işte Asr-ı Saadette bulunuyor.
Çünkü Yüce Kitabımız Kuran-ı Kerim, Hz. Peygamber Efendimiz’i  (sallallahu aleyhi vesellem) bize tanıtırken Üsve-i Hasene der. Yani en mükemmel örnek, eşsiz bir model, Hz. Adem’ den (a.s.m) , kıyamete kadar gelecek insanların içerisindeki en büyük ve tek rehber  olarak bize tanıtır. Ve Kuran-ı Kerim’de Cenab-ı Hakk (c.c.)  derki; Beni razı ve memnun etmek istiyorsanız, sizden hoşnut olmamı istiyorsanız hayatını kendinize örnek alacağınız tek yüce kamet peygamberinizdir. (sallallahu aleyhi vesellem).
Ve öyle bir Kamet ki Siyerin sayfalarında O kutlu hayatı müşahade ettikçe hayranlığınız arttıkça artıyor, sevginiz arttıkça artıyor, özleminiz arttıkça artıyor. Hele bir de O her biri gökteki birer yıldız olan Ashab-ı Kiram Efendilerimizi yetiştirme modeli, Eğitim ve Öğretim modellerini gördükçe, Kuran-ı Kerim’in bir buçuk asır önce haykırdığını sizde bir kez daha haykırıp Vallahi O MuhammedünRasulüllah’tır. (sallallahu aleyhi vesellem) diyorsunuz. 
İşte bu gaye üzerine;  Cenab-ı Hakk’ı (c.c.) razı ve memnun etmek, O’nun (c.c.) hoşnut olacağı bir hayatı yaşayabilmek, dertlerimize derman bulabilmek, sorunlarımıza çözüm bulabilmek, sadece Müslümanlar olarak değil, tüm İnsanlığa Rehber olarak gönderilen, Üsve-i Hasene olarak gönderilen,  Hz. Peygamber Efendimiz’in (sallallahu aleyhi vesellem)   
Hayat-ı  Seniyyeleri olan Siyer alanında faaliyetler yapmak, O günden bugüne mesajlar taşımak, izler taşıyabilmek gayesi ile kuruldu.
Siyer Vakıf’ında ne gibi faaliyetler var. Biraz bize Vakıf’ın faaliyetlerinden söz eder misiniz?
Siyer Vakfımızda Muhteşem Ahlak Dersleri başlığı altında her Cumartesi akşam saat 20.00 de Muhterem Muhammed Emin YILDIRIM Hocamızın sohbetleri yapılmaktadır.
Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim, Hz. Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem) için derki; “Şüphesin sen, muhteşem bir ahlak üzeresin.” Kalem suresi 68/4. Yine Hz. Aişe (r.a.) Annemize sorulunca derki; “O’nun   (sallallahu aleyhi vessellem) ahlakı Kur’an’dı. 
Ahlakı Kur’an olan Kutlu Nebi’nin (s.a.s.) muazzam ve muhteşem ahlakını, Muhammed Emin Yıldırım hocamızın anlatımı ile öğreniyor, öğrendiklerimizle hayatlarımızı yeniden şekillendiriyoruz…
Rahmetten izzete, adaletten emniyete, tevazudan hayâya, ahde vefadan kanaate, tevekkülden isâra, sabırdan şecaate, cömertlikten şükre, fedakârlıktan sükûnet ve vakara, itidalden sıdk ve istikamete, gönül zenginliğinden hilm ve müsamahaya, hayatın her alanında en doğru ve en kâmil tavrı öğrenmek için her Cumartesi günü akşam saat 20.00 da Vakfımızın konferans salonunda Muhterem Muhammed Emin Hocamızın sohbetleri icra edilmektedir.

Yine diğer bir faaliyet olarak; Siyer Mektebi Başlığı altında başlattığımız ilk sene, “Usul ve kaynakları açısından siyer” ikinci sene ise ‘’ Hz. Peygamber (s.a.s.) dönemi siyer coğrafyası’’  olarak devam eden ve 23 derste sahasında uzman hocaların katılımı ile Hz. Peygamber’in yaşadığı, bir şekilde tebliğ ve davet için iletişim kurduğu, böyle olduğu içinde Siyer Coğrafyası diye nitelenen, birçok yer, mekân, hadise, şahıs hakkında derslerin yapıldığı bu derslerin sonunda da sınavda dereceye giren öğrencilerin çeşitli ödül ve sertifika ile ödüllendirildiği bir çalışmamızı örnek gösterebilirim. Diğer bir faaliyetimiz ise; Siyer Araştırmaları Merkezi olarak İslami İlimler sahasında daha köklü adımların atılmasına vesile olması maksadı ile Samed Medresesi adı altında bir eğitim programı başlatmıştık. Amacımız kırık dökük bilgilerin daha sağlam ve düzenli bir hale getirilmesi, sahasında uzman hocaların gözetiminde medrese geleneğimizin yeniden diriltilmesi ve köklerimizden istifademizi artırarak bu derinlikle geleceğimizin inşasına küçükte olsa bir katkı sağlanmasıdır.

