Lütfen bekleyin..


İhsan PINAR

Sigorta Mı, Soygun Mu?

01 Şubat 2016, 10:34 - Okunma: 3878

Haklarını yememek gerek, son yıllarda sağlık alanında hayal edemeyeceğimiz reformlar yapıldı. Yeşil kartlıların ilaç giderleri için bütçeden ayrılan ödenek ilk 3 ay içinde tüketildi. 35 milyarı aşan sağlık harcamalarında tasarrufa gitmek, hastanelerdeki yoğunlaşmayı azaltmak için bir takım tedbirler alındı. Ancak asıl amacı gereksiz hastane gidişlerini azaltarak tasarruf sağlamak ve SGK bütçesini desteklemek olan kesintiler, sigortalının mağduriyetine yol açmaktadır.

Sigortalıdan alınan-kesilen bazı ücretler:

1 – İlaç Katılım Payı:

A- Halen çalışan sigortalıdan ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden % 20 kesilmektedir.

B- Emeklilerden ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden % 10 kesilmektedir.

2 – Muayene Katılım Payı:

Eczanelerde tahsil edilen Muayene Katılım Payı, gidilen sağlık kurumunun niteliğine göre değişmektedir.

A- Şimdiye kadar ücret alınmayan 1. Derece sağlık hizmeti veren Aile Hekimliklerinde, bundan böyle 3 lira Muayene Katılım bedeli alınacaktır.

B- 2. ve 3. Derece Sağlık hizmeti sunan Üniversite hastaneleri, Dal hastaneleri, Eğitim ve Araştırma Hastaneleri gibi kapsamlı hastaneler için 5 lira Muayene bedeli alınmaktadır.

C- Özel hastaneler için ise 12 lira Muayene Katılım Payı alınmaktadır.

Önceleri Acil Servisler için Muayene bedeli alınmıyordu. Şimdi ise, Acil olmadığı halde Acil servislerde olunan Muayeneler için Muayene bedeli alınmaktadır.

3 – Reçete Bedeli:

A- 3 kutuya kadar olan Reçeteler için 3 lira alınmaktadır.

B- 3. Kutudan sonra ilave her ilaç için 1 lira katılım payı alınmaktadır. “Hasta katılım payından Muaf” Raporlu ilaçlardan, Katılım Payı ve Kutu bedelleri alınmamaktadır.

4 – İlaç Farkı: Eczaneler, Doktorunuzun yazdığı ilacın benzeri- Eşdeğerini verdiklerinde sizden “ İlaç farkı” alıyorlar.

5 – Eczaneye, Reçete okuma bedeli olarak SGK tarafından 25–75 kuruş ödenmektedir.

Özel hastanelere gittiğinizde sizden istenen ücretler kalem olarak da, meblağ olarak da çoğalmaktadır. Bir hastane endoskopi için sizden 40 lira fark isterken, aynı düzeydeki bir başka özel hastane 250 lira talep edebilmektedir.

Hastanelerde yapılan muayene sonucu oluşan ve Eczanelerce tahsil edileceği belirtilen Katılım Payları, Reçete ile Eczaneye ilk müracaatta tahsil edilmektedir.

Ancak belli bir standart getirilmediğinden; Şeffaflık yok ve hasta bilgilendirilmediğinden, alınan ücretlerin çeşitliliği kafa karıştırmakta ve bütün bunlar sigortalının mağduriyetine sebep olmaktadır.

Bu konularda da özellikle Emekli vatandaşlarımız mağdur edilmektedir. Kesintileri göremediklerinden ve eczanelerce bilgilendirilmediklerinden, en azında ilaç farklarından dolayı mağdur olmaktadırlar. Eczaneler müşteri çekmek için bir kısım karlarından feragat edebilirken, bu durum emekliler için söz konusu olmayıp, bütün ücretler ve belki de defalarca emeklinin maaşından kesilmektedir. Sigortalı, gittiği ilk eczanede katılım paylarını öderken; emekli vatandaş defalarca eczaneye gidip, her ay maaşından sağlık kesintileri olmasına rağmen eskiye dönük yılların kesintisiyle karşılaşabilmektedir.

Sağlık kesintilerine bir düzen getirilmeli ve kafa karışıklığına sebep olan emeklinin maaşından kesintiler yerine diğer sigortalılar gibi güncel ödeme yapılmalıdır.

Zorunlu Trafik Sigortası ise aleni bir soyguna dönüşmüş vaziyettedir. Daha geçen sene 3 kat artırılan Zorunlu Trafik sigortasının, bu yıl da 4 kat artırıldığı söylenmektedir.

Allah aşkına! Çalışana verdiğiniz % 3–4 zamma karşılık, Trafik sigortasına yapılan % 300–400 zammı Akıl ve vicdanlarınız kabul ediyor mu? Yurt dışında ikamet edenler için Askerlik bedelini 5112 avrodan 1000 avroya düşürürken, 20 milyon vatandaşı ilgilendiren Trafik Sigortası 2 yıl içinde 9–10 kat artırılıyor. 2 yıl önce trafik sigortasını 160 liraya, geçen sene 550 liraya yaptıran vatandaştan bu sene için 1600 lira istemek hangi vicdana sığar.

Hükümet, bir an önce Zorunlu Trafik Sigortası soygununa dur demeli ve bunu Zorunlu olmaktan çıkarmalıdır.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
1577 gün önce
2008 gün önce
2567 gün önce
2641 gün önce
2743 gün önce
2819 gün önce
2828 gün önce
2843 gün önce
2900 gün önce
2904 gün önce
3005 gün önce
3010 gün önce
3092 gün önce
3349 gün önce
3354 gün önce
3397 gün önce
3458 gün önce
3478 gün önce
3521 gün önce
3539 gün önce
3601 gün önce
3623 gün önce
3638 gün önce
3646 gün önce
3664 gün önce
3669 gün önce
3693 gün önce
3703 gün önce
3706 gün önce
3717 gün önce

RSS
© 2025 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=