Lütfen bekleyin..



Batman’da Paleolitik Dönemden Ortaçağ’a ait 550 eser bulunuyor

06 Ağustos 2015, 16:15 - Okunma: 4728

Batman Müzesinde Paleolitik Dönemden Ortaçağ’a kadar uzanan geniş tarih yelpazesi içerisinde yaklaşık 550 eser sergileniyor.

Batman Müze Müdürlüğü, Ilısu Barajı nedeniyle Batman ve ilçelerinde yapılan tarihi eserleri kurtarma kazılarıyla ilgili bilgiler verdi.

Batman Müze Müdür Vekili Vehbi Yurt, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Batman’da Sumaki, Greamer, Çemialo Sırtı ve Kuriki Höyük olmak üzere 4 adet kazı çalışması yaptıklarını, 2015 yılı içerisinde de 3 kazı çalışmasıyla devam ettiklerini belirtti.

Kazı çalışmalarıyla ilgili bilgiler paylaşan Yurt, Sumaki Höyük kazı çalışmalarının Beşiri ilçesinin Garzan Vadisi çıkışında yer aldığını söyledi. Sumaki Höyük’te farklı özelliklere sahip Milattan Önce (MÖ) 6 bin tarihinin olduğunu ve 4 evrenin belirlendiğini ifade eden Yurt, dördüncü ve üçüncü evreler; dörtgen, bazen iki katlı yapıları ile Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem sonları özellikleri gösteren yerleşik düzenli yerleşimler olduğu söyledi.

Greamer Höyük’ün ise Garzan Çayı’nın Dicle ile birleştiği noktaya 26 kilometre, Hasankeyf’e uzaklığının ise 18 kilometrede olduğunu belirten Yurt, Garzan Çayı ile günümüzde kurumuş olan Gre Amer Deresinin arasında doğal bir tepenin yamacına kurulduğunu kaydetti.

Yurt, Gre Amer’in İÖ 5. yüzyıl ile İÖ 2 bin yılları arasında yaşandığı ve dört yerleşim tabakasının tespit edildiğini dile getirdi.

Batman Müzesinde; Neolitik Dönem salonu, Ilısu salonu ve Hasankeyf salonu olmak üzere 3 teşhir salonunun bulunduğunu söyleyen Yurt, bu teşhir salonlarında, Paleolitik Dönemden Ortaçağ’a kadar geniş tarih yelpazesinde yaklaşık 550 eserin sergilendiğini vurguladı.

Müze Müdürlüğü Başkanlığında şu anda 2015 yılı içerisinde planlanan kazı çalışmalarının 3 yerde olduğunu hatırlatan Yurt, “Çemialo Sırtı, Greamer Höyük ve Kuriki Höyük’te kazı çalışmamız devam edecek. Bu üç kazı yaklaşık 3-4 yıldır devam ediyor. Bunlardan en son çıkan eserler yaklaşık 3 bin yıllık eserlerdir. Batman Müzemizde, Batman ve Siirt bölgesinde Ilısu Barajı projesi kapsamında yapılan kurtarma kazılarında ortaya çıkarılan eserler sergileniyor. Burada yaklaşık 3 bin adet eserimiz var. Bu 3 bin adet eserden müzemizde ortalama 550 eser sergilenmektedir. Sergilenen eserlerinin hepsi kazı eserleridir.” dedi.

Siirt’te de Gusir, Başur ve Çattepe Höyük olmak üzere üç yerde kazı çalışması yaptıklarını ve orada müze bulunmadığı için Siirt’teki kurtarma kazılarının başkanlığını da Batman Müze Müdürlüğünün yürüttüğüne işaret eden Yurt, “Burada da çıkarılan tüm eserler kazı temsilcileriyle ilgili çalışmalar yapıldıktan sonra müzemize geliyor ve onları envanterden geçiriyoruz. Daha sonra bu eserler teşhire çıkarılıyor.” ifadelerini kullandı.  (M.Fatih Akgül-İLKHA)

 

 

Etiketler : batman müzesi
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
KÜLTÜR-SANAT Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da bir şahsın üzerinde yapılan aramada tarihi eser olduğu değerl..
Batman'da İslami Sivil Toplum Kuruluşları tarafından ortaokul ve lise ö..
Genç ASKON Batman Şube Başkanı Serkan Şahin ve yönetimi, Batman Valisi ve B..
HÜDA PAR’ın Seçmeli Ana Dil dersine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla..
Çoğu tarihi roman olmak üzere yazdığı 20'ye yakın eserle tanınan Batman..
Batman Üniversitesinde "İslam Ahlakı" serisi kapsamında "Mev..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=