Batman’da bulunan proje okulu Zeynel Bey Erkek Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde açılan özel Kur’an-ı Kerim Sınıfı’nda eğitim gören öğrenciler hem fenni dersler hem de temel dini bilgileri öğreniyorlar.
İmam hatip müfredatıyla beraber fen ve sosyal bilimler müfredatında eğitim gören öğrenciler hocalarının yardımıyla birçok dalda başarı gösteriyorlar. İmam hatipli gençler, açılan Hacı Şehriban Görken Kur’an-ı Kerim Sınıfı’nda aldıkları Kur’an eğitimi bilgilerini katlıyor.
Okullarının başarısını ve eğitim kaliteleriyle ilgili bilgi veren Batman Zeynel Bey Erkek Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okul Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Çelik, yaptıkları birçok yenilikle imam hatiplerin eğitim kalitesini katladıklarını söyledi.
"Okulumuz bünyesinde fen ve sosyal bilimler müfredatına göre eğitim vermekteyiz"
Çelik, "Batman Zeynel Bey Erkek Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak 2 yıldır Milli Eğitim Bakanlığı tarafından proje okulu olarak seçildikten sonra okulumuz bünyesinde işlediğimiz müfredat fen ve sosyal bilimler liselerinin uyguladıkları müfredattan öğrencilerimize eğitim vermekteyiz. Bunun yanında diğer okullardan daha fazla spor, sanat ve farklı etkinlikler yaptırıyoruz. Okulumuz proje okul seçildikten sonra diğer imkânlarla beraber normal Anadolu Lisesi ve diğer imam hatiplerden bir adım daha öndeyiz. Burada öğrencilerimizi akademik olarak yetiştirmekle beraber birçok spor dalında hem il hem bölge genelinde müsabakalara katılacak şekilde öğrencilerimiz hazırlanmaktadır." dedi.
"Özel bir ortamda verilen Kur’an-ı Kerim dersine karşı ilginin artığını görüyoruz"
Okullarında açılan özel Kur’an-ı Kerim sınıfı öğrencilerin başarısını katladığının altını çizen Çelik, "Okulumuz bünyesinde hayırsever bir vatandaş tarafından yaptırılan Hacı Şehriban Görken Kur’an-ı Kerim Sınıfı’nda öğrencilere Kur’an-ı Kerim dersi ayrı bir ortamda verilmektedir. Medrese usulüne benzer her bir öğrencinin masasında mikrofon olacak şekilde kendi Kur’an-ı Kerimi okuyacak dersini alacak. Öğrenciler hocalarının nezaretinde özel bir ortamda Kur’an-ı Kerim Sınıfı’nda ders gördükleri için Kur’an-ı Kerim dersine karşı ilginin artığını görüyoruz. Kur’an-ı Kerim sınıfıyla beraber özel tarih sınıfı, matematik sınıfı, özellikle Arapça ve İngilizce sınıflarında öğrencilerimiz tamamen o dersin görselleriyle süslenmiş bir ortamda ders görmektedirler. Bu da öğrencilerimizin derse olan ilgisini ve okula olan bağımlılığını artırmaktadır." şeklinde konuştu.
"Öğrencilerimizin başarısını mezuniyet sırasında herkes görecektir inşallah"
Son olarak konuşmasında Çelik şunları aktardı:
"Öğretmenlerimizin bu ortamlarda verdiği dersler daha başarılı sonuçlar ortaya çıkardığını görüyoruz. Okulumuzun içinde ve çevresindeki imkânlarıyla spor, sanat, akademik faaliyetlerle diğer birçok okuldan daha iyi olduğunu görüyoruz. Öğrencilerimizin başarısını mezuniyet sırasında herkes görecektir inşallah. Şu anda 9 ve 10’ncu sınıf öğrencilerimiz proje kapsamında sınav okula yerleştirilmişlerdir. Şimdiye kadar il genelinde yapılan müsabakalarda siyer, Arapça, hutbe ve ezan yarışlarında veya spor müsabakalarında iyi dereceler elde ettiğimizi görüyoruz. Bu da okulumuzun öğrencilerine sağlamış olduğu imkân ve ortamlar sayesinde olmaktadır."
"Ülkemizin cumhurbaşkanı bile bir imam hatiplidir"
İmam hatipli olmak ayrıcalık olduğunu ifade eden öğrencilerden Ömer Faruk Çınar, "Ben 2 yıldır imam hatipliyim 10’ncu sınıfa gidiyorum. İmam hatipli olmak ayrıcalıktır. Proje okulu olmak imam hatipler arasında daha da ayrıcalıklıdır. Bu sene buradaki ilk senemdir. Önceki sene Gazi İmam Hatip Lisesi’ndeydim orası proje okulu değildi. Eski okulumla burası arasında büyük ayrıcalıklar görüyorum. Bizler proje okulu olarak sosyal derslerle beraber, futbol takımımız var. Kütüphanemiz Z Kütüphanedir. İlmi dersler görüyoruz. İlmi ve fenni dersler dışında dini dersler görüyor. Bu da bizim ayrıcalığımızdır. Toplumda yanlış bir algı var. İmam hatipli olan sanki imam, müezzin veya vaiz olacak. Bu algı çok yanlıştır. Bugün toplumumuzda kaymakam ve vali olarak görev yapan imam hatipli kişiler var. Ülkemizin cumhurbaşkanı bile bir imam hatiplidir. Bu nedenle neden bizler bir doktor ve hukukçu olmayalım ki bugün imam hatipli biri cumhurbaşkanı bile olmuşsa avukat olmak demek çok kolay bir şeydir." dedi.
