Lütfen bekleyin..



Karayün köylüleri arazi sorunlarının çözülmesini bekliyor

07 Eylül 2017, 15:19 - Okunma: 4020

Batman merkeze bağlı Karayün köyü sakinleri, 50 yıldan beri kullandıkları hazine arazilerinin kaydının başka kişilerin adına geçirildiğini ileri sürerek, yaşanan bu durumun düzeltilmesini istediler.

Yıllardır ekip biçtikleri hazine arazilerinin başkalarının adına geçirildiğini iddia eden Batman merkeze bağlı Karayün köylüleri, sorunlarının giderilmesini bekliyor.

Batman merkeze bağlı Karayün (Koxikâ) köyü sakinleri, bugüne kadar dedelerinin işlettiğini iddia ettikleri ve yaklaşık 50 yıldan beri kullandıkları hazine arazilerinin kaydının başka kişilerin adına geçirildiğini ileri sürerek, yaşanan bu durumun düzeltilmesini talep ettiler.

Batman Valiliği Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü’nün iddiaları yalanlamasına tepki gösteren, Karayün köylüleri, ilgili kurumun kendilerini yalanlama yerine köye gelip sorunu çözmesini beklediklerini dile getirdiler.

Köy sakinlerinden Feyzi Çelik, “Köyümüzde yıllardır kullandığımız hazine arazileri başkalarının adına tespiti yapılıyor. Sadece muhtarla gelip tespitler yapılıyor. Köylünün hiçbir şekilde haberi yok. Yaşanan bazı yanlışlıkları Milli Emlak’a gidip anlatmaya çalıştık. Adamlar bizi dinlemediler, hatta orada hakarete uğradık. Bunun üzerine gazeteci arkadaşları çağırdık. Bir demeç verdik. Ondan sonra Milli Emlak haberi yalanlamak için gazetelere herhalde tekzip göndermiş. Bu sorunu, haberi yalanlayacaklarına, yalanlama peşinde koşacaklarına gelip köyde tespitlerde bulunsunlar. Şeffaf bir şekilde sorunu çözmeye gelsinler. Sorunu çözmeye geldiklerinde olanların yalan mı doğru mu olduğu net bir şekilde anlaşılır.” dedi.

"Yerinde tespitler yapılsın"

Köylüler olarak sadece sorunlarının giderilmesi talebinde bulunduklarını söyleyen Çelik, “Köye gelip sorunu çözmeye baksınlar. Bu tespitler ofislerde, sadece muhtarla değil bütün köy sakinleri, arazi sahipleri ile yapmalılar. Bütün belgelerimiz ortadadır. Araziler kaçmamış, buyurup gelsinler, yerinde tespitler yapılsın. Doğru haber midir yalan haber midir o zaman öğrenilsin. Sorun çözülmediğinde ileriki zamanlarda çok daha büyük sorunlara davetiye çıkarılır. Şu anda parsel numaraları belli şekilde olduğu halde başkalarının adına yapılmış. Arazilerin adına geçirilen adam hiçbir şekilde köyde oturmuyor. Hiç tanımadığımız insanlar adına yapılmış ve ecri mislisi dahi yatırılmış bir şekildedir.” ifadelerini kullandı.

"Şeffaf bir şekilde tespitin yapılmasını istiyoruz"

Sorunun çözülmesi için Batman valisi tarafından tarafsız bir heyetin görevlendirilmesini isteyen Çelik, sözlerinin devamında şunları söyledi:

“Şu anda köyden birçok kişinin arazisi muhtarın babası, amcası ve dayısının adına yapılmış şekildedir. Arazi sahipleri isimlerini Milli Emlak’a vermişler. İsimleri ve iletişimleri mevcuttur. Sayın valimize sesleniyorum; tarafsız bir heyet ile jandarma eşliğinde köye gelinsin. Şeffaf bir şekilde tespitin yapılmasını istiyoruz.”

Kardeşleriyle beraber kullandığı 130 dönüm arazinin bir metre dahi adlarına yapılmadığını söyleyen köy sakinlerinden Kazım Çelik ise köy muhtarı hakkında iddialarda bulundu.

Arazinin ecri mislisini ödediğini ancak muhtar ve babasının araziyi sahiplendiğini ileri süren Çelik, “Geçen sene tespite geldiler. Tespitte 2151 nolu parselim muhtarın babası Yaşar Göymen’in adına yapılmıştı. Ondan sonra ben Yaşar Göymen’e gidip itiraz ettim. ‘Yaşar bunu yapmışsın ayıp değil mi?’ dedim. ‘Ne kadar benim adıma yapıldıysa da sen paranı öde onu tekrar adına geçiririz. Milli Emlak’a gidip düzeltiriz.’ dedi. 11 bin 750 lira ödedim. Benim arazim halen adıma değildir. 6 ay önce arazimden gidip toprak çektiler. Ben de jandarmaya şikâyet ettim. Orada kavga ettik. Ekili arazimde fıstık fidanlarım kaldırıldı. Ben onun hakkında davacıyım. Arazimin tekrardan benim adıma tespitinin yapılmasını istiyorum. Konuştuğumuz zaman muhtar karakola gidip ecri misli adlarına olduğunu ve konuşma hakkınında kendilerine ait olduğunu söylüyor. Parayı veren ben, sahiplenen onlar. 11 bin 750 lira ödemişim, şahitlerim var, ispatlayabilirim.” şeklinde konuştu.

20 seneden beri fıstık ektiği, ev yaptığı bahçesinin başkasının adına geçirildiğini belirten köy sakinlerinden Hasan Çelik de çok sayıda şahitlerinin olduğunu ancak arazisinin kendi adına bir metre dahi geçirilmediğini, hiç köye bile gelmeyen Beşiri ilçesinde ikamet eden bir kişinin adına geçirildiğini söyledi.

Köy sakinlerinden Abdullah Çelik ise babasının 50 sene, kendisinin de 25 sene kullandığı arazinin 14 kişiye bölüşüldüğünü, kendisinin adına bir metre dahi yapılmadığını belirtti. (İLKHA)

Ruhani: Soykırım kabul edilemez


Ruhani: Soykırım kabul edilemez

Ruhani: Soykırım kabul edilemez

Ruhani: Soykırım kabul edilemez

Ruhani: Soykırım kabul edilemez

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman’da alacak verecek meselesi nedeniyle iki grup arasında çıkan silahlı..
Batman Çayı Bıçakçı Köyü mevkiinde suların yükselmesiyle mahsur kalan bir ş..
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından Diyarbakır'da "Cihad Önderi..
Batman'ın Sason ilçesinde Mereto Dağı'na pancar toplama için gitti ..
HÜDA PAR'ın Kayapınar Belde Belediyesi Başkanı Samir Özhan, yarın Diyar..
Batman'da bir iş yerine getirilen cep telefonunun bataryası adeta bomba..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=