Lütfen bekleyin..



"İdamların son bulması için tepki gösterilmeli"

13 Mayıs 2016, 17:04 - Okunma: 102687

Cemaat-i İslami’nin lideri Rahman Nizami'nin laik Hasina hükumeti tarafından idam edilmesini değerlendiren Akademisyen Davut Okçu, Bangladeş’teki idamların son bulması için tüm İslam âlemi liderlerinin tepki göstermesi gerektiğini, aksi halde idamların devam edeceğini söyledi.

Bangladeş'te 1971 bağımsızlık savaşı sırasındaki bazı olaylardan sorumlu tutulan Cemaat-i İslami lideri Motiur Rahman Nizami'nin idam edilmesine tepkiler gelmeye devam ediyor.

Laik Hasina hükumetinin Türkiye'nin CHP'sine benzediğini söyleyen Akademisyen Davut Okçu, Bangladeş’teki muhalefet partisi, Cemaat-i İslami Partisini sindirmek için liderlerinin idam edildiğini belirtti.

Bir süredir Bangladeş’te devam eden idamların bütün Müslümanları derinden üzdüğünü belirten Okçu, “Aslında ülkelerin tarihleri birbirlerine benzer. Çünkü cumhuriyet tarihimize baktığımızda, cumhuriyetin ilk yıllarında da böyle bir takım idamları görebiliyoruz. Bu idamların yapıldığı dönem genellikle milli şeflik dönemidir, yani 1920’lerde başlayıp, 1950’li yıllara kadar çok partili hayata geçtiğimiz yıllara kadar devam ediyor. Türkiye’de bu faili meçhullerin, idamların, istiklal mahkemelerin faili CHP'siydi.” dedi.

“Cumhuriyet Halk Partisi ile Bangladeş’teki parti aynıdır”

Bangladeş’te iktidarda bulunan partinin Türkiye’nin CHP'sine benzediğini söyleyen Okçu, “Bunlar aynı çizgideler. Bangladeş’te bir Cemaat-i İslami muhalefeti vardır. Geniş bir tabanı olmasına rağmen Avami Partisi yanı Bangladeş’teki CHP, muhalefeti sindirmeye çalışıyor. Uyduruk bir takım seçim kanunları çıkarıyor. En son seçim kanunu Cemaat-i İslami Partisi tarafından protesto edildi, boykot edildi ve seçime girilmedi. Hal böyle olunca Avami Partisi tek başına iktidara geldi ve tek başına iktidara gelmenin avantajlarını kullanarak yargıyı istediği gibi yönlendirdi.” ifadelerini kullandı.

“Kurallar olmasına rağmen idamlar olmaktadır”

“Uluslararası bir takım kurallar vardır” diyen Okçu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bileşmiş Milletlerin kabul ettiği bir takım kurallar ve kaideler vardır. Yargısız infazların, siyasi görüşlerin bir idam sebebi olamayacağına dair, uluslararası kurallar olmasına rağmen Avami Partisi, ana muhalefet partisi liderlerini birkaç yıldır sürekli idam etmektedir. Avami Partisi, buna İslam âleminin sessizliğini de bahane ederek, idamlarına devam etmektedir. En son Türkiye tepki gösterdi ve büyükelçisini geri çağırdı.”

“Sesimizi yükseltmezsek idamlar devam edecektir”

Bu idamların sona ermesi konusunda bütün Müslümanların ve liderlerinin tepki göstermesi gerektiğini ifade eden Okçu, “Cemaat-i İslami’nin liderleri ve en son Motiur Rahman Nizami’nin de yaptığı çalışma bütün İslam âleminin ve ülkelerinin tek bayrak altında toplanmaya çalışmasıydı. Bu İslami ve insani bir faaliyettir. Batıya baktığınız zaman bütün Hıristiyan âlemi nerdeyse tek bayrak altında toplanmanın formüllerini arıyor, Avrupa Birliği bunun bir projesidir. Ama İslam ülkelerinin bu anlamda yapabildikleri, başarabildikleri bir icraat yoktur. En son D8 projesi vardı ki, bu da şu anda rafta duruyor. Dolayısıyla İslam ülkeleri ve âleminin Bangladeş’te olup bitene daha çok ses vermeli, daha çok seslerini yükseltmelidir. Aksi halde Bangladeş’te Avami Partisi idamlarına ve hukuksuzluklarına devam edecektir.” diye konuştu. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
DÜNYA Kategorisindeki Diğer Haberler
​HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı Muhammet Şerif Durmaz, salgından etkil..
İTTİHADUL ULEMA Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek, açlıktan ölümle..
TESSEP Batman İl Temsilciliği, Danimarka’da tesettür düşmanlığına ve kamusa..
Molla Beşir Varol, Suudi öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'in ku..
PKK’liler tarafından Belçika’da katledilen Mehmet Salih Kaya, köyünde gözya..
Hak İş Batman İl Temsilcisi Bünyamin Söğüt, Cemaat-i İslami Liderlerinden M..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=