Lütfen bekleyin..



“Kudüs, Müslümanların Namusudur!”

10 Ağustos 2016, 12:04 - Okunma: 2651

Yazarımız Ziya Gündüz'ün, Mirasımız Derneği Başkanı Muhammed Demirci ile Kudüs üzerine yaptığı söyleşi...

Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa, Kudüs sınırları içinde yer almaktadır. Kudüs, Müslümanlar için Mekke ve Medine kadar önemli bir şehirdir. Biz inanıyoruz ki,  Kudüs özgürlüğüne kavuştuğunda, Müslümanlar derin bir nefes alacakladır.  Editör Ziya Gündüz Uzun süredir Kudüs’te nitelikli çalışmalara imza atan, Mirasımız Derneği Başkanı Muhammed Demirci ile Kudüs üzerine konuştu.

Röportaj: Ziya Gündüz

Öncelikle Hocam,  biraz Mirasımız Derneği’nden konuşalım. Mirasımız Derneği ne zaman kuruldu, kuruluş gayesi hakkında bilgi verir misiniz?

Mirasımız Derneği, sadece Mescid-i Aksa ve Kudüs şehrine yönelik faaliyetlerde bulunmak üzere 2008 yılında kuruldu. Öncelikli olarak halkımızın Kudüs ve Mescid-i Aksa konusunda daha şuurlu, daha bilgili ve daha duyarlı olması için çalışıyoruz. Ve tabi ki, Mescid-i Aksa’yı ayakta tutacak çalışmalarla birlikte Kudüs’ün İslam beldesi olduğunun nişanesi İslam eserlerinin ihya ve inşası ile oradaki Müslüman varlığını devam ettirmeye yönelik faaliyetler yürütüyoruz.

Kudüs’de ne gibi faaliyetleriniz var? Biraz bize Kudüs’teki çalışmalarınız hakkında söz eder misiniz?

Kudüs’te hem insana yönelik, hem de mekâna yönelik, çalışmalarımız söz konusu. Şimdiye kadar Müslümanların yaşadığı 70 ev ile 45 caminin restorasyonunu tamamladık. Yenilenen evler genellikle Mescid-i Aksa’nın çevresinde bulunan evler. Bu evlerde yaşayan Müslümanlar tüm zorluklara ve imkansızlıklara rağmen Mescid-i Aksa için nöbet tutan insanlar. Ümmet adına bu kutsal vazifeyi üstlenmiş durumdalar. Biz bu insanların evlerinin restorasyonlarını yapıyoruz. Ayrıca bu evlerin tüm ihtiyaçlarını da karşılamaya gayret ediyoruz.

Ramazan aylarında Mescid-i Aksa’nın avlusunda iftar ve sahur programlarımız sürekli oluyor. Kurban bayramlarında, Kudüs’te kurbanlar kesiyoruz. Kudüs’ün genelinde 350 bin Müslüman yaşıyor, surlar içerisinde olan Kudüs’te ise 4 bin aile yaşıyor. Biz bu ailelerden 500’üne dernek tarafından aylık nakdi yardımlar gönderiyoruz. Hedefimiz, Kudüs’teki ihtiyaç sahibi her Müslüman aileye ulaşmak ve onların bu kutsal şehirde varlıklarını devam ettirmelerine yardımcı olmaktır.

Peki, Kudüs’te ne gibi projeleriniz var?

Az öncede belirttiğim gibi Kudüs’te 350 bin Müslüman yaşıyor. Bunların yüzde 80’i yoksulluk sınırının altında, zor şartlarda ve üstelik İsrail’in tüm baskı ve zulmüne rağmen varlıklarını  sürdürüyorlar. İsrail, özellikle Mescid-i Aksa’nın etrafında herhangi bir Müslüman kalmasın ve Kudüs Müslümanlardan arınsın istiyor. Buna paralel olarak da Mescid-i Aksa ve etrafında Müslümanlara ait herhangi bir eser bırakmama yönünde çalışmaları var. Müslümanları Kudüs’ten çıkarmak için onlara yaşam sıkıntısı vermeye çalışıyor. Bir Kudüslü’nün orada yaşaması için, İsrail’den ikamet izin belgesi alması gerekiyor. Bunun için ya Kudüs’te bir evi olacak ya da bir kira kontratı olacak. Kiralar İsrail’in Kudüs sınırı dediği yerde çok yüksek. 50 metrekarelik evlerin kirası aylık bin dolar civarında. İsrail’in belirlemiş olduğu sınırların dışına çıktığınızda evin kirası 50-100 dolara düşmekte. Bu pahalılık bilinçli bir şekilde yapılıyor, Müslümanlar kira kontratı getiremesin  diye. Biz Mirasımız Derneği olarak, bu ailelere sahip çıkıyor ve onların tüm ihtiyaçlarını karşılamaya gayret ediyoruz.  Mescid-i Aksa’nın boş kalmaması için farklı bölgelerden Müslümanları sürekli bu mekana otobüslerle taşıyor ve buradaki canlılığı Allah’ın izniyle sürekli diri tutmaya gayret ediyoruz.