"İmam hatipli bir hukukçu olmayı düşünüyorum"
Öğrencilerden Mervan Barış Ekinci, "Biz imam hatipliyiz Kur’an ve Arapça derslerini görüyoruz. Anadolu liseleri o dersleri görmüyor. Dini bilgiden eksik kalıyorlar. Bu yüzden imam hatipli olarak ayrıcalıklarımız var. Anadolu liselerinin gördüğü dersleri bizde görüyoruz. Ben büyüyünce hukukçu olmayı düşünüyorum. İmam hatipli bir hukukçu olmayı düşünüyorum. ‘İmam hatipler bir yere gelemez’ denilen algıları kırmak istiyorum. Tüm olumsuzlukları aşarak hukukçu olmayı düşünüyorum. Bir hukukçu olarak İslami davaları savunacağım. Kimsenin İslam’a leke atmasına izin vermeyeceğim. Biz burada sadece dini dersler tek değil spor aktivitelerimiz var. Okullar arası müsabakalara gidiyoruz. Diğer okullardan farkımız ise proje okuluyuz hem sosyal hem de fennin müfredatını burada görüyoruz." diye konuştu.
"Dini dersler yanında fenni derslerini de görüyoruz"
İmam hatiplilerin çift kanatlı bir kuş olduklarını bir kanatlarında dini dersler öbür kanatlarında fenni derslerin olduğunu belirten öğrencilerden Ahmet Tarık Nasıroğlu, "Kur’an-ı Kerim sınıfında ders görmemizin sebebi Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) oluşturduğu sohbet halkaları Kur’an halkaları gibi oturma düzenimiz var. Mukabele sünnetinde öyle olduğu için böyle yapıyoruz. Halka şeklinde oturmamızın güzelliği hoca hepimizi görüyor. Nasıl okuduğumuzu ne yaptığımızı görüyoruz. Okulumuzun adı fen ve sosyal bilimler proje okulu imam hatip olduğu için temel dini bilgiler derslerini alıyoruz. Dini dersler yanında fenni derslerini de görüyoruz. Bir kuş tek kanadıyla uçamaz. Bir kanadı fenni dersler öbür kanattı ise dini derslerdir. Dini dersler olmasa insanlar yaptıkları işlerde hileye kaçarlar. Okulumuzun şehir merkezine uzak olması dezavantaj ama fenni ve dini derslerimizin dışında spor dallarıyla da ilgileniyoruz. Spor aktivitelerini yapabileceğimiz almalarımız var." ifadelerini kullandı.
"İmam hatibin müfredatıyla beraber fen ve sosyal bilimlerin müfredatını görüyoruz"
İmam hatip müfredatıyla beraber fen ve sosyal bilimler müfredatınıda gördüklerini ifade eden öğrencilerden Mülkan Çile, "İmam hatipli olmak bir ayrıcalıktır. Bir kuş tek kantatıyla uçamaz bir kanatın da fenni dersler öbür kanatın da dini dersler vardır. Her hâlükârda imam hatip şarttır. Her okula imam hatip dersleri de verilmelidir. Proje okulu olmak fen ve sosyal bilimler liseleriyle aynı müfredatta eğitim görüyoruz. Tüm derslerimizi bir üst düzey olarak veriliyor. İmam hatibin yanında fen ve sosyal bilimlerin müfredatını görüyoruz. Bunlarla beraber Kur’an-ı Kerim, temel dini bilgiler, fıkıh ve hadis dersleri de vazgeçilmezlerimizdir." diye konuştu.
"İmam hatibin faydasında hayatımda şimdiden birçok defa gördüm"
İmam hatibin faydasını hayatında şimdiden görmeye başladığının dikkat çeken öğrencilerden Muhammed Eyüp Baran, "Ben 10’ncu sınıfın yani 2 senedir burada eğitimimi görüyorum. Burada gördüğüm eğimlerde de bir imam hatiplinin nasıl olması gerektiğini öğreniyoruz. Kur’an-ı Kerim, Arapça ve diğer derslerde daha fazla kendimizi nasıl geliştirebiliriz arayışları içerisindeyiz. İmam hatibin faydasında hayatımda şimdiden birçok defa gördüm. Örneğin bir yerde Kur’an-ı Kerim okurken rahatlıkla okuyabiliyorum. Bununda imam hatipli olmamdan kaynaklandığını biliyorum. İmam hatibin ayrıcalığı özellikle Arapça ve Kur’an-ı Kerim’dir. Örneğin mesleki okullarda Kur’an ve Arapça dersleri verilmiyor. Burada akait, fıkıh, Kur’an derslerin eğitimini görüyoruz. Bu derslerle birlikte kendimizi İslami bir şekilde geliştirip daha iyi Ömerler ve Salahattinler yetişsin istiyoruz." dedi. (İLKHA)