Lütfen bekleyin..


Abdurrezzak ÇELİK

Bizler Müslüman Ya da Mümin Miyiz?

09 Ağustos 2023, 00:12 - Okunma: 296

Mısırlı âlim Muhammed Mutevelli eş Şa’ravi şöyle der:

Ben, San Francisco’da iken bir müsteşrik bana sordu:

- Sizin Kur-an’ınızda bulunan şeylerin tamamı doğru mu? Cevap verdim:

- Kesinlikle evet. Tekrar sordu:

- O halde Allah niçin kâfirlerin müminlere galip gelmesine imkân veriyor? (Hâlbuki Kur'an diyor ki: “Allah kâfirlerin müminlere galip gelmesine asla imkân vermez.” Nisa: 141) Dedim ki:

- Çünkü bizler Müslüman’ız, mümin değiliz de ondan.

- Müminlerle Müslümanlar arasındaki fark nedir? Şeyh Şa’rafi şöyle cevap verdi:

- Günümüzde Müslümanlar namaz, zekât, hac ve Ramazan orucu gibi İslam’ın ibadet cinsinden bütün sembollerini yerine getiriyorlar fakat onlar tam bir sıkıntı ve yokluk içindedirler! İlmi, iktisadi, sosyal ve askeri sıkıntılar… Vs.

-Bu yokluk ve sıkıntıların sebebi nedir?

● Kur'an’da geçen bir ayette şöyle denilir: “Göçebe Araplar biz iman ettik, diyorlar. Onlara de ki: Siz iman etmediniz. Fakat Müslüman olduk, deyin. Çünkü iman henüz kalplerinize girmedi.” (Hucurat 14). -Bana sordu: O halde onlar niçin sıkıntı ve yokluk içindedirler?

- Bunu Kur’an-ı Kerim açıklıyor. Çünkü Müslümanlar müminler merhalesine yükselemediler. Şunları iyi düşün:

● Onlar gerçek mümin olsalardı Allah onlara mutlaka yardım ederdi. “Biz müminler yardım etmeyi üzerimize borç kıldık” (Rum 47). Eğer mümin olsalardı diğer ümmetler ve halklar arasında daha önemli ve saygın bir konumda olurlardı. “Gevşemeyin / yılgınlık göstermeyi ve üzüntüye kapılmayın. Eğer (gerçekten) inanıyorsanız üstün gelecek olan sizsiniz.” Eğer mümin olsalardı Allah Teâlâ diğer milletlerin onların üzerinde herhangi bir hâkimiyet kurmalarına izin vermezdi. “Allah kâfirlerin müminlere galip gelmesine asla imkân vermez.” Nisa: 141) Eğer mümin olsalardı Allah Teâlâ onları bu hor ve hakir durumda bırakmazdı. “Allah müminleri içinde bulunduğunuz durumda bırakacak değildir.” (Âli İmran: 189). Eğer mümin olsalardı Allah Teâlâ her durumda onlarla beraber olurdu. “Muhakkak ki Allah müminlerle beraberdir.” (Enfal:19). Fakat onlar Müslümanlık aşamasında kaldılar, müminlik aşamasına yükselemediler. Allah Teâlâ buyuruyor ki: “Onların çoğu mümin değildirler.”

O halde müminler kimlerdir? Buna da Kur’an-ı Kerim şöyle cevap veriyor; Onlar: “Günahlarından uzaklaşan tövbekârlar, ibadetlerine devam eden âbidler, Allah’a hamd edenler, lezzetlerden uzaklaşarak oruç tutan zahitler, rükû ve secdeleriyle Rablerine boyun eğenler, iyiliği emredip, kötülüğü engelleyenler ve Allah’ın belirlediği sınırları aşmayanlardır.” (Tevbe 112)

Yani Allah Teâlâ zaferi galibiyeti, hâkimiyeti ve yüksek bir durumda bulunmayı müminlere vaat etmiştir, Müslümanlara değil.

Müslüman ile mümin arasındaki farkı mukayese etme adına biraz daha tefekkür etmemiz gerektiğini hatırlatmak istedim.

Günahlarından uzaklaşan, ibadetlerine devam eden, iyiliği emredip, kötülüğü engelleyen ve Allah’ın belirlediği sınırları aşmayan müminlerden olabilmek duasıyla iyi bir hafta dilerim.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları
697 gün önce
810 gün önce
873 gün önce
998 gün önce
1032 gün önce
1040 gün önce
1089 gün önce
1125 gün önce
1131 gün önce
1138 gün önce
1222 gün önce
2165 gün önce
2647 gün önce
2683 gün önce
2689 gün önce
2759 gün önce
2836 gün önce
2922 gün önce
2956 gün önce
2985 gün önce
3005 gün önce
3027 gün önce
3041 gün önce
3069 gün önce
3180 gün önce
3252 gün önce
3298 gün önce
3288 gün önce

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=