Malum olduğu üzere Kudüs’ü Yahudileştirme çabaları var. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Yahudiler, öncelikli olarak Mescid-i Aksa’yı ikiye bölme peşindeler. Mescid-i Aksa’yı herkese açık bir park olarak görüyorlar, bunun için de Allah’ın etrafını mübarek kıldığı o bölgeyi ikiye bölerek amaçlarına ulaşmayı kolaylaştırmak istiyorlar. Mescid-i Aksa’nın altını olup oraya bir sinegog yaptılar; ikiye bölmek istedikleri alanda da aynı şeyi yapmak istiyorlar. Müslümanlar Mescid-i Aksa’ya Mekke ve Medine’ye sahip çıktıkları gibi sahip çıktıkları sürece Yahudiler bu emellerine ulaşamayacaklar Allah’ın izniyle. Mescid-i Aksa Müslümanlar için öyle alelade bir mekân değildir. Ayetle de sabit olduğu üzere etrafı mübarek kılınan bir yer. Müslümanların mahremi. Müslümanlar işte bu şuurla Mescid-i Aksa’ya sahip çıktıkları sürece Yahudilerin Kudüs’ü İslamsızlaştırma çalışmaları boşa çıkacak, beyhude olacaktır. Kudüs’te yaşayan Müslümanlar, Yahudiler’in emellerine ulaşmalarını engellemek için orada sürekli Kur’an tilaveti yapıyorlar. Biz de Mirasımız olarak, o Müslümanlara her türlü yardımı yapma gayretindeyiz.

Yahudiler Kudüs’ten toprak alıyor mu? Toprak alırken nasıl bir taktik uyguluyorlar?

Müslümanlardan para karşılığı evlerini almak istiyor, üstelik çık yüksek bedeller ödeyerek bunu gerçekleştirmek istiyor; ama hamdolsun orada Kudüs’te yaşayan Müslümanlar tüm imkansızlıklarına ve teklif edilen yüksek rakamlara rağmen evlerini satmıyor, Mescid-i Aksa için nöbet tutmaya devam ediyorlar. Bunun haricince İsrail devleti yeni yerleşim yerleri açarak hiçbir hukuki ve ahlaki değer gözetmeksizin yayılmacı politikasını sürdürüyor. Müslümanlara ait evler eğer Yahudilerin eline geçmişse bu sadece sahte tapular düzenlenerek, zorla el koyma şeklinde olmuştur; aksi söz konusu bile değildir; belirttiğimiz gibi Müslümanlar Yahudilere asla satış yapmamaktadır.

Kudüs ve çevresinde ki Osmanlı eserleri ne durumda?

İsrail’de “Kayıp Mülkler Kanunu” diye bir yasa var. İsrail, bu kanuna dayanarak yıkılmaya yüz tutmuş veya kullanılmayan camilere el koyuyor. El konular camiler de kumarhane, bar veya pavyona dönüştürülüyor. Bugüne kadar bu şekilde yüzlerce cami satıldı. Caminin kubbesi, minaresi dururken, caminin içi başka amaçlar için kullanılıyor. Mirasımız Derneği bu durumdaki camilerin restorasyonlarını, imarını yaparak İsrail’in ele geçirmesine müsaade etmiyoruz.

İsrail mahkemesi, 1948 Filistin İslami Hareketi lideri Raid Salah’a 9 ay hapis cezası verdi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kabul edilebilir değil elbette. Ama bu İsrail’in ilk hukuksuz eylemi değil. Şeyh Raid Salah’a yönelik bu hukuksuz eylemle aslında Müslümanların morali bozulmak, motivasyonları kırılmak isteniyor. Ama hamdolsun ki ne Şeyh Raid Salah ne de Kudüslü Müslümanlar İsrail’in bu hadsiz uygulamasına asla boyunlarını bükmediler. Şeyh Raid Salah başını dik tuttukça İsrail o kadar korkuyor.

Kudüs’e turlar yapılmaktadır.  Bu turlar neden önemli, Türkiyeli Müslümanlar Kudüs turlarına rağbet ediyor mu?

Kudüs’e Müslümanların sahip çıktığını göstermeleri bakımından çok çok önemli. Müslümanlar Kudüs’e ne kadar çok giderlerse bu hem orada yaşayan Müslümanlar açısından moral oluyor hem de İsrail açısından hedeflerine ulaşma noktasında sıkıntı oluyor. Peygamberimiz (s.a.s.) bu konuda hadisi şerifi var. Kudüs’ün mutlaka ziyaret edilmesi gerektiğini, gidemeyenlerin ise orada yakılmak için yağ göndermelerini istiyor Resulullah(s.a.s.). Müslümanlar, Kudüs’ün Müslümanlara ait olduğunu unutmamalıdır. Kudüs Müslümanların namusudur. Üç haremden biridir Mescid-i Aksa. Bu şuurla Kudüs’e gitmek gerek.