Bu maksatla 2011-2012 döneminde başlayıp, 2014-2015 eğitim döneminde de devam eden Hadis Okumaları (Peygamberimizin (s.a.s.) Dilinden Cennet Müjdesi Alan Sahabelerin Rivayetleri), Fıkıh Okumaları (İslâm Hukuk Tarihi), Siyer, Sünnet Bilinci, Temel Kaynağımız Kur’an, Namaz Sûrelerinin Tefsiri, Bilinç Dersleri programları icra edildi.

Başka bir çalışmamız olan; SUFFA MECLİSLERİ Başlığı altında ‘’Cennete giden yol’’diyerek. Siyer Vakfı’mızın başlattığı önemli bir çalışma olan “SUFFA MECLİSLERİ” ilk yıl  ‘HADİS’ derslerini ikinci yıl  ‘SİYER’  derslerini üçüncü yıl İLMİHAL derslerini tamamlayarak bu yeni dönemi KUR’AN YILI olarak ilan edip KUR’AN dersleri ile başlayarak önümüzdeki senede AKAİD İle nihayete erdirmeyi düşündüğümüz beş yıllık bir ders programdır.

Müfredatını Muhterem Muhammed Emin YILDIRIM Hocamızın hazırlamış olduğu Suffa Meclisleri sohbetlerinin şöyle bir özelliği var. Türkiye ve dünyada on beş kişilik gruplar halinde, başlarında bir muallimin bulunduğu ders halkalarında, her hafta O müfredattan bir konu işlenerek dersler yapılıyor.

Ben buradan sizlerin aracılığı ile seslenmek istiyorum. Bulundukları yerlerde Suffa Meclisi ders halkalarına dâhil olmak isteyen Hanım yâda erkek kardeşlerimiz, Vakfımız ile irtibata geçerlerse bizler, bu kardeşlerimizi bulundukları bölgelerdeki Ders Halkalarımızın sorumluları ile buluşturarak bu kardeşlerimizi ders halkalarına dâhil edebiliriz. Aynı zamanda bu ders halkalarında Muallim yapabilecek kardeşlerimize de alanlar açabilir ve yeni ders halkalarının oluşması noktasında kendilerine yardımcı olabiliriz.

Yine Siyer Vakfımızın en önemli projelerinden bir tanesi 82 il 82 sahabi; Bu proje kapsamında Üç yıl önce başlayan ve bu üç yıllık zaman dilimi içerisinde, tüm illerde ve Kıbrıs Lefkoşe’de; 82 ilde, 82 Sahabî Efendimiz anlatıldı. Çeşitli sergilerle gündeme taşındı. Onların hayatlarının üzerinden ideal kulluğun öğrenilmesine katkı sağlanmaya çalışıldı.
Muhterem Muhammed Emin YILDIRIM Hocamızın, 82 ilde anlatmış olduğu  Sahabî Efendilerimiz tespit edilirken, o il ile bir şekilde bağları kurulmuş; kabri, makamı, yakını olanlar tespit edilmiş; tarih, ahlâk ve mizaç birliktelikleri ortaya konulmuştur. Böyle yapmakla o Sahabî Efendilerimiz ile daha canlı ve yakın bir iletişim kurma amacı taşınmıştır.
DİĞER BİR ÇALIŞMAMIZ; 1. Siyer Çalıştayımız Vakfımızın organizasyonu ile Muhammed Emin YILDIRIM Hocamızın ve Prof. Dr. Adnan DEMİRCAN’ın rehberliğinde, Doç. Dr. Şaban ÖZ’ün de katkılarıyla 8-10 Haziran tarihlerinde Çanakkale’de gerçekleştirildi.
Ülkemizin saygın üniversitelerinden alanında uzman akademisyenlerin katılımı ile 3 ayrı oturum şeklinde yapılan çalıştayın konusu: “Türkiye’de Siyer Öğretimi Sorunları ve Çözümleri” idi. “Ortaokul ve Orta Öğretim Kurumlarında Siyer Öğretim Problemleri ve Çözüm Önerileri” ekseninde Prof. Dr. Levent ÖZTÜRK ve Yard. Doç. Dr. Mahmut KELPETİN’in sunduğu tebliğler, diğer hocalarımızın değerlendirmeleriyle çok önemli tespitlerin ortaya çıkmasına vesile oldu. Çalıştayda alınan kararların bir sonuç bildirgesi halinde kamuoyu ile paylaşıldı. Ortaya konan tespitlerin dosya haline getirilerek ilgili makamlara gönderilmesine karar verildi.
Hocam Siyer Vakfı’nın Misyonu ve vizyonu nedir?
Hatırlarlısınız, EFENDİMİZ (sallalahu aleyhi vesellem), üstündeki deve işkembesini atmaya ve üstünü başını silmeye çalışan ve silerkende gözyaşlarını sildiği Anamız’a yani Hz. Fatıma (r.a.) ya dediklerini; Kızım vallahi Allah senin babanın adını; Kıldan, tüyden, kerpiçten, oluşan girilmedik ev girilmek yer bırakmayacak.’’
Vallahi biz, Hz. Peygamberimize (sallallahu aleyhi vesellem)’e “Sadakte Ya Rasulüllah” diyoruz. Senin nam-ı celilin dünyanın dört bir tarafında yankılanacaktır. Ya izzetle ya zilletle.
İşte bizim gayei hayalimiz.. Dünyanın her tarafında insanlığın kurtuluşu için gönderilen O’ Nebi’nin (s.a.s.) sedasının duyurulmasıdır. Tek dert budur…
Türkiye’de Siyer konusunda sizce yeterli çalışma var mı, yaşadığımız toplumun siyer bilgisi ne durumda?
Elbette ülkemizde Siyer adına güzel çalışmalar var. Ancak yeterli değil. Daha yapacak çok işimiz var. Özellikle Siyer Çalıştayımızın amacı bu düşünce ile başlayan çalışmalardan biridir.
Vakfınızın diğer illerde ne gibi çalışmaları var. Vakfın şubeleri var mı?
Şuan için Şube açma gibi bir çalışma içerisinde olma düşüncesinde değiliz. Ancak Türkiye de tüm illerde irtibatlı olduğumuz bazı projelerde partner olarak beraber  çalıştığımız, Muhterem Hocamızı bulundukları şehirlere, Ülkelere  davet ederek konferansları organize ettikleri Avrupa’da, Uzak Doğu’da, Amerika’da  dostlarımız ile birlikte çalışmalar yapıyoruz.
Siyer Vakfı’nın bir yayın organı var mı, kitap çalışmalarınız hakkında da kısa bilgi alabilir miyiz?
Elbette var. Siyer Yayınlar olarak, hem Muhterem hocamızın eserlerini hem de Siyer ile ilgili gerek klasik eserler, gerekse kaynak eserler, ve yeni dönem eserleri tercüme olsun, ya da yayınlama olsun bir çok Siyer kitabımız mevcut. Buna bir örnek olarak İbni Sa’d’ın 11 ciltlik Tabakat’ı elhamdulillah bizim Siyer Yayınlarımızdan çıktı.  Yine Muhterem Muhammed Emin YILDIRIM Hocamızın kaleminden Hz. Peygamber (s.a.s.) Albümü, Siyer Atlası gibi eserleri de ve daha burada zikredemediğim birçok eserimiz çıktı ve çıkıyor.
Yakın zamanda İstanbul’da “Mucize Bir Kitap Mucize Bir Nesil” bir program düzenliyorsunuz.  Bizi bu program hakkında bilgilendirir misiniz?
Siyer Vakfı olarak, 10 EKİM CUMARTESİ SAAT 20.00 DA HALİÇ KONGRE MERKEZİNDE BÜYÜK SALONDA Büyük bir coşku ve heyecanla, 2015-2016 Dönemini “ KUR’AN YILI” İlan etmemiz hasebi ile ‘’ Mucize bir kitap, mucize bir nesil’’ üst başlıklı büyük bir organizasyon düzenleyerek yeni projelerimizi açıklayacağız.
