Batman Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) faaliyet gösteren fabrika makinasında üretilen makineler, 27 ülkeye ihraç ediliyor.
Fabrika sahibi Hasan Tahsin Şeker, yaptığı açıklamada, geçen yıl faaliyete giren fabrikada birçok fabrika makinalarını ürettiğini söyledi.
Şeker, daha önce Konya ve Adana’da ürettikleri makinaları artık Batman’da üretmeye başladıklarını belirtti.
Batman Organize Sanayi Bölgesinde 3 bin metrekare kapalı alanda 27 kişiye iş imkânı sunan Şeker, Batman’dan 27 ülkeye makine ihraç ettiğini kaydetti.
Yeni projelerinin kabul edilmesi durumunda çalışan sayısını 150’ye, ihraç ettikleri ülke sayısını da 100’e çıkarmak istediğini anlatan Şeker, Güneydoğu Bölgesinde fabrika makinalarını üreten tek tesis olduklarını ifade etti.
Şeker, hedeflerinin Batman’da hidrolik ve pnömatik sistem ekipmanların üretimini sıfırdan yapıp hem bölgeye kolaylık sağlamak hem de ihracat kapasitesini artırmak olduğunu sözlerine ekledi.
“Mesleğe olan merakım beni bu seviyeye getirdi”
Babasının kendisini meslek lisesine kaydetmesiyle bu mesleğe başladığını söyleyen Hasan Tahsin Şeker “Lise ve üniversiteyi Konya’da okudum. İlk kaynak ve taşlamayı Konya sanayisinde yapmaya başladım. O zaman benim bu işe hevesim arttı. Orada sürekli kendimi geliştirdim. Merakla sürekli soruyor ve makinaları kara kalemle çiziyordum. Usta oldum ve şimdi kendi işimin patronuyum. Mesleğe olan merakım ve hevesim beni bu seviyeye getirdi.” ifadelerini kullandı.
“Güneydoğu Bölgesinde imalatı olmayan makinaları üretiyoruz”
Daha önce Adana ve Konya’da üretim yaptıklarını ifade eden Şeker, yaptıkları başvurunun kabul edilmesiyle makinalarını artık Batman’da üretmeye başladıklarını belirterek şöyle devam etti:
“Batman Organize Sanayi Bölgesinde yaptığımız başvuru kabul edildikten sonra bize tahsis edilen yerde hızlı bir şekilde kapalı alanımızı oluşturduk ve hemen makine imalatına başladık. Batman’da birçok iş makinası imalatı yapıyoruz. Yaklaşık 15 yıldır manikana sanayi sektöründe çalışan bir firmayız. Yaklaşık 6 aydır Batman Organize Sanayi Bölgesinde faal olarak çalışıyoruz. Güneydoğu Bölgesinde imalatı olmayan cihazların imalatlarını yapıyoruz. Şu anda 3 bin metrekare kapalı alanda makina imalatına devam ediyoruz. Genelde yapı kimyasalları cihazları, alçı fabrikalarının cihazları, mikronize taş kırma ve eleme tesisleri, mebran hatları, çimento paketleme ve filtreleme gibi birçok makine üretiyoruz.”
“2020 yılında bir buçuk milyon dolar ihracat gerçekleştirdik”
Ürettikleri makinaları genelde yurt dışına ihraç ettiklerini belirten Şeker “Firma olarak şu ana kadar Batman’dan 27 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Bunlardan birkaçı Kazakistan, Özbekistan, Moldova, Makedonya, Romanya, Bulgaristan gibi ve Ortadoğu’da da birçok tesis kurduk. 2020 yılında Batman’dan dış ülkelere yaklaşık bir buçuk milyon dolar değerinde makine ihracatı gerçekleştirdik. Nasip olursa 2021 yılı ihracat hedefimiz üç milyon dolar değerinde makine ihraç etmektir.” şeklinde konuştu.
“Hedefim 100 ülkeye ihracat yapmak”
Çalışan sayısını yükseltmek için Organize Sanayi Yönetimine 15 dönüm arsa tahsisi için yeni bir dosya sunduğunu vurgulayan Şeker şunları kaydetti:
“Şu anda fabrikamızda 27 çalışanımız var. Sunduğumuz dosya kabul edilirse 15 dönüm arazi üzerinde 8 bin metrekare kapalı alan oluşturup yaklaşık 150 personel çalıştıracağız ve 27 ülkeye olan ihracat sayımızı 100’e çıkaracağız. Yeni yerimiz onaylanır ve faaliyete geçerse farklı makinaların da üretimine başlayacağız. Özellikle bunlardan en önemlisi hidrolik ve pnömatik sistem ekipmanların üretimini sıfırdan yapmayı düşünüyoruz. Bu cihazların imalatı bölgemizde yapıldığı zaman tedarikçi için çok büyük bir kolaylık olacaktır.”
“Batı illerinde çalışanlar memlekete gelmeye başladı”
Daha önce İstanbul’da çalıştığını belirten Uğur Rüzgar, memlekette açılan fabrikalar sayesinde kendisi gibi birçok kişinin Batman’a geldiğini söyledi. Rüzgar “Daha önce İstanbul’da çalışıyordum. Memlekette böyle imkânlar çoğaldığından dolayı ailemin yanına yerleştim. Çocukluğumdan beri kaynak işi yapıyorum. Burası açıldığından beri çalışıyorum. İşimden ve işverenden memnunum. Memleketimizde böyle fabrikalar ne kadar çok açılırsa batı ilerinde çalışanlar da memleketine gelip çalışmak isterler.” dedi.(İLKHA)