Ancak burada şunun altını çizerek belirtmem gerekiyor ki, Kudüs’e giden her bir Müslüman kesinlikle ticaretini oradaki Müslümanlarla yapmalıdır. Kaldığı otel Müslümanlara ait olmalı, alış-veriş yaptığı esnaf Müslüman olmalı. Yoksa Kudüs ziyareti, amacına ulaşmış olmaz.

Mescid-i Aksa’nın bir taşına zarar geldiğinde, İslam dünyasına zarar gelmiş demektir. Bu mesajı biz benimsersek, İsrail hiçbir şey yapamaz. Mirasımız olarak geçen sene, Kudüs ve Mescid-i Aksa için 7 milyon Euro’luk bir çalışma yaptık. Bunlar cami onarımı, çeşme onarımı ve halka yapılan yardımlardır. İsrail kanununa göre bir Müslüman çocuğunu evlendirmek istediğinde aynı evde kalamıyor, başka bir eve çıkması gerekiyor. Amaç, o parayı ödeyemesin ve Kudüs’ten çıksın. Bir Müslüman ev inşası için ruhsat başvurusuna başvurduğunda, başvuru süresi 10 yıla kadar çıkıyor. Ruhsatın çıkma masrafları 150 bin dolar. Ruhsat çıktıktan sonra 2 yıl içerisinde evinizi yapamazsanız, ruhsat iptal ediliyor. Son 10 yılda 35 bin ruhsat iptal edildi. Bunlar sadece ev konusundaki sıkıntılar.

Sağlık konusunda, Müslümanların sadece bir tane hastanesi var. O da maddi imkanları olmadığı için hastanenin borçları milyon dolarlara ulaştı, hastane hizmette sıkıntılar çekiyor. Eğitim konusunda da bugün 5 bin öğrenci okullara gitmek istiyor. Ama maalesef o öğrencileri okullara alacak eğitim yuvası kalmadığı için, sınıflarda yer kalmadığı için Kudüs’te 5 bin öğrenci eğitim alamıyor. 

Sizce yardımlar yeterli mi?

Ne yazık ki, yeterli değil. Kudüs ve Mescid-i Aksa bölgesi maalesef dünyada en az yardım alan bölgelerden bir tanesi. İsrail ciddi manada yardımları sıkıntıya sokuyor. Yardımların bölge halkına ulaşmasını engelliyor. Dünyadaki Yahudiler, bölgeyi Yahudileştirmek için 1 buçuk milyar dolar bağışta bulunurken, dünya Müslümanlarının gönderdikleri yardımlar ise 15 milyon doları geçmiyor. Rakamlar çok az, şu anki durum sıkıntılı. İslam dünyasında Mescid-i Aksa konusunda ciddi bir ihmal var. Bunun sebebi de gene İsrail. Müslümanların elbette ki sıkıntılı bölgelere duyarlılığı gidiyor, Suriye bugün bizim kanayan yaramız. Yemen, Mısır, Somali, Libya gibi ülkeleri de örnek verebiliriz. Müslümanlar oralara da yöneliyor. İsrail bunları fırsat bilerek, Mescid-i Aksa ve Kudüs’te Yahudileştirme planlarını sessiz, sakin bir şekilde yürütmeye devam ediyor.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Önümüz Kurban bayramı. Biz Mirasımız Derneği olarak, “Aksa’ya can kurban” diyoruz. Müslümanları Kudüs konusunda tıpkı Mekke ve Medine’ye olduğu gibi daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Kurban bayramında, kurbanların Aksa için kesilmesini istiyoruz. Aksa için akacak her kurban kanı İsrail’in orada boğulması anlamına gelecektir. Tarih bize gösteriyor ki Kudüs’e sahip olan dünyaya hakim olur ve bugün yaşanan da bundan başkası değil. Önümüzdeki Kurban bayramını bir fırsata çevirelim ve Kudüs’ün özgürlüğü için kurbanlarımızı keselim inşaallah. Bu vesile ile de Kurban bayramının ümmet için yeniden vahdete ve dirliğe vesile olmasını niyaz ediyorum Cenab-ı Hak’tan. İbrahimi bir baş kaldırı, İsmaili bir teslimiyet ve Muhammedi bir yaşam için hayırlı bayramlar şimdiden…

Hocam bize zaman ayırdığınız için size teşekkür ediyorum.

 Gayretli çalışmalarınızdan dolayı, Allah sizlerden razı olsun.

(Vuslat Dergisi, Sayı 182)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
Cuma Hutbelerinde “Her İşin Bir Ahlakı Vardır” konusu işlendi.
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından Batman'da düzenlenen ve büyük bi..
Geçtiğimiz hafta sonu Batman'da düzenlenen mevlit ekinliğine katılan va..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman İl Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen..
Peygamber Sevdalıları Vakfı gerçekleştirilen mevlit etkinliğine katılanlar,..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman Koordinatörlüğü, yayımladığı mesajda Mev..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=