Faaliyetlerine başladığı Ekim 2010 tarihinden itibaren çalışmalarına aralıksız devam eden Siyer Vakfımız, Hicrî 1437. yılını, “Kur’an Yılı” olarak ilan etmenin heyecanını en üst seviyede yaşamaktadır.
Vakfımız, ‘Ahlakı Kur’ân, Davası Furkan’ olan, iki cihan serveri Efendimiz’in (s.a.s.) rehberliğinde, O’nun eşsiz talebeleri olan sahâbe neslinin arkadaşlığında, gerek ülkemizde, gerek yurt dışında bilinç ve şuur adına bir seferberlik başlatmaya hazırlanıyor
Bu yıl boyunca, Muhterem Hocamız Muhammed Emin Yıldırım yoğun bir mesai harcayarak, birbirinden kıymetli çok mühim meselelerin gündem edileceği programlara imza atacak.
Anadolu’nun sekiz büyük şehrinde, ‘Yaşayan Kur’ân: Hz. Peygamber’ başlığıyla, ümmet olarak vahyin rehberliğinde, aramızdaki hukuku yeniden gözden geçirip, Kur’an’ın anlattığı Resulullah (sas) ile tanıştırmaya çalışılacak…
Sekiz farklı üniversitede özellikle gençlerimize: ‘Vahyin Yetiştirdiği Gençler’ başlığıyla, Kur’ân’la yoğrulan ve ideal kulluk çizgisini yakalayan sahâbe’nin genç simalarının anlatılacağı programlar tertip edilecek…
Avrupa’nın sekiz önemli noktasında: ‘Kur’ân’ın Yiğitleri’ serlevhasıyla, Suffa Mektebi’nin en gözde talebeleri, talim ve terbiye adına bizlere yön verecek. Avusturya Viyana’da ‘Mus’ab b. Ümeyr’ ile başlayacak olan bu yürüyüş, Almanya’da, ‘Kur’ân’ın Sevdalısı Abdullah b. Mes’ûd’ ile nihayete erecek…
İstanbul Siyer Vakfı’mızın merkez binasında, ‘Kur’ân Şahitleri’ üst başlığıyla, son vahyin ilk muhatapları olan sahâbe neslinin Kur’an anlayışı anlatılacak…
Her Cumartesi yine Muhteşem Ahlak derslerinde, buram buramAsr-ı Saadet kokan, Muhammed Emin Yıldırım Hocamızın o naif anlatımı ile Efendimiz’in (sas) güzel örnekliği daha iyi anlaşılmaya çalışılacaktır.
Elbette Kur’ân Yılı çalışmalarımız sadece bunlarla sınırlı olmayacak. Bir yıl boyunca daha birçok sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapılacaktır.
23 derslik Siyer Mektebi’nde alanında uzman hocalarımızla ‘Kur’ân Coğrafyası Mekke’ başlığında, Hz. Peygamber’in 13 yıllık Mekke dönemini en ince ayrıntılarına kadar yeniden yaşatılmaya çalışılacaktır.
Kur’ân Medresesi ile zihinlerde soru işareti bırakan 14 farklı konuya ‘Vahyin Gölgesinde’ 14 farklı hocamızla ışık tutulmaya gayret edilecektir.
Vakfımızın ilim ve kardeşlik temelinde oluşturmaya çalıştığı Suffa Meclisleri, bu yıl Kur’ân Yılı’na özel bir müfredat ile yürüyüşüne devam edecek. Dünyanın dört bir tarafında kurulacak olan meclislerde, Kur’an başlığı ile hazırlanan 32 farklı dersle ilim yolcuları farklı iklimler yaşamaya/yaşatılmaya çalışılacaktır…
Rabbimizden niyazımız, yapılan ve yapılacak tüm çalışmaları bizden salih bir amel olarak kabul buyurmasıdır.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
RÖPORTAJ Kategorisindeki Diğer Haberler
Cuma Hutbelerinde “Ticaret Hayatında Helal Haram Bilinci” konusu işlendi...
Yazarımız Ziya Gündüz'ün, Süleyman Gülek ile Mutlu olmanın püf noktalar..
Yazarımız Ziya Gündüz'ün Yazar Dr. Mehmet Akar ile Beka Yayınları arası..
İslam Tarihçisi ve Yazar Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma,‘Müslümanların Tarih..
Vuslat Dergisi'nin Prof. Dr. Adnan Demircan ile "Ashâb’ın Siyasî T..
Ziya Gündüz'ün “Cemre” ezgi albümüyle ismini duyuran, genç ezgi sanatçı